ANKARA (ANKA) – CHP, önceki gün tüm muhalefetine rağmen, TBMM Adalet Komisyonu'nda AKP'li üyelerin oylarıyla benimsenen, Hakim ve Savcıların atanma olanağını Adalet Bakanlığı bürokratlarına veren yasa teklifine 162 sayfalık "muhalefet şerhi" koydu.
TBMM'de CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Süha Okay ortak basın toplantısı düzenleyerek, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişikliğe tepki gösterdiler.
CHP Grup Başkanvekilleri, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifine ilişkin Adalet Komisyonu raporunun, CHP'nin muhalefet şerhi beklenmeden basıldığını iddia etti ve raporun yok sayılmasını istedi.
-SİVİL DARBE YAPIYORLAR-
Anadol, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından hazırlanan Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin dün akşam Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini hatırlatarak, AKP'nin yandaş hakim ve savcıları atayarak sivil darbe yapmaya çalıştığını öne sürdü.
Teklifin anormal bir süratle gündeme alındığını dile getiren Anadol, "Olay, sınavı kazanan hakim adaylarının bu başarısını, kendilerinden değilse mülakat marifetiyle ortadan kaldırıp hakim ve savcıları AKP'nin sıradan memurları haline getirmektir. Bu, Türkiye'yi 1957'ye geri döndürmektir" diye konuştu. Anadol, AKP'nin, Danıştay kararına rağmen kanunsuz yollarla 400'e yakın hakim ve savcıyı işe aldığını iddia ederek, bu kanun çıkmadığı takdirde bu hakim ve savcılara maaş verilemeyeceğini, bu nedenle bütçe görüşmeleri başlamadan teklifin Genel Kurul'a getirilmek istendiğini belirtti.
-MECLİS BAŞKANINA ÇAĞRI-
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın teklif kabul edildikten sonra CHP'ye muhalefet şerhini hazırlaması için 2 saat süre verdiğine belirten Anadol, "İçtüzükte böyle bir uygulama yok. Bu iktidar hukuku paspas gibi çiğniyor. Bu komisyon metni yok hükmündedir. Bunu, Meclis Başkanı'na da arzettik. Yazıyla da resmen yazacağız. Eğer muhalefet şerhimizi içine alan bir komisyon raporu çıkmazsa Anayasa'dan doğan haklarımızı kullanacağız ve AKP iktidarından bunun hesabını sonuna kadar soracağız" diye konuştu.
Meclis Başkanı'nın bu konuda mutlaka adım atması gerektiğini ifade eden Anadol, teklifin bugün Grup önerisi ile Genel Kurul gündemine sokulmaya çalışılacağını ifade etti. Anadol, hakim ve savcıların Adalet Bakanlığı bürokratları marifetiyle değil Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından mülakat sınavına tabi tutulmasını istediklerini, temel anlaşmazlığın burada olduğunu belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu ise, "Eşkıya dün gece hukukçu kimliğiyle Parlamento'ya inmiştir" diye konuştu. 550 milletvekilinin, karşı görüşü öğrenme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bunun adı korsan yasa çıkarmaktır. Parlamento korsanlara teslim edilmemelidir. Meclis Başkanı bu metni toplatmalıdır" diye konuştu.