İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz, kur hareketlerinin zig-zag çizdiğini belirterek, "Yapılan hesaplara göre, 30 Ekim tarihinde 1 doların 2 milyon lira olması gerekirdi. Türk Lirası yüzde 21 reel değer kazanmıştır" dedi.
Dalgalı kur rejiminde döviz kurları, arz - talep şartlarına bağlı olarak hareket ettiğini ifade eden Esfender Korkmaz, "Bizde dövizler ayrıca bir yatırım (plasman) aracı olarak da kullanıldığı için siyasi olaylar ve psikolojik faktörlerinde etkisinde kalıyor. Bu nedenle kur hareketleri daha çok zig-zag çiziyor. Bugün 1 dolar 1 milyon 584 bin lira oldu. Demek ki dolar kuru gerçek değerinden 417 bin lira daha düşüktür. Türk Lirası yüzde 21 reel değer kazanmıştır" diye konuştu.
"DÜŞÜŞ SEBEBİ GÜVEN VE BORSA" Döviz kurlarının düşüşünü siyasi güven ve olumlu ekonomik beklentilerin ortaya çıkmış olmasına bağlayan Korkmaz diğer sebep de borsa endeksinin yükselmesidir" dedi. Oluşan güven ortamı borsaya yabancı yatırımcıların gelmesine ve içeride talebin artmasına neden olduğunu kaydeden Korkmaz, "Endeks artınca tasarruf yapanlar borsaya yönelmiştir. Dövize piyasa olan talebi yeterli değildir. Zira Merkez Bankası döviz satın almıyor. İthalatta henüz bir canlanma olmadı"dedi.
Kamuoyunun 'Kurlar düşmeye devam eder mi' sorusunu sormaya başladığını ifade eden Korkmaz, "Döviz kurları daha fazla düşmez. Hükümet kurulmadan güven ortamı şimdiden satın alındı. Tersine artık kurların artması lazım. Çünkü, ekonomide canlanma ile birlikte döviz talebi de artacak. Durgunluk nedeniyle fiili ithalat potansiyelin altındadır. İthalatın yüzde 85'i yatırım malı, ara mal ve ham maddeden oluşmaktadır. Ekonomi canlanınca ithalat da artacak" diye konuştu.
"DEVALÜASYON BEKLENTİSİ" Türk Lirası yüzde 25 düzeyinde değer kazandığı dönemlerin ardından devalüasyon geldiğine dikkat çeken Korkmaz, "Şimdi de beklentiler bu yönde oluşmaya başladı. Örneğin son bir yıldır döviz tutanlar zarar ettiği halde döviz tevdiat hesapları (DTH) Türk Lirası mevduat hesaplarına göre daha hızlı artmıştır. Kasım 2001'de 55.8 milyar dolar olan DTH Kasım 2002'de 58 milyar dolara çıkmıştı" dedi.
Esfender Korkmaz değerlendirmesinin sonunda, " Türk Lirası'nın reel değer kazanmasının Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü düşürecektir. İhracat zorlanacak, cari açık artacak. Bu şartlarda hükümetin mutlaka bir önlem alması gerekecek" ifadelerini kullandı.