HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deprem verileri uydudan toplanacak

Deprem verileri uydudan toplanacak

Ankara - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, TÜRKSAT'ın, ABD'nin QuakeSAT uydusuna benzer, deprem parametrelerini toplayacak bir mikro uydunun tasarımına başladığını bildirdi.

1996'da geliştirilen Türkiye deprem bölgeleri haritasında 2. ve 3.derecede gözüken illerin bile artık daha riskli duruma geldiğini ifade eden Barbarosoğlu, 1900 ile 2004 yılları arasındaki 104 yıllık sürede,her 89 ayda bir 7.5, 30 ayda bir de 6-6.9 arasında deprem meydana geldiğini anlattı.

Ülkede 6'dan büyük son depremin 1 Mayıs 2003'de Bingöl'de meydana geldiğini anımsatan Barbarosoğlu, "Aradan 3 yıl geçmiş. İstatistiksel anlamda 6'dan büyük bir depremin olması hiç kimseyi şaşırtmamalıdır" dedi.

Depremin merkez üssünün bilinmesinin arama-kurtarma ve acil müdahalenin doğru ve etkin başlaması için çok önemli olduğuna işaret eden Barbarosoğlu, bir ülkede güvenilir, teknolojisi sağlam deprem istasyonları şebekesi olmasının, arama kurtarmanın etkinliği açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Depremlerin önceden tahmin edilmesiyle ilgili ortaya atılan tartışmalara da değinen Barbarosoğlu, bu çalışmalarda radon gazı, termal sulardaki ısı farklılığı ve ısı düzeylerinin takip edildiğini belirterek, bunların araştırma olarak ele alınması ve halka duyurulmaması gerektiğini bildirdi.

TÜRKSAT'ın, ABD'nin attığı mikro uydu QuakeSAT'a benzer, deprem parametrelerini toplayacak bir mikro uydu tasarımına başladığını bildiren Barbarosoğlu, "2 yıl içinde, 500 kilometre yükseklikte bir yörüngede ülkemizin de deprem parametrelerini izleyecek bir uydusu olacak. Bu alçak yörüngede sadece belli parametreleri toplayacak" dedi.

Uydunun gönderilmesinin ardından öncelikle bu parametrelerle ilgili bir veri tabanı oluşacağını anlatan Barbarosoğlu, toplanacak verilerin, elektromanyetik, manyetik alan, elektrik alanı ve yüzey deformasyonları, yani deprem oluşumu esnasında doğada meydana gelebilecek fiziksel bazlı parametreler olacağını belirterek,
"Bunların hiçbiri bir deprem tahminine katkı yapamaz ancak belli sürede verinin toplanması önemlidir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler