ANKARA(ANKA)– Siyasi hesaplar ise sine-i millet planının uygulanmasının zor olduğunu ortaya koyuyor. Sine-i milletin önündeki engel ise istifaların kabulü halinde ara seçimi gündeme getirmesi. Bu nedenle gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerinin ortak görüşü, kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin istifasının Genel Kurul’da kabul edilmeyeceği yönünde.
Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla sine-i millet’i tartışmaya başlayan siyaset, kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin atacağı adımı ve bundan sonra izleyeceği stratejiyi tartışıyor. Anayasa Mahkemesi’nce milletvekilliği düşürülen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk dışında, kapatılan DTP’nin Meclis’te 19 milletvekili bulunuyor. Kapatılma kararı ile bağımsız olan bu milletvekillerinin orta vadede Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında siyasete devam etmeleri beklense de siyasette bütün hesaplar şimdilik bu milletvekillerinin istifalarını sunmaları üzerinde yapılıyor. Meclis İçtüzüğü bu istifaların Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesini öngördüğü için, kulislerde ağırlıklı olarak 19 Milletvekilinin istifasına onay verilmeyeceği konuşuluyor. Buna gerekçe olarak ise istifaların kabulü halinde Meclis’teki boş sandalye sayısının 27’ye yükseleceği ve bunun da ara seçim ihtimalini artıracağı görüşü ortaya konuluyor. Anayasa’da, ara seçim için TBMM’deki boşalan üyeliklerin sayısının üye tamsayısının yüzde beşini bulması şartı bulunuyor. Bu 28 sandalyenin boşalması gerektiği anlamına gelirken, kapatılan DTP’nin milletvekillerinin yanı sıra İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras’ın da destek vermesi halinde bu sayıya ulaşılabileceği hesaplanıyor.
-AKP TARTIŞIYOR MİLLETVEKİLLERİ ÜÇE BÖLÜNDÜ-
Kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin istifaları resmen Meclis’e ulaşmasa da AKP içinde bu durum farklı görüşlere yol açıyor. AKP içinde özellikle bölge milletvekilleri, 19 milletvekilinin Meclis’te siyaset yapmaları konusunda görüş bildirirken, bu konuda da parti içinde nabız yoklaması yapıyorlar. Bölge milletvekilleri, iktidar ya da muhalefet milletvekillerinin Genel Kurul’a istifaların gelmesi halinde “ret” yönünde oy kullanmaları gerektiğini düşünüyorlar. Bölge milletvekilleri, kapatılan DTP’nin 19 milletvekilinin çözümü parlamentoda aramaları gerektiği görüşünü dile getirirken, Anayasa Mahkemesi’nin kararını ise siyasi buluyorlar. Bölge milletvekilleri karar öncesi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in ‘Batasuna’ açıklamasına da tepki gösteriyorlar.
-“EVET OYU KULLANALIM”DİYENLER DE VAR
AKP içinde bölge milletvekilleri gibi düşünmeyen milletvekilleri de bulunuyor. Bu milletvekilleri grup kararı alınmadığı sürece, Genel Kurul’da istifalara ‘evet’ yönünde oy kullanacaklarını dile getiriyorlar. Evet oyu kullanacak olan milletvekilleri ise Başbakan Yardımcısı Çiçek’in ‘Batasuna’ açıklamasına katılıyorlar. AKP içinde bir başka grup ise kapatılan DTP’nin milletvekillerinin istifa etmeyeceği, bu süreci hem şov he hem de nabız yoklama süresi olarak kullandıklarını öne sürüyorlar.
Bu milletvekillerine göre, DTP’liler İmralı’dan gelecek haberi bekliyor. AKP kulislerinde özellikle bazı bölge milletvekilleri, “DTP yine siyasi bir şov yapıyor. Bu süreci çok iyi değerlendirmenin peşindeler. Bir taraftan AB’ye ‘Bakın işte Türkiye bize yine müsaade etmedi’ diyerek mağduru oynayacaklar, diğer taraftan tabanın nabzını yoklayacaklar. İmralı’dan gelecek bir haber bütün süreci değiştirebilir. Dolayısıyla 19 milletvekili ile ilgili henüz karar çıkmadı. Biz milletvekillerinin istifasına inanmıyoruz. İstifa gelse bile Genel Kurul’dan onay çıkmayacak. Milletvekilleri de başka bir parti çatısı altında Meclis’e devam edecekler.”görüşünü dile getiriyorlar.
-PARTİ YÖNETİMİ ERDOĞAN’DAN GELECEK İŞARETİ BEKLİYOR
AKP’de parti yönetimi ise bir taraftan bugüne kadar yapılan istifa ve gerekçelerini araştırırken, diğer taraftan Başbakan Erdoğan’dan gelecek toplantı kararını bekliyor. Bu konuda grup kararının alınmasını da dikkate alan yönetim şimdilik yapılacak MYK ya da MKYK toplantısını bekliyor.
-MUHALEFET ‘TOP AKP’DE’ DİYOR-
AKP gibi CHP ve MHP de, kapatılan DTP’nin milletvekillerinin istifalarına ilişkin olasılıkları ve sonuçlarını değerlendiriyor. Ancak her iki parti de bu konuda belirleyici olacak tavrın AKP’den geleceğini görüşünü dile getiriyor. (ANKA)