HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP’li Sevigen’den domuz gribi sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Türkiye’de domuz gribinden ölen ilk kişi olan Mustafa Güneş’in hastalığının teşhisi ve ölümü sonrası yaşanan ihmalleri TBMM Gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA) - Sevigen, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Mayıs ayından bu yana kamuoyunda büyük paniğe yol açan, okulların tatil edilmesine sebep olan domuz gribi sebebiyle, önceki gün 29 yaşındaki bir vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Sevigen, Ankara’da 10 aydır çalıştığı hastanede temizlik görevlisi olan Mustafa Güneş’in kendisine zatürree teşhisi konulması sebebiyle tedavi altına alındığı, ancak kısa sürede hayatını kaybettiğinin belirtildiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda bu kişinin ölüm sebebinin “domuz gribi” olarak açıklandığını kaydeden Sevigen, durumun basına yansımasının ardından olayla ilgili ilginç ayrıntıların ortaya çıktığına dikkat çekerek “Kardeşlerinin, domuz gribinden öldüğünü basından öğrendiklerini belirten aile fertleri Mustafa’nın hastanede tedavi altına alındığı süreçte yakın temas içinde görüştüklerini ve kendilerine yönelikte tedbir amaçlı hiçbir uyarı ve önlemin alınmadığını söylemişlerdir. Olayın en vahim yanı da bu kişinin tedavisinin 4 kişilik bir odada başka hastalarla birlikte iç içe sürdürülmesidir. Tedavi sırasında ziyarete gelen yakınlarına ne bir maske verilmiş ne de başka bir tedbir alınmıştır. Hatta, bu kişinin ölümünün domuz gribinden olduğunun açıklanmasının üstünden günler geçmesine rağmen, olayın basında duyulması sonrasında aileden daha dün örnek alındığı belirtilmiştir. Olayın basında duyulmasına kadar aileye konuyla ilgili yeterli bilginin verilmediği de görülmektedir” dedi. Hayatını kaybeden kişinin ölümünden kısa bir süre önce köyünü ziyaret ettiği ve burada bazı kişilerle de görüştüğünün belirtildiğini anlatan Sevigen, ne köyde, ne de ziyaret ettiği kişilerle ilgili teşhis ve kontrol amaçlı hiçbir tedbirin alınmadığının, üstelik cenazenin aileye teslim edildiğinin, yakınlarının ve köylülerin yetkili makamlara uyarılarına rağmen defin sırasında da hiçbir sağlık görevlisinin bulunmadığının ve kendilerine ‘normal cenaze gibi gidin gömün’ denildiğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Hastanede çalışan kişinin ölümü ile sonuçlanan bu olayla alınan tedbirlerin yetersiz kaldığının görüldüğünü belirten Sevigen, Sağlık Bakanlığı’nın en başta kendi personeline konuyla ilgili gerekli bilgileri vermesi ve bu sektörde çalışanların korunma amaçlı yöntemlere ilişkin yetkin bir şekilde donatılmaları ihtiyacının bulunduğunu, korunma amaçlı tedbirlerden bu hastalığın teşhisine kadar ciddi bir bilgi kirliliği yaşandığını, Bakanlığın derhal bu endişeleri giderecek bir adım atması gerektiğini ifade etti. Sevigen, Sağlık Bakanı Akdağ’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-Domuz gribi sebebiyle 29 yaşında hayatını kaybeden bu kişiye, öldükten sonra ‘domuz gribi’ teşhisi konulduğu doğru mudur?

-Böyle bir şüphe söz konusu iken ailesi ile yüz yüze görüşmesine ve temasta bulunmasına neden müsaade edilmiştir?

-Domuz gribi şüphesi olduğu halde bu kişinin hastanede 4 kişilik odada tedavi gördüğü doğru mudur?

-Diğer hastalara domuz gribi için test yapılmış mıdır? Bunların sonuçları nelerdir?

-Olay basına yansıyana kadar aileye hiçbir bilgi verilmediği doğru mudur?

-Hastanenizde domuz gribi şüphesi ile yatan kaç hasta vardır? Bunların sağlık durumları ne aşamadadır?

-Domuz gribinden ölümün yaşandığı hastane başta olmak üzere, Türkiye’deki diğer hastanelerde konuya hakim kaç profesör, kaç uzman bulunmaktadır? Bunlar nerelerde ve kimler tarafından eğitim almışlardır?

-Ölen kişiye domuz gribi teşhisinin konulmasının ardından günler sonra, ailesini kontrol ettiğiniz doğru mu?

-Cenazenin hiçbir sağlık personeli olmadan aileye teslim edildiği, defin işleminin de hiçbir önlem alınmadığı ve kontrol altında yapılmadığı doğru mu?

-Ne hastalık sırasında, ne de personelinizin ölümünden sonra gerek ailenin korunmasında gerekse bu hastalıkla ilgili yeterli bilgi ve açıklamaların yapılmamış olması konusundaki tutumunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz? Domuz gribine karşı mücadele eden tüm ailelere karşı tavrınız bu şekilde mi olacak?

-Türkiye’de domuz gribiyle ilgili, tam donanımlı kaç kurum bulunmaktadır?

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul’da toplu taşıma araçlarında domuz gribini önlemek amacıyla dezenfekte çalışması yapıldığını açıklamıştır. Dezenfekte çalışmasına ilişkin ihaleyi Sağlık Bakanlığı mı yoksa Büyükşehir Belediyesi mi yapmıştır? Hangi firmaya ne zaman ihale edilmiştir? Bu ihale ne kadara yapılmıştır?

-Henüz domuz gribine ilişkin tedbirlerin daha yeni yeni konuşulduğu ve tartışıldığı bir süreçte, bu ihale jet hızıyla kamuoyundan gizli bir şekilde nasıl yapılmıştır?” (ANKA)

Express


En Çok Aranan Haberler