HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çukurova'da pamuk yeniden umut oldu

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, kriz yaşayan Çukurova çiftçisinin, pamuk gibi katma değeri yüksek ürün ekimine önem vermesiyle yeniden eski günlere kavuşacağını söyledi.

Adana ve çevresindeki kütlü pamuk ekim alanlarındaki daralmanın son yıllarda artışa geçtiğine dikkat çeken ATB Başkanı Coşkuntuncel, bunun da Çukurova çiftçisi adına umut verici olduğunu ifade etti. Adana'da kuru kütlü pamukta ilk hasadın geçtiğimiz günlerde gerçekleştiğini, sulu tarım yapılan tarlalarda ise Eylül ayı itibariyle başlayacağını kaydeden Coşkuntuncel, pamuğun kilosunun şu anda borsada 2 milyon lira civarında işlem gördüğünü, bu rakamların da dünya piyasaları seviyesinde olduğunu ifade etti.

Çukurova çiftçisinin yeniden pamuk ekimine yönelmesinin, pamuk borsasını da canlandırdığına işaret eden Coşkuntuncel, ATB verilerine göre, geçen yılın ilk 5,5 ayında borsada 76 trilyon 611 milyar 205 milyon 859 bin lira karşılığında toplam 39 milyon 144 bin 954 kg pamuğun işlem gördüğünü, bu yılın aynı döneminde ise işlem hacminin 62 milyon 759 bin kilograma karşılık 132 trilyon 486 milyar 377 milyon 521 bin liraya yükseldiğini belirtti.

1970'li yıllarda Türk filmlerine pamuk ağaları ile konu olan ve adına "Altın Koza" film festivali düzenlenen pamuğun yeniden eski günlerine dönüş sinyali vermesinin sevindirici olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Fethi Coşkuntuncel, "Çukurova çiftçisi pamuk gibi katma değeri yüksek olan ürünlerin tarımına yönelirse eski zenginliğine çabuk kavuşur" dedi.

Yeni pamuk türü konusunda Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile ortaklaşa yürüttükleri projeler sayesinde 19 değişik türün melezlenmesiyle elde edilen ikinci ürün pamukta büyük başarı sağlandığını ve tohumunun da önümüzdeki yıl çiftçilere de dağıtılacağını ifade eden Fethi Coşkuntuncel, tohumu Adana Ticaret Borsası adıyla tescil ettirmek için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na başvurduklarını kaydetti.

Sezonluk pamukla, ikinci ürün pamuk arasında 23 günlük gecikme olduğunu, buna rağmen sezonluk dekara 550-600 kg kütlü pamuk alınırken, ikinci üründe de 530 kiloya ulaşıldığını belirten Coşkuntuncel, "Üreticinin alternatif ürünlerde hayal kırıklığı yaşaması pamuğa eski tahtını kavuşturuyor. Bu yıl 550 bin dekar alanda yapılan pamuk ekimini önümüzdeki yıl 1 milyon dekara çıkarmayı hedefliyoruz. Çukurova çiftçisinin kurtuluşu pamukta" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, 1970'li yıllarda 300 bin hektara kadar çıkan kütlü pamuk ekim alanlarının son 5 yılda 30 bin hektara kadar düştüğüne işaret ederek, "Pamuktan zarar eden üretici başta buğday, mısır, soya, ayçiçeği, narenciye ve karpuz üretimine yöneldi. Ancak, alternatif ürünler de üreticiyi mutlu etmedi. Yeniden arayışa giren çiftçiler, eski dost pamuğa yöneldi. Adana'da önceki yıl 35 bin hektar, geçen yıl 44 bin hektar olan pamuk ekim alanları bu yıl da 55 bin hektara kadar çıktı. Bunun seneye daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler