HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CPU nedir, ne işe yarar? CPU’nun açılımı

Teknolojik cihazların hayatımıza girmesiyle birlikte iletişim gibi birçok farklı alanda işlerimiz daha da kolaylaşmıştır. Özellikle bilgisayar ve akıllı cep telefonları gibi cihazlar yaşamımızda büyük bir yere sahiptir. Bu cihazların bozulmadan ve problem çıkarmadan çalışabilmesi için bazı önemli parçaların da yüksek performans sağlaması gerekir. Bu parçalardan biri de cihazların adeta beyni olarak görülen CPU parçasıdır. Peki, CPU nedir, CPU’nun açılımı ne demektir ve ne işe yarar?

CPU nedir, ne işe yarar? CPU’nun açılımı

İçindekiler

  • CPU nedir?
  • CPU ne işe yarar?
  • CPU nasıl çalışır?

Bilgisayarlar başta olmak üzere akıllı cep telefonları, tablet gibi birçok cihazın hayatımızda ayrı bir önemi vardır. Bu cihazlar gerek gündelik gerekse çalışma hayatımızda adeta elimiz ayağımız olmaktadır. Bu cihazların düzgün çalışabilmesi için bazı önemli parçalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu parçalardan biri de CPU olarak bilinen ve cihazlarda yönetici işlevini yerine getiren donanım parçasıdır. Bu donanım parçasında herhangi bir sıkıntı olduğunda cihaz da çalışmayabilmektedir.

CPU nedir?

CPU denilen parça, bilgisayar gibi cihazların beyni olarak görülmektedir. Birçok işleve sahip olan bu donanım bileşeni işlemci ismiyle de bilinmektedir. Bu noktada CPU’nun açılımı nedir konusu karşımıza çıkabilir. Central Processing Unit kelimesinin baş harflerinden meydana gelen CPU merkezi işlem parçası, cihazların çalışmasında fazlasıyla önemli bir rol oynamaktadır. İşletim mekanizması ile hem programları hem de uygulamaları çalıştırmaya yarayan önemli bir parçadır. Veri toplama, veri işleme ve veri akışını gerçekleştirmede etkili olan bu bileşen, tüm teknolojik cihazların içerisinde bulunmaktadır.

CPU ne işe yarar?

Bilgisayar başta olmak üzere birçok teknolojik cihaz için çok önemli olan donanım parçalarından biri CPU denilen işlemcilerdir. Bu işlem bileşenlerinin cihazlar üzerinde birçok önemli görevi vardır. Cihaza yüklenen uygulamalardan, programlardan ve işletim sisteminden gelen yönergeleri yerine getirmede etkin bir rol oynayan CPU donanım bileşenleri, aynı zamanda yönetici görevini de üstlenmektedir. Birçok farklı bileşenlerden meydana gelen CPU’nun en temel bileşenleri ise şunlardır:

  • Kontrol bileşeni
  • Bellek depolama konumları (yazmaçlar)
  • Bellek yönetim birimi
  • Aritmetik mantık birimi
  • Saat

CPU nasıl çalışır?

CPU işlemcileri cihazdan gelen komutları yerine getirerek işlemleri gerçekleştirir. Cihaz içerisindeki verileri yazmak ve veri akışını sağlamak için hem yazılım programları hem de diğer donanım parçaları ile birlikte çalışmaktadır. 1 ve 0 olarak tabir edilen küçük bileşenlerden meydana gelen işlemcilerin çalışma prensibi getirme ve yürütme döngüsüne dayanır. Bu döngü baz alındığında aşağıdaki maddelerde yer alan 4 işlevi yerine getirir. Bu 4 görev ise sırasıyla şu şekildedir:

  • Komut getirme işlemi
  • Kod çözme işlemi
  • Yürütme işlemi
  • Depolama işlemi
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler