HABER

Ciğerin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Neye iyi gelir?

Ülkemizde ciğer fazlaca tüketilen bir besindir. Daha çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde kahvaltılarda yenir. Memeli hayvanlarda, kümes hayvanlarında ve balık türlerinde bulunur.

Ciğerin faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Neye iyi gelir?

Dana, sığır, kuzu, kaz, tavuk ve vatoz balığından elde edilir. Bazı ülkelerin kültüründe ise evcil domuz ciğeri de tüketilir. Orta Doğu ülkelerinde ciğer sucukları tüketilirken, Güney Afrika’da geleneksel olarak ciğer ateşte pişirilerek tüketilir. Ülkemizde ise genellikle kavrularak, fırınlanarak, haşlanarak ve ızgarada pişirilerek hazırlanır. İçerisindeki vitamin, mineral ve maddeler insanlar için oldukça faydalıdır. Tam bir demir kaynağıdır. İçinde bulunan A ve B12 vitaminleri insan vücudunda toplanmaz, hemen kullanılır ve vücuttan dışarı atılır. Aynı zamanda ciğer antioksidan bakımından zengindir. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara daha fazla etki gösterir.

Ciğerin Kalori ve Besin Değeri

Miktar (g): 100

Kalori (kcal): 147

Karbonhidrat (mg): 6.39

Protein (g): 22.2

Yağ (g): 3.49

Ciğerin Faydaları

Ciğer insanlar için bir şifa kaynağıdır, tedavi edici özelliği vardır. İçinde bulunan bakır, çinko, fosfor, selenyum maddeleri sayesinde birçok hastalığa karşı korur. Ayrıca C, D, B6, protein, niasin ve tiamin vitaminleri ile insan vücuduna oldukça faydalıdır.

1. Kansızlığı önler

Günümüzde sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelen kansızlık için, ciğer son derece etkili bir besindir. Özellikle anemi hastalığı olanlar için çok faydalıdır. İçerdiği D vitamini sayesinde kansızlığı büyük oranda önler. Ciğerin yapısında kan yapıcı özellik bulunur, B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar. Doğumdan sonra kadınların bol miktarda tüketmesi gerekir.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçinde bulunan çinko ve A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda direnç kazandırır. Hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Mikrop ve zararlı bakterilerle savaşır. Aynı zamanda hücre metabolizmasını ve genetik materyallerin düzelmesini sağlar. Yetişkin bir insanın günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %88’ni karşılar.

3. Diş sağlığını korur

Ciğer tüketen insanların tüketmeyenlere göre dişlerinin daha sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır. İçeriğindeki A, D, ve E vitaminleri ile diş etlerini korurken, diş çürüme olasılığını büyük oranda engeller. Kanamaya bağlı diş eti rahatsızlığını önlerken, dişlerin daha güçlü olmasını sağlar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmeleri son derece önemlidir.

4. Hücreleri yeniler

İçinde bulunan bol miktarda proteinlerle hücre yapısını oluşturur ve gelişimini hızlandırır. Beyin ve vücut hücrelerini iyileştirme özelliği bulunur. Hücreleri yeniler. Protein eksikliğini büyük oranda karşılarken, buna bağlı birçok hastalığı da önler. Ayrıca Selenyum minerali hücre hasarlarına karşı vücudu korur.

5. Folik asit ihtiyacını giderir

Genellikle vücut folik asit ihtiyacını karşılamakta zorlanır. Bu eksiklik çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle hamilelik döneminde bu sorun ikiye katlanır ve ilaç takviyesi uygulanır. Ciğer ise folik asit bakımından oldukça zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu folik asitin büyük bir oranını karşılar.

Tavuk Ciğeri mi Dana Ciğeri mi?

Ciğer tek başına oldukça faydalı bir hayvansal gıdadır. Ancak, dana ciğeri vücuda önemli oranda katkı sağlar. Lezzetli görüntüsüyle iştah açar, tok tutar. En bilindik olarak arnavut ciğeri yapılır. Metabolizmayı güçlendirir ve hızlandırır. Vücuttaki sağlıklı kolesterolü korurken, kan şekeri seviyesini dengede tutar. Kardiyovasküler sistemin sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir. Nefes darlığı, solunum yetmezliği gibi buna bağlı hastalıkların tedavisinde takviye edici özelliği bulunur. Kaliteli bir protein deposuna sahiptir. İçinde bulunan Antioksidanlar sayesinde bütün zararlı maddeleri dışarı atar. Damar sağlığını korur. Kanser riskini azaltır, vücudu güçlendirir.

Tavuk Ciğerin Faydaları

Tavuk ciğeri, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Hafif bir besin türüdür. Özellikle folik asit, A vitamini, demir, çinko, potasyum içerir. Kansızlığı giderir, cilt sağlığını korur. Ağız kenarında oluşan yaraları iyileştirici özelliği vardır. Tiroid fonksiyonu bozukluğunun önlenmesine yardımcı olur. Demir eksikliği ve kansızlık gibi sorunlarla savaşır. Ayrıca içinde bulunan B12 vitamini enerji verir, zihinsel fonksiyonları iyileştirir ve Alzheimer sorununa karşı etkilidir.

Tavuk Ciğerin Zararları

Tavuk ciğerinin faydaları olduğu kadar zararları da vardır. İçinde çok fazla A vitamini bulunduğu için kemik yoğunluğunu engellemeye neden olabilir. Aynı zamanda kas koordinasyon güçlüğü ve bulanık görme gibi rahatsızlıklar yaratabilir. İçindeki kolesterol oranı oldukça yüksektir, bu yüzden fazla tüketilmemesi önerilir. Ayrıca içinde yoğun olarak B12 vitamini bulunduğu için yine fazla tüketim sonucunda kalp yetmezliği, kan pıhtılaşması, sivilce, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.

Dana Ciğerin Faydaları

Dana ciğeri, özellikle protein bakımından çok zengindir. Fakat bazı insanlar için ağır gelebilir. İçinde A, B, B12, çinko, manganez bulunur. İçerdiği proteinler kas geliştirici ve hücre yenileyicidir. Özellikle spor yapanlar için oldukça faydalıdır, enerji verir. Antioksidan sayesinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle bilgisayar başında çalışanlar mutlaka haftada 2 kez tüketmelidir. Vücuttaki yaraların iyileşmesini sağlar. İçinde bulunan mineraller diş sağlığını korur. Birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırır. Kış aylarında oluşabilecek hastalıklara karşı savaşır. Ayrıca emzirme döneminde süt arttırıcı özelliği vardır.

Ciğerin Zararları

  • Ciğer, gerektiğinden fazla tüketildiğinde kandaki kolesterol seviyesini yükselterek kalp krizi ve felç riskini büyük ölçüde artırır. Çünkü ciğer ağır metaller içerir ve kanda metal birikimine neden olur. Kolesterol hastalığı olanlar dikkatli ve kontrollü tüketmelidir.
  • Hamile kadınlar için de fazla tüketimini uygun değildir. Çünkü içerisinde bulunan yüksek orandaki A vitamini bebeğe zarar verebilir. Aynı zamanda emzirme döneminde de tehlike oluşturabilir. Doktor kontrolü altında tüketilmesi gerekir.
  • Ciğer yine fazla tüketildiğinde içerdiği civa elementi, vücutta zehirli madde birikmesine neden olarak, hücre yapısını bozabilir.
  • Fazla tüketildiğinde yaşanacak problemlerden bir diğeri de ciğer zehirlenmesi durumudur. Özellikle evsel ortamlarda veya kurban keserken mutlaka veteriner tarafından onaylanmış hayvanları tercih etmek gerekir. Rengi değişmiş, bozulmuş veya hastalanmış ciğerlerin kesinlikle tüketilmemesi önerilir. Gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Ciğer Mideye Dokunur mu?

Ciğer birçok yararlı besin maddesi içerse de, fazla tüketildiği zaman mideye dokunabilir. İçinde fazla toksin bulunduğu için bu toksinler kimyasal olarak karaciğerde birikir. Özellikle soğanlı ciğer, kaz ciğeri, ciğer ezmesi sucuğu ve ciğer sote gibi çeşitleri mideye ağır gelebilir. Mide rahatsızlığına neden olurken şişkinlik ve ağrı yapabilir.

En Çok Aranan Haberler