David Shukman
BBC Bilim Editörü
BM'nin tahminlerine göre 2014 küresel düzeyde kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en sıcak yıl olacak.
Bu yılın ilk on ayındaki sıcaklık uzun vadeli sıcaklık ortalamalarının 0,57 derece üzerinde.
BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Kurumu'nun (WMO) tahminlerine göre aynı eğilim yılın son günlerinde de görülürse 1998, 2005 ve 2010'da kaydedilen rekor sıcaklıklar az bir farkla geçilecek.
WMO Genel Sekreteri Michel Jarraud bu yıla dair ilk tahminlerinin "iklim değişikliğinden beklenenle tutarlı olduğunu" vurguladı.
Jarraud yeni tahminlerle birlikte yayımlanan açıklamasında "2014'e dair ilk veriler, kayıtların tutulmasından bu yanaki en sıcak 15 yılın 14'ünün 21. yüzyılda yaşandığını gösteriyor." dedi.
Michel Jarraud "Rekor sıcaklıklar yoğun yağış ve sel felaketleriyle birleşince birçok yaşamı mahvetti. En çok kaygı veren de kuzey yarımküre de dahil okyanus yüzeyinin geniş alanlarındaki sıcaklıkların artması." diye konuştu.
Jirraud ayrıca yeni verilerin iklim değişikliğinin sürekli yaşandığını doğruladığını söyledi ve "Küresel ısınmanın duru durağı yok" dedi.
Michel Jirraud bu açıklamasında yoğun bir şekilde tartışılan küresel ısınmada "duraklamaya" atıfta bulunuyor.
Rekor hava olaylarıWMO'nun raporunda bir dizi rekor kıran hava olayından da bahsediliyor;
İngiltere'de geçen kış 12 büyük Okyanus kaynaklı fırtına ülkeye düşen yağmuru neredeyse ikiye katladıEylül ayında Balkanlar'a aylık ortalamanın iki katından fazla yağış düştü ve Türkiye'nin bazı kesimleri ortalamanın dört katı yağış aldı. Fas'ın Guelmin şehri normalde bir yılda düşen yağışı dört gün içinde aldı.Japonya'nın batısına Ağustos ayında kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yanaki en büyük yağış düştü.Batı ABD'nin bazı kesimleriyle, Çin, Orta ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde kuraklıklar görüldü.2014'teki sıcaklık artışı bir önceki rekor yıl olan 2010'a kıyasla bir derecenin yüzde biri düzeyinde. Uzun vadeli ortalama sıcaklıkların da 0,56 derece üzerinde.
Ancak iklim uzmanları rekor kırılan 15 yılın 14'ünün 21.yüzyılda yaşandığına dikkat çekiyor.
Bu durum son 16 yılda sıcaklıklarda çok büyük bir sıçrama olmazken, yine de bu dönemin çok sıcak geçtiğini gösteriyor.
Büyük Okyanus'un doğusundaki sular da büyük ölçüde ısındı. Bu ısınmanın normalde El Nino adı verilen ve küresel ısınmayı arttıran koşulları yaratması gerekiyor. Ancak uzmanlar bunun henüz gerçekleşmemiş olmasına şaşırıyor.