HABER

Eğitim dünya çapında 'saldırı altında'

Dünya çapında eğitim kurumlarına karşı girişilen saldırılarla ilgili şimdiye kadarki en büyük uluslararası araştırmaya göre son yıllarda okullara ve üniversitelere yaklaşık 10 bin saldırı düzenlendi.

Eğitim dünya çapında 'saldırı altında'

Dünya çapında eğitim kurumlarına karşı girişilen saldırılarla ilgili şimdiye kadarki en büyük uluslararası araştırmaya göre son yıllarda okullara ve üniversitelere yaklaşık 10 bin saldırı düzenlendi.

Bunlara Pakistan, Kolombiya, Somali ve Suriye gibi ülkelerde eğitim personelinin ve öğrencilerin öldürülmesi, okul binalarının bombalanması ve kundaklanması gibi saldırılar da dâhil.

2009-2013 eğitime karşı şiddet olaylarının incelendiği çalışma insan hakları örgütleri, yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler kurumları tarafından ortaklaşa yapıldı.

Çalışmayla ilgili yayımlanan "Eğitim saldırı altında" başlıklı rapor New York'ta yayımlandı.

Eğitimi Saldırılardan Koruma Koalisyonu Direktörü Diya Nijhowne, saldırıların öğrencilerin ve okul personelinin iki ateş arasında kaldığı olaylar olmadığını vurguladı. Nijhowne "Tam da eğitimle bağlantıları yüzünden bombalandılar, yakıldılar, vuruldular, tehdit edildiler" dedi.

70 ülkede 9600 saldırıRapora göre dünya çapında 70 ülkede 9600 saldırı düzenlenirken bu açıdan en sorunlu bölgelerin Afrika, Asya'nın bazı kesimleri ve Güney Amerika olduğu vurgulandı.

Nijhowne eğitim kurumlarının 30 ülkede düzenli olarak kasten hedef alındığını ve bir "savaş taktiği" olarak kullanıldığını söyledi.

Çalışmaya göre en çok saldırı düzenlenen yer Pakistan. Bu ülkede genelde okul binaları havaya uçuruluyor.

Öğretmenlik yapmanın en tehlikeli olduğu yerse 140 öğretmenin cinayete kurban gittiği ve binlercesinin ölüm tehditleri aldığı Kolombiya.

Öğrenci olmanın en tehlikeli olduğu yerse, öğrencilerin asker olmaya zorlandığı Somali.

Suriye'deki içsavaşta da Halep ve Şam'da üniversitelere karşı saldırılar düzenlendi. Yemen ve Sudan'da da üniversiteler hedef alındı.

Saldırıları düzenleyenler arasında, hükümet güçleri, silahlı isyancı gruplar, terör ve organize suç örgütleri bulunuyor.

Pakistan'da kız öğrenci Malala Yusufzai'nin 2012'de Taliban güçleri tarafından vurulması meseleyi dünya gündemine taşımıştı.

Ancak bu çalışmaya göre bu tür saldırılar çok sık düzenleniyor ve pekçok ülkede eğitim personeli ve öğrencilerin kasten hedef alındığını gösteriyor.

Örneğin bu hafta Nijerya'nın kuzeydoğusunda yatılı bir okula düzenlenen saldırıda 29 erkek çocuğu öldürüldü.

Saldırıdan Batı tipi eğitime karşı çıkan Boko Haram örgütü sorumlu tutuluyor.

Öğrencilerinin önünde öldürülen öğretmenlerRaporda Nijerya'da geçen yıl 30 öğretmenin vurulduğu, bunların bazılarının da öğrencilerinin gözleri önünde öldürüldüğü vurgulanıyor.

Eğitime karşı saldırılar, bir hükümet sembolünün altını oymak ya da siyasi, dini veya ideolojik mesaj vermek veya bir başka toplumu terörize etmek gibi başka amaçların aracı olarak kullanılıyor.

Afganistan ve Pakistan'da kız çocuklarının eğitimine karşı saldırılar var.

Ya da öğrenciler dini çatışmalara kurban gidiyor. Geçen yıl Birmanya'da bir Hindu milliyetçi grup bir Müslüman okulunun öğrencilerine saldırmış, onlarca öğrenci öldürülmüştü.

'Beyin göçüne neden oluyor'Irak'ta 2010'da güvenlik eskortu eşliğinde Hristiyan öğrencileri üniversitelerine taşıyan konvoy bomba yüklü bir araçla hedef alınmıştı.

Eğitime yönelik şiddetin etkileri bu şiddete maruz kalan bireylerin ötesinde de hissediliyor.

Raporda üniversite hocalarını ve öğrencilerini terörize etmenin bir ekonominin araştırma kapasitesini yok edeceği ve kabiliyetli gençlerin ülke dışına çıkmasını tetikleyebileceği uyarısında bulunuluyor.

Şiddet tehdidiyle akademik hayatın gerekliliklerinden entellektüel merak ve ifade özgürlüğünün altının oyulduğu, bu durumun da otosansürü ya da daha güvenli diğer ülkelere beyin göçünü beraberinde getirdiği

En Çok Aranan Haberler