Bebeğimiz dünyaya geldiğinde doğal olarak onu kendimize benzetmeye çalışırız. Göz ve saç rengi gibi kalıtsal özelliklerin yanı sıra, genlerle liderlik, ruhsal yapı gibi genetik özelikler geçebilir.
Suretin aksi, yansıyan görüntü
Çocuk her iki ebeveynden izler taşır. Yüzü size, saçları büyük annenizinkine, gözleri babasının gözlerine benzeyebilir. Kahverengi göz rengi genellikle sürpriz sayılmaz. Eğer ailede kahverengi ve mavi gözlere sahip ebeveynlervarsa çocuğunuzun gözlerinin kahverengi olma ihtimali daha yüksektir.Hatta bazı durumlarda ebeveynlerin ikisinin de göz rengi mavi olmasına rağmen kahverengi gözlü bebekler dünyaya gelebilir.
Tıpa tıp benzemese de mimikleri benzeyebilir
Çoğu gen tek hareket etmek yerine birlikte hareket etmeyi seçer. Örneğin baba dominant olan kahverengi bir saça, anne de sarı saçlara sahipse çocuklar ağırlıklı olarak kumral ve kahverengi saçlı olabilir. Gelecekte dünyaya gelecek bazı torunlarının ise sarışın olma ihtimali vardır. Eğer çocuğunuzun saçı kırmızıysa atalarınızı suçlamayın, genlerin karşılıklı etkileşimibeklenmeyen fiziksel sonuçlar da ortaya koyabilir. Ailede kellik olmamasına rağmen anneden veya babadan geçen baskın, kalıtsal bir gen erkek tipi dökülmeye neden olabilir. Çocuğunuz tıpa tıp size benzemese de güç algılanan benzerlikler taşıyabilir. Çocukların yüz ifadeleri üzerinde yapılan araştırmalarda, mutlu, üzgün, şaşırmış, tiksinmiş, kızgın ve düşünceli olduklarında ailelerine benzedikleri gözlenmiş. Bazı durumlarda genetik özellikler başka şeylerle ilişkilendirilebilir.
Çocuğunuz aynı sizin çocukluğunuz gibi mi?
Bilim adamları, genlerin çocuğun davranışlarını tamamen etkilediği yönünde şüphelere de sahip. Psikolojik araştırmalar kişilik üzerinde genlerin çok az etkili olduğunu gösteriyor. Örneğin ikizler birbirlerine benzer kişiliklere sahipler ancak farklı davranışlara sahip olabiliyorlar. Diğer taraftan çocuğunuzdaki benzerlikler çoğu zaman esrarengiz olabilir. Çocuğunuz sizin çocukluğunuza benzer davranışlar gösterebilir, annenizden "tıpkı senin çocukluğuna benziyor, sen de böyle yapardın" gibi şeyler duyabilirsiniz. Bilmeden çocukken sevdiğiniz şeyleri o da sevebilir. Bir başka araştırma çocukların içeceklerini şekerli, şekersiz, su, süt gibi içecek ve yiyecek seçimlerinde de genlerin önemli olduğunu gösteriyor.
Çevre, genetiği etkiler
Herşeye rağmen genetik ile çevre bağlantılıdır. Müzik yeteneği klasik bir örnek olabilir. Araştırmalarda 6 yaşından önce ses eğitimi almaya başlayanların, 9 yaşından sonra almaya başlayanlardan daha iyi bir sese sahip oldukları belirlenmiştir. Son 50 yıldır IQ seviyelerinde de gözle görülür bir artış var. Bunda aileden gelen genetik özellikler kadar, eğitim ve öğrenim araçları, çevresi de önemli rol oynuyor. Aynı şekilde boy, kilo gibi sportif özellikler de eğitimle ve doğru beslenme ile geliştirilebiliyor. Yenilen besinler daha uzun boylu olmanızı sağlayabiliyor. Gebelikte ve bebek gelişimi boyunca çevresel etkenler önemlidir. Örneğin çocuğunuz yüksek bir IQ'ya sahip olabilir ancak gebelik boyunca alkol aldıysanız, bu oran azalabilir.
Sağlık problemlerinden korunma
Eğer ailede genetik bir sağlık sorunu varsa bu çocuk için bir risktir. Kistik fibroz, akdeniz anemisi, akdeniz ateşi ve hemofili gibi kan hastalıkları genetik olarak geçiş gösterebilir . Bu tür hastalık risklerinin farkında olmak, onu korumanızı ve çocuğunuzun daha sağlıklı yaşamasını sağlar.
Dominant DNA
Bilim adamları, Gen Projesine kadar insanların 100 binden fazla gene sahip olduklarını kabul ediyordu ancak 25.000'e yakın genimizin olduğu anlaşıldı.Neden abartılmıştı? Diğer genler sadece birkaç önemli gene destek amaçlıydı. Sonuç olarak, birkaç karakteristik özellik tek bir gene götürüyordu. Çocuklar genetik miras açısından diğerlerinden daha büyük bir şansa sahip.
İşte sizden ona geçebilecek bazı özellikler..
Güçlü kalıtımsallar
Boy
Vücut yağı
Parmak izi
Depresyon
Epilepsinin bazı formları
Kistik fibroz
Tip 2 diyabet
Kısmen kalıtımsalllar
Tansiyon
Kalp çarpıntısı
Yarık dudak / damak
IQ
Utangaçlık
Mizaç
Hafıza
Beslenme tercihleri
Tip 1 diyabet