HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

e-Tebligat başvuru süreleri uzatıldı

1 Ocak 2016' da başlayan E-Tebligat başvurularının süresi uzatıldı. Yeni düzenlemeyle e-Tebligat başvuruları 1 Nisan'a kadar süredecek. İşte, E-Tebligat uygulamasının detayları!

e-Tebligat başvuru süreleri uzatıldı

Yeni yılla birlikte hayatımıza giren uygulamalardan biri de e-Tebligat oldu. 1 Ocak 2016 itibariyle zorunlu hale gelen e-Tebligat, kurumlar vergisi mükelleflerine zorunlu ancak isteyen vatandaşlar da e-Tebligat hizmetinden faydalanabilecek. e-Tebligat'tan yararlanmak isteyenlerin bunun için gerekli başvuruyu yapmaları gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan e-Tebligat sistemine geçiş aşamasında sorun yaşanmaması ve vatandaşların mağdur olmaması için başvuru süreleri uzatıldı. Vatandaşlar e-Tebligat başvurularını 1 Nisan 2016'ya kadar gerçekleştirebilecekler. Gelir İdaresi Başkanlığı e-Tebligat başvuru tarihlerinde yapılan değişiklikleri resmi web sitesinden vatandaşlarla paylaştı.

E-TEBLİGAT BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 01/01/2016 tarihi itibariyle ticari, zirai ve mesleki kazancı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine e- Tebligat sistemini kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre 28/12/2015 tarihi itibariyle zorunluluk kapsamında bulunan 1.232.000 gelir vergisi ve 389.000 kurumlar vergisi mükellefi uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulunmuştur.

Ancak henüz başvurusunu tamamlayamayan mükelleflerin, kalan kısıtlı süre içinde herhangi bir sıkıntı yaşamamaları amacıyla, 29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 467 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Tebligat sistemine başvuru süreleri 01/04/2016 tarihine kadar uzatılmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan e-Tebligat uygulamasına geçmemize az bir süre kala vatandaşlar, konu hakkında akıllarını kurcalayan sorulara yanıt arıyor. İşte e-Tebligat konusunda detaylar...

E-TEBLİGAT NEDİR?

Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi daireleri tarafından düzenlenen ve mükellefler ile diğer muhattaplara 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilmesidir.

e-Tebligat uygulamasına alınan karar doğrultusunda 1 Ocak 2016 tarihiyle birlikte geçilen ve tebligat gönderilmesi zorunlu olanların haricinde, e-Tebligat almak isteyenlere de yapacakları başvuruya göre elektronik ortamdan tebligat gönderilecek.

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNE ZORUNLU

e-Tebligat herkes için zorunlu olmayacak. Fakat, kurumlar vergisi mükelleflerine, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara zorunlu olacak. Bunun yanında kendisine gönderilmesi için talepte bulunan vatandaşlara da Gelir İdaresi Başkanlığı e-Tebligat gönderecek.

E-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Tüzel kişiler e-Tebligat başvurularını vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden edinebilecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler) ile bağlı bulundukları vergi dairesine bağvuruda bulunabilecekler. Ancak 1 Ocak 2016 sonrasında mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise, başlama tarihinden sonra 15 gün içerisinde e-Tebligat Talep Bildiriminde bulunmalıdırlar.

Öte yandan gerçek kişiler vergi dairelerinden ya da İnternet Vergi Dairesi'nden edinecekleri Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bağlı bulundukları vergi dairesine giderek başvurabilecekleri gibi doğrudan internet vergi dairesinden de başvuruda bulunabilecekler.

Başvurularda isteğe bağlı olarak e-Tebligat almak isteyen tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküller, Elektronik Tebligat Talerp Bildirimi ile katma değer vergisi veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunabilecekler.

E-TEBLİGAT MAİL YA DA TELEFONUNUZA GELECEK

1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak uygulamayla birlikte e-Tebligat gönderildiğinde uygulamadan faydalanan ve zorunlu tutulan vatandaşlar telefonlarına gelecek SMS ya da e-posta adreslerine gelecek mailler sayesinde e-tebligattan haberdar olabilecekler. Bu yöntemle gönderilen tebligatlar mükellefe ulaştığı tarihi izleyen 5gün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak. e-Tebligat uygulamasına geçenlere ayrıca bir posta yoluyla tebligat gönderilmeyecek. İsteyen mükellefler, başvuruda verdikleri bilgileri, bir değişiklik olduğunda https://intvrg.gib.gov.tr internet adresinden giriş yaparak değiştirebilecek, yenilenen biliglerini sisteme kaydedebilecekler. Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükellefler, zorunlu olmadıkça sistemden çıkamayacak. Siseme giriş yapılmasının ardından çıkmak için zorunluluk halleri ise; ölüm, gaiplik veya tüzel kişililerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.

DAHİL OLMAYANA CEZA KAPIDA

E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükelleflerimiz, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflerimize re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılır.

E-TEBLİGATIN FAYDALARI

Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
Hizmet kalitesini arttırır.
Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.
Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

GERÇEK KİŞİ NEDİR?

Gerçek kişi; sağ ve tam doğmak şartı ile kişinin annesinin karnından düşmesinin ölümüne kadar geçen süreçte hukuken kişiler için kullanılan terimdir.

TÜZEL KİŞİ NEDİR?

Tüzel kişi; gerçekte kişilik sahibi olmayan ancak varsayımsal olarak kişilik sahibi olduğu kabul edilen kişi veya mal topluluklarıdır. Toplulukların niteliğine göre "özel hukuk tüzel kişisi" ve "kamu hukuku tüzel kişisi" şeklinde ikili ayrıma tabi tutulabilir. Dernek, vakıf, sendika gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir. Dernek kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmeye dönük olarak bir araya gelmesi nedeniyle kişi topluluğu iken, vakıf belirli miktarda malın önceden belirlenen bir amaca gerçekleştirmeye özgülenmesi nedeniyle mal topluluğudur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler