BURSA (İHA) - Gölcük'te düzenlenecek yürüyüş öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Necati Şahin, 1900’lü yıllardan 1999 yılına kadar hasar yapıcı nitelikte 149 deprem olduğunu, 578 bin 544 binanın yıkıldığını veya ağır ölçekli hasar meydana geldiğini aktardı. Bu depremlerin sonucunda 97 bin 203 insanımızın hayatını kaybettiğini açıklayan Şahin, “Ortalama olarak her yıl yaklaşık 6 bin binamızı yerle bir ettiğimizi, 982 vatandaşımızı depremlerde kaybetmiş olduğumuzu üzülerek görmekteyiz. 17 Ağustos 1999 günü yaşadığımız Marmara Depreminin yol açtığı yıkımların, hasarların, can kayıplarının, kaderleri ile baş başa bırakılan ve çaresizlik içinde yaşamlarını sürdürmeğe çalışan binlerce insanın neredeyse unutulduğu Türkiye’de yaşanan felaketin üstünden tam 10 yıl geçti. 1999 Marmara Depremi sonrasında, Türkiye’de afet yönetimi ve afetlerde risklerin azaltılması konularına yönelik önemli bir birikimin olduğunu söylemek mümkün olmasına karşın, bu birikimlerden yeterli ölçüde yararlanılmadığını görmekteyiz” dedi.
Duyarlılık sürekliliğinin sağlanması için acil olarak depreme dönük kapsamlı çalışma yapacak ‘Deprem Konseyi’nin kurulması gerektiğini belirten Şahin, "Türkiye, deprem şurası zemininde deprem gerçeği ile yüzleşmiş, ancak şura kararlarında olmasına karşın, afet yönetimi çalışmaları başlatılmamış, ‘Deprem ile İmar ilişkisi’ çözülememiş, tanımlayıcı plana geçilememiş, göç ve kaçak yapılaşma önlenememiştir. 1 Temmuz 2006 tarihinde yayınlanan “9.Kalkınma Planı” nda afete karşı hazırlık ve afet zararları ile mücadele konusuna yer verilmemiş olması büyük eksikliktir. Bursa’nın yeşil alanları, ormanları, boş bulunan yerleri yapılaşmaya açılmak yerine, gerçekten birinci derecede deprem riski taşıyan, çarpık olarak yapılmış bölgelerin yenilenmesi, dönüştürülmesi, yeniden planlanması, o bölge insanlarının başka yerlere gönderilmesi değil de, o bölge içerisinde tutularak katılım, açıklık ve şeffaflık ortaya koyulmalıdır" diye konuştu.
"DERS ALMADIK"
Aradan 10 yıl geçmiş olmasına rağmen Türkiye'de hala iyi işleyen bir afet yönetim sistemi kurulamadığını belirten Şahin, "Yerleşme ve yapılaşmaların etkin denetimi sağlanamamış ve deprem zararlarının azaltılması konusunda bir devlet politikası oluşturulmamıştır. Afet zararlarının azaltılması konusunda ülkenin halen bir stratejik planı yapılamamıştır. Gayemiz depremde ağır bedel ödeyen halkımıza karşı tüm toplum katmanlarında Deprem Duyarlılığının geliştirilmesi ve duyarlılığın sürekliliğinin sağlanmasıdır. 10 yıl önce yaşanan büyük depremden hala ders almadığımız ortada" şeklinde konuştu.
İMO Bursa Şubesi’ne üye olan yaklaşık 100 kadar İnşaat Mühendisi, açıklamanın ardından depremde yitirilenleri anmak üzere Gemlik, Yalova ve Gölcük’e gitmek üzere yola çıktı.