OSMANİYE (AA) - MENDERES ÖZAT - Çukurova'da kadınlar, yemek ve salatalara lezzet katan nar ekşisi yapımına başladı.
Bereketli topraklarda yetişen narların toplanmasıyla yoğun bir hazırlığa girişen kadınlar, önce meyveyi ortadan ikiye ayırıyor. Sopa yardımıyla kabuğundan ayrılan nar tanelerini çuvallara doldurarak sert bir zemine yerleştiren kadınlar bunları çiğneyerek suyunu çıkarıyor.
Bakır kazanlara konulan nar suyu, saatler süren kaynatma işleminin ardından şişelenerek soğumaya bırakılıyor.
Binbir zahmetin ardından hazır olan nar ekşisi, yemek ve salatalara lezzet vermesi için mutfaktaki yerini alıyor.
Kadınların bu emeği, renkli görüntüler de oluşturuyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nar tanelerinin imece usulüyle ev kadınlarının ellerinde nar ekşisine dönüştüğünü söyledi.
Kadınların, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağladığını anlatan İspir, "Kadınlar, yemeklerin vazgeçilmezlerinden nar ekşisi yapımına başladı. Çukurova'da her yıl sonbahar aylarında narın dalından sofralara zahmetli bir yolculuğu olur. Dalında 2 liradan, ekşi olarak 30 - 35 liradan satılıyor. 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi elde ediliyor. Kadınlar zahmetine aldırmadan el emeğiyle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yiyenlere şifa olsun." diye konuştu.
- "Kabuğu yakacak oluyor"
Ev hanımı Elif Türkmenoğlu da imece usulü hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmez tadı olduğunu söyledi.Nar ekşisinin yapımının zor ve zahmetli olduğunu anlatan Türkmenoğlu, "Dalında olgunlaşan narları toplayıp birçok aşamadan geçirerek ekşisini çıkarıyoruz. Yöremizde her yıl eylül-ekim aylarında kış hazırlıklarımız arasında bulunan nar ekşisi, zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor. Emeğimizin karşılığını alınca yorgunluğumuz geçiyor." dedi.
Zeynep Savrun da bölgede nar ekşisinin mutfaktan eksik edilmediğini dile getirerek, "Nar ekşisi çıkartırken elimizde oluşan siyahlık günlerce geçmiyor. Ekşisini çıkarttığımız narın kabuğunu kurutarak yakacak veya dünyaca ünlü Karatepe kilimlerinin ipine renk vermek için bundan faydalanıyoruz." ifadesini kullandı.