Prof.Dr. Bülent Antmen, Adana Kan Hastalıkları Koruma, Tedavi ve Dayanışma Derneği ile Acıbadem Adana Hastanesi işbirliğiyle Talasemi Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte bir konuşma yaptı. Antmen, kalıtsal kan hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin en sık görülen halk sağlığı sorunları arasında 'demir eksikliği anemisi' geldiğine dikkat çeken Antmen, şöyle konuştu: "Çocuklarda altıncı aydan itibaren demir eksikliği görülür. Türkiye'deki sıklığı yüzde 5-20 arasında görülüyor. Özellikle çocukluk yaş grubunda, 6 ay -2 yaş arasında, ergenlik ve kadınlarda en sık görülen anemi nedenidir. Çeşitli sebeplerden ortaya çıkmaktadır ancak düzensiz beslenme sonucunda demirin yetersiz alımı ve emilimi en önemli sebeptir. Tedavi nedeninin belirlenmesine yöneliktir. Kişi de demirin emilim sorunu yoksa, hastalığın tedavisi, 30 gün boyunca ağızdan demir ilacı verilerek yapılır. Ülkemizde demir içeren gıdaların alınmasında çocuklar arasında ciddi sıkıntılar olduğundan 6 aydan itibaren bebeklere ihtiyaçları kadar demir verilmesi, bu hastalığın daha ileriki yaşlarda ortaya çıkmasını engellemektedir."
Kalıtsal kan hastalıkları için evlenmeden önce yasa gereği zorunlu olan hemoglobin elektroforezinin yapılarak kan hastalıkları konusunda taşıyıcılık olup olmadığının belirlenebileceğine değinen Antmen, şunları söyledi: "Ebeveynler eğer taşıyıcı olduklarını bilirlerse prenatal tanı ile bebek doğmadan önce hastalık veya hastalığın taşıyıcılığının olup olmadığı saptanabiliyor. Bu işlemleri mutlaka hamileliğin ilk 8-10.'uncu haftasına kadar yaptırmak gerekiyor. Aksi takdirde gebeliğin sonlandırılması medikal açıdan daha zor olabiliyor."
Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Antmen daha sonra katılımcıların sorularını cevapladı.
İHA