İSTANBUL (İHA) - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, "Rusya'nın Kıbrıs konusundaki tutumu, ortaya çıkarma ihtimali olan engeli daha kolay aşabilecekleri düşüncesini doğurdu" dedi. Talat, "Çözüme engel olan taraf ne yazık ki Rum tarafıdır. Kıbrıs sorununda bir çözüm hedefleniyorsa, herhangi bir plandaki değişiklik veya çözümün parametreleri konusunda düşünceleri olan taraf olarak Rum tarafının hareketlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
KKTC'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda bir açıklama yapan Başbakan Mehmet Ali Talat, Başbakan Erdoğan ile ikili görüşmelerinde, Moskova gezisi ve Kıbrıs'taki yankıları konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın konuya ilişkin görüşlerini aldıklarını, bundan sonra yapılması gerekenleri ve atacakları adımları gözden geçirdiklerini belirten Talat, "Erdoğan ile dün akşam İstanbul'da görüştük. Özellikle Kıbrıs sorununu yakından ilgilendiren ve Kıbrıs'ta da büyük yankılar yaratan Moskova ziyareti oldukça önemliydi. Gündeme damgasını vurmuştu. Bu konuyla ilgili Başbakan'ın değerlendirmelerini aldık ve bundan sonra yapmamız gerekenleri, atacağımız adımları, atmamız gereken adımları gözden geçirdik. Bu dönemde beklenen seçimlere yoğunlaşmaktır ve diğer hedefleri ikinci plana itmektir. Ama bizim böyle bir yaklaşımımız yok. Tam tersine bizim için birincil derecede Kıbrıs sorunu önemini korumaya devam ediyor. Bu bağlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
24 Nisan referandumunda "evet" oyu kullanılmasıyla yeni bir süreç başladığını kaydeden Talat, "Referandumun etkisi hala devam ediyor. Bu yankıları çok doğru değerlendirmek gerekiyor. Kıbrıslı Türkler'in üzerindeki tecridin kaldırılması için harekete geçmek gerekiyor. Zaten hareket halindeyiz. Bunları formüle ederek aynı hedefe, aynı noktaya doğru yönlendirmemiz gerekiyor. Bir bütün olarak Kıbrıs sorununa yönelik politikalarımızı bütünleştirme çalışması yaptık" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan'ın, Davos'ta BM Genel Sekreteri Annan ile görüşerek Kıbrıs sorununu masaya yatıracağı söyleniyor" şeklindeki sözleri üzerine Talat, "Bildiğim kadarıyla Annan Davos'a gitmiyor. Dolayısıyla sayın Erdoğan'ın Annan ile görüşeceğini sanmıyorum. Kaldı ki Kıbrıs sorununu sayın Annan ile Erdoğan'ın masaya yatırması pek de mümkün değildir. Çünkü Erdoğan ve Kıbrıs Türk tarafı çözüm istiyor, istediğini de kanıtlamıştır. Çözüme engel olan taraf ne yazık ki Rum tarafıdır. Kıbrıs sorununda bir çözüm hedefleniyorsa, herhangi bir plandaki değişiklik veya çözümün parametreleri konusunda düşünceleri olan taraf olarak Rum tarafının hareketlenmesi gerekiyor. Rum tarafından hareketlendirecek olan hususlar, esas bizim üzerinde durmamız gereken hususlardır. En başta Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonun kaldırılmasıdır. Bunun çabasını ortaya koymalıyız. Bunu sağlayabilmek için de Rusya'dan gelen olumlu sinyali de dikkate alacak olursak BM'nin harekete geçmesi gerekiyor. O bakımdan Birleşmiş Milletler, Rum tarafının görüşlerini billurlaştırması teşvik edici, baskıcı, yönlendirici bir tavır takınması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın "İkinci Annan Planı'na karşı olduğu" yönündeki düşüncelerinin sorulması üzerine de Talat, "Sayın Denktaş'ın bildiğiniz görüşleridir" diye konuştu.
Denktaş'ın Annan Planı'na karşı olduğunu ifade eden Mehmet Ali Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Denktaş, Kıbrıs sorununu çözmeyi hedefleyen Annan Planı'nın Kıbrıslı Türkler'i yok edeceğine inanmaktadır. Bu onun düşüncesidir. Dolayısıyla Annan Planı'nı yeniden canlandırma düşüncesi onun açısından kötüdür. Ancak Kıbrıs Türk halkının yüzde 65'inin 'evet' dediği bir plandır. Kıbrıs Türk halkının desteklediği bir plandır. Ancak bilinmesi gerekir ki Annan Planı'nın gelişen duruma ve en azından tarihlere uyarlanması gerekir. Dolayısıyla Annan Planı, bir şekilde gerek kendi adıyla gerekse başka bir plan çerçevesinde, ama sonuçta plana dayalı bir öneri beklenmelidir. Mutlaka gelecektir. Öneri gelmeden konuşmak mümkün değildir."
"Rusya'nın KKTC'ye ambargoları kaldırılması yönündeki düşüncesi, ABD ve İngiltere'nin bu konudaki tutumunu etkileyecek mi?" şeklindeki bir soruya karşılık olarak da Talat, "Rusya'nın tutumu, ortaya çıkarma ihtimali olan engeli daha kolay aşabilecekleri düşüncesini doğurdu. Bu tabii ki Güvenlik Konseyi'ne yansımalı. Annan'ın, Güvenlik Konseyi'ne sunduğu ve Kıbrıslı Türkler'e izolasyonun son ermesi için ön gördüğü düşüncelerin Güvenlik Konseyi kararına dönüşmesi gerekiyor. Bu sağlanabilirse izolasyonlar büyük ölçüde kalkabilecek" dedi.