KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çocuklarınızı koruyun: 130 gencin ölümüne neden olan bilgisayar oyunu dünyayı ayağa kaldırdı

    Rusya'da başlayan ve yavaş yavaş pek çok ülkeye yayılan "Blue Whale" (Mavi Balina) isimli bilgisayar oyunu, gençlerin kendilerine zarar vermelerine, hatta intihar etmelerine neden oluyor.

    Bilgisayar oyunları, çocuklar ve gençler için çoğu noktada yararlı görülüyor. Özellikle problem çözme yeteneklerinin gelişmesi konusunda epey yardımcı. Ancak ne yazık ki gelişimlerini olumlu yönde etkileyen oyunlar kadar, olumsuz yönde etkileyen oyunlar var. Şiddet, cinsellik gibi içerikler ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar, bilgisayar oyunlarında bolca karşımıza çıkıyor. İnternetin her eve girdiği, yararlarıyla zararlarının iç içe geçtiği günümüz dünyasında çocukları ve gençleri korumak çok zor ve bunun dehşet verici bir örneğiyle daha karşı karşıyayız. Çocuklar, bir bilgisayar oyunuyla intihara yönlendiriliyor! Oyun yapımcısının bilinçli tercihleriyle üstelik...

    blue

    Rusya'da yayınlanan Blue Whale (Mavi Balina) isimli bilgisayar oyunu, gençleri gerçek anlamda bir batağa sürüklüyor. Bir Rus gazetesinin haberine göre, 2014 ve 2016 yılları arasında Blue Whale oyununda verilen görevler nedeniye 130 genç, intihar etmiş. Bir şekilde oyunun içine çekilen gençler, şiddete yönlendiriliyor, hayatları düzenszleştiriliyor, zararlı alışkanlıklar ve davranışlarla besleniyor... Üstelik oyun artık yalnızca Rusya'yı değil, tüm dünyayı tehdit edecek duruma geldi. Birçok ülkeden, Blue Whale ile ilişkili intihar haberleri duymaya başladık.

    Blue Whale nasıl bir oyun?

    Oyun, oyuncuya verilen 50 görev üzerine kurulu. Bu görevler oyuncunun diğer Blue Whale oyuncuları ya da yöneticileriyle sıklıkla iletişimde olmaları, gece 4.20'de uyanıp korkunç görüntüler izlemeleri ve seçilen müzikleri dinlemeleri noktasından kendilerine zarar vermeleri ve intihar etmelerine kadar gidiyor.

    Gençler bu görevleri oyun yöneticilerinin psikolojilerini bozması nedeniyle bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiriyor. 50 gün boyunca çeşitli görevlere yönlendirilen gençler nihayetinde kendilerini çok zor durumda bulup intihar ediyor. Hatta, bazı durumlarda gençlerden ya aile üyelerinden birini ya da kendilerini öldürmeleri arasında tercih yapmaları bekleniyor.

    Oyunun yapımcısının ifadeleri kan donduruyor

    2014-2016 arası yaşanan intihar vakalarından sorumlu tutulan Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıktığı duruşmada ifadesiyle irkilmemize neden oldu. Öyle ki Budeikin bir "toplumsal temizlik" yaptığını, bir bilgisayar oyunu yüzünden intihar eden gençlerin "biyolojik atıklar" olduğunu ve zaten toplumsal hayattan silinmesi gerektiğini söylüyor. St. Petersburg'taki bir hapishanede tutulan Budeikin, 16 genç kızın intiharına neden olmakla suçlanıyor.

    Oyun birçok ülkeye yayıldı

    Türkiye'den de acı bir haber geldi. Detaylarını vermekten çekindiğimiz bir ölüm haberi Samsun'dan geldi ve bir genç intihar etti. Bununla birlikte ABD, İngiltere, Balkan ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri, Blue Whale'e karşı önlem almaya çalışıyor, aileleri olabildiğince bilgilendirmeye çalışıyor.

    Güncelleme: Yeni ölüm haberleri geliyor

    Oyunun yapımcısı Philipp Budelkin tutuklanmış olsa da, oyunu oynadığı iddia edilen gençlerin intihar haberleri süregeliyor. Oyuncuları şantaj yoluyla aslında yapmayacakları şeyleri yapmaya zorlayan Blue Whale oyunu, can almaya devam ediyor. Farklı ülkelerden gelen ölüm haberlerine, iki yeni haber daha eklendi. Biri Almanya'da diğeri de Ankara'da yaşayan iki Türk gencin şüpheli intiharları, Blue Whale üzerine tekrar tüm dikkatleri çekti.

    Gazi Üniversitesi öğrencisi 24 yaşındaki Evrim Mertin, 5 Ağustos'ta intihar etti. Ailesi ise Mertin'in intiharının ardından, savcılığa Blue Whale oyunu hakkına suç duyurusunda bulundu. Ailenin suç duyurusu, oyun hakkında söylenilen her şeyi doğular nitelikte. Mertin ailesi, kullanıcılarının davranışlarını bozduğu ve yapmak istemeyeceği şeyler yapmaya şantaj yoluyla zorladığı gerekçesiyle oyunun araştırılmasını istiyor.

    Mertin ailesi, savcılığa “Oyun, oyuncularını intihara sürükleyen bir oyun olup, Mertin’in intihar olayından sonra müvekkiller tarafından yapılan bazı araştırmalar ile Mertin’in son zamanlarındaki hal ve hareketlerinin bu oyunlar sonucu oluştuğunu göstermektedir. Öyle ki bu oyun 50 günlük bir oyun olup, oyunculardan derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, verilen süre boyunca kimse ile görüşmemesi, vücuda zarar verici şeyler yapılması gibi şeyler istenilmekte ve en son gün ise intihar edilmesi istenilmektedir. Oyun yöneticisi oyuncudan, bu görevlerin yapıldığının ispat edilmesini istemekte ve bu nedenle bilgisayar kamerası kullanılmaktadır. Evrim Mertin’in bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiler mevcuttur. Boynunda iple sıkılmış gibi iz bırakmış kızarıklık oluşmuştur.” şeklinde ifade verdi.

    Benzer bir olay da geçtiğimiz hafta Almanya'da yaşandı. Almanya’da Türkiye kökenli bir ailenin çocuğu olan 14 yaşındaki Furkan Şen’in de bu oyunu oynadıktan sonra intihar ettiği öğrenilmişti. Oyunun akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

    İnternet gençlik için tehdit dolu

    Toplumsal hayata entegre olan ve artık herkes için erişilmesi en kolay iletişim aracı olan internet, gençliği birçok anlamda tehdit ediyor. Kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklerle dolu. 'Deep web' tabir edilen, sıradan kullanıcıların erişmesinin kolay olmadığı internet sitelerinden içeriklerin artık kolaylıkla erişilebilir duruma gelmesi, intihara ve şiddete meyilli gençlerin daha sık karşımıza çıkmasına neden oluyor.

    İnternet üzerinden yayınlanan dizilerden gençlerin oynadığı oyunlara kadar birçok şey şiddet, intihar, bağımlılık ve daha pek çok konuda gençleri tehdit ediyor. Sözgelimi 13 yaşındaki bir çocuğun ulaşmaması gereken bilgiler, görüntüler, haberler internet sayesinde çok kolay görünebilir oluyor.

    ChefGPT


    En Çok Aranan Haberler