KADIN

Emzirmeye Başlama: En Sık Sorulan 10 Soru

Bebeğinizi emzirmeye karar verdiğiniz için tebrikler!

Emzirmeye Başlama: En Sık Sorulan 10 Soru

Eğer yeni annelerden ya da anne adaylarından biriyseniz cevap bekleyen bir çok sorunuz vardır. Eğer merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulamıyorsanız Laktasyon (emzirme) Uzmanlarımızın 600 den fazla soruyu cevapladığı Emzirme Arşivine bakın.

1. Bebeğimi ne kadar sıklıkla emzirmeliyim?
Emen bebeklerin büyük bir kısmı ilk haftalarda günde 8 ile 12 kez emerler. Emzirmeyi öğrendiğiniz ilk haftalarda her iki yada üç saatte bir , geceleri ise 4 saatte bir emzirin. Eğer bebeğiniz iki saatten daha kısa sürede acıkırsa, son beslenmesi yarım saat önce olsa dahi bebeğinizin isteğini gerçekleştirin.
2. Bebeği emzirme süresi ne kadar sürmeli?
Bebeklerin göğüste geçirdikleri süre değişiklik gösterir. Bebeğin öncelikle tek göğsü emmesini sağlayın- diğerini vermeden önce. Bebeğinizin bir dakikadan daha fazla emmemesi yada kendiliğinden göğsü bırakması bebeğinizin emmeyi bıraktığını gösterir. Bebeğinizin arada 10 ile 30 saniyelik molalar vermesi ve tekrar devam etmesi normaldir. Bebeğiniz ilk göğsü bıraktıktan sonra altını değiştirin ve ikinci göğsü verin.


3. Bebeğimin doğru pozisyonda olduğunu ve doğru bir şekilde emdiğini nasıl anlayabilirim?
Bunu anlamanın en iyi yolu laktasyon uzmanına danışmaktır. Emişin ve pozisyonunuzun doğru olması acınızı azaltır ve rahat hissettirir. Bebeğin başının göğse doğru olduğundan ve kulağının, omzunun ve kalçasının düzgün bir çizgide olduğundan emin olun. Siz ve bebeğinizin düzgün ve rahat durmasını sağlayacak bir pozisyon belirleyin. Vücudunuzun iyi desteklendiğinden emin olun.

4. Bebeğimin yeterli sütü aldığından nasıl emin olurum? Yeterli süt alımını kanıtlayan en iyi gösterge alınan kilolardır. Her gün bebeğinizin bezini kontrol ederek yeterli miktarda beslenip beslenmediğini izleyebilirsiniz. İlk gün bebeğiniz bir kez bezini ıslatır ve bir kez bağırsak hareketi yaparlar. İkinci gün ise 2 kez bezini ıslatır ve iki kez bağırsak hareketinde bulunur. Beşinci ve altıncı günden itibaren ise günde 5 yada 6 kere bezini ıslatmaya ve 3 yada 4 kere bağırsak hareketi(bir avuç dolusu) yapmaya başlar.

5. Göğüs uçlarımda ağrılarım olur mu? Göğüs ucundaki ağrılar normal değildir ancak emzirme döneminin bir parçasıdır. İlk haftalarda göğüs uçlarında hassaslık olur ve ağrılar çok şiddetlidir. Ağrılar bebeğin doğru emmeyi öğrenmesiyle büyük ölçüde azalır. Eğer ağrılarınız şiddetle devam ederse, laktasyon uzmanınıza danışın.


6. Sütümün ne zaman geldiğini nasıl anlayabilirim? Doğumdan hemen sonra sütünüz gelmeye başlar. İlk sütünüze kolosturum denir. Kolosturum ilk günlerinde bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri ve bağışıklık bileşenlerini içinde bulundurur. Sütünüz ilk haftadan itibaren bebeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda artar. İlk hafta boyunca göğüslerinizde fazladan doluluk hissedersiniz ancak fazla şişlik normal veya beklenen bir durum değildir. Eğer ağrılı şişlik söz konusu olursa, laktasyon (emzirme) uzmanınıza danışın.

7. Emzirmek için bebeğimi uyandırmalı mıyım? Bebeğiniz günde sekiz defadan daha az besleniyorsa uykusundan uyandırılarak beslenmesi tavsiye edilir. Bazı bebekler beslenmek için sık uyanmazlar. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkararak, parmaklarınızı vücudunda gezdirerek yada kollarının altını gıdıklayarak uyandırın. Eğer bebeğinizi üst üste iki beslenme süresinde de uyandıramazsanız pediyatristinize danışın.


8. Bebeğim her gece huysuzlaşıyor. Bu normal mi?
Bebekler gün içersinde ortalama 2 ile 4 saat arası süren huysuzluk yaparlar. Huysuzluk genellikle geceleri ortaya çıkar. Huysuzluk saatlerinde bebekler daha çok emzirilmek isterler. Bu süre içinde ne yaparsanız yapın bebeğiniz mutsuz görünür. Bu süreç genellikle derin bir uykuyla sonuçlanır. Bebeğinizin huysuzluk yapması genellikle yeterli beslenememesinden yada başka bir sorundan kaynaklanmaz. Ancak bebeğiniz sürekli huysuzlaşıyorsa doktorunuza danışın.
9. İşe geri dönmeliyim. Ne zaman dönmeliyim?
Uzmanların çoğu emzirmeniz için bebeğiniz 3 ile 6 hafta arasında oluncaya kadar işe geri dönmemenizi tavsiye etmektedir.
10. Bebeğimi ne zaman sütten kesmeliyim?
Bebeğiniz sütten kesmeniz için belirli bir zaman yoktur. Emzirdiğiniz her gün sizin ve bebeğinizin sağlığında olumlu etkiler yaratır. Amerikalı Pediyatrist Akademisi bebek altı aylık oluncaya kadar katı yiyecekler de vererek emzirilmesini tavsiye etmektedir.
Kathy Kuhn

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler