Ankara - Diyanet İşleri Başkanlığı, gençler ve entelektüeller için İslam'ın özet bilgisinin yer aldığı 2 ayrı kitap yayınladı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yaptığı açıklamada, İslam alanında çağın bilgi seviyesine ve entelektüel düzeyine uygun az sayıda eser olduğuna dikkati çekerek, bu eksikliği gidermek için "İslama Giriş" serisi hazırlamaya karar verdiklerini kaydetti.
Bu kapsamda gençler için "Gençliğin İslam Bilgisi", entelektüeller için de "Ana Konulara Yeni Yaklaşımlar" kitabını yayınladıklarını anlatan Görmez, "doğru din bilgisi ve ahlak eksenli dindarlık" kavramlarını dikkate alarak İslam'ın ana yönlerini anlatmayı hedeflediklerini, söyledi.
Görmez, "İslama Giriş" serisi kapsamında, uluslararası arenaya ve halka yönelik 2 ayrı kitabın hazırlıklarının da sürdüğünü bildirdi. "Gençliğin İslam Bilgisi" kitabında, Allah, Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed, İslam ve varlık konuları ele alınıyor. Allah'a ve insanlara karşı görevler, günlük hayat, güncel meseleler konusunda da bilgiler veriliyor. Kitabın, "Günlük Hayat" bölümünde yer alan bilgilere göre, İslam, meşru eğlence ve sporu, ibadete devam için destekleyici bir unsur olarak görüyor. Hz.
Muhammed'in teşvik ettiği sporların başında koşu, güreş, okçuluk, binicilik ve yüzme geliyor.
İslam'da, hayvanlara eziyet verdiği ve insani duyguları körelttiği için hayvan dövüştürmek yasak. Günümüzde yaygın olan ve insanlara eziyet veren sporlar da hayvan dövüştürmeye benzediği için İslamiyet tarafından hoş karşılanmıyor. Müzik ise insanın ruhi ve estetik ihtiyaçlarını karşıladığı için mubah görülüyor. Ancak, içinde isyan, küfür veya İslam'ın hoş karşılamadığı sözler bulunan müziğin söylenmesi ve dinlenmesi uygun bulunmuyor.
İslam'ın modaya bakışının da ele alındığı kitapta, modaya gösterilecek ilginin, dini ve toplumsal değerlerin uygun gördüğü ölçüde olması gerektiği belirtildi. Kitapta, "İsraf kapsamında değerlendirilebilecek her moda, dinimize göre sakıncalıdır" denildi.
Emeğe ve riske dayalı meşru yoldan kazancı esas alan İslam'ın, kumar ve şans oyunları vasıtasıyla rızk temin edilmesini yasakladığına dikkat çekilen kitapta, "Şans ve talih oyunlarının kamu kurum ve kuruluşları veya vakıflar gibi hayır kurumları yararına düzenlenmesi de onları haram olmaktan çıkarmaz" görüşüne yer verildi.
Entelektüeller için hazırlanan "Ana Konulara Yeni Yaklaşımlar" kitabında ise İslam'da bilgi nazariyesi, bilgi kuramı, bilgi kaynağı olarak akıl, Kur'an, sünnet ve içtihat konuları ele alınıyor. Ayrıca, iman, ahlak, ibadet ve günlük hayatla ilgili bilgiler veriliyor.
"İslamın Kültürel Çehresi" başlıklı bölümde, "getirdiği kuşatıcı mesajın sayesinde İslam'ın, bilim, kültür ve sanat alanlarında devrimci bir etki yaptığı, kendinden önceki birikimi özümseyen, aynı zamanda kendinden sonraki kültürel filizlenmelere etkide bulunan bir çizgi izlediği" ifade ediliyor.Kitabın, "Çağların Ritmi ve İslamiyet" bölümünde ise 21. yüzyılda yaşayan Müslümanların görevinin, "kendi içlerine daha çok gömülecekleri yeni kozalar imal etmek değil, inançlarının gücüne güvenerek, yeni kültür ve sanat atılımlarına yeni bilimsel çalışmalara katılmak, küresel dolaşımın nimetlerinden daha fazla yararlanmak" olduğu vurgulanıyor.