Bütün anne adaylarının isteği çocuklarını sağlıklı ve zamanında doğurmaktır... Ancak gelişen bazı olaylar doğum tarihlerini biraz geriye alabiliyor. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meltem Çam, erken doğumu tetikleyen nedenleri anlattı.
Doğum anne rahminde düzenli kasılmalarla başlar. Rahim ağzı incelir ve açılır, böylece bebek doğum kanalına girer. Doğumu başlatan mekanizma tam olarak belirlenememiştir. Bu nedenle erken doğumun esas nedeni tam olarak belirlenememiştir.
Erken doğum tanısı nasıl konur?
Erken doğum tanısı düzenli kasılmalar ve rahim ağzı değişikliklerinin gözlenmesiyle konur. Bunun için anne adaylarının mutlaka muayene olmaları gerekir.
Esas önemli olan anne adayının erken doğum işaretleri konusunda dikkatli olmasıdır. Akıntıda değişiklik, akıntı miktarında artış,karnın alt kısmında baskı hissi, belin alt kısmında devam eden ağrı, düzenli ve sık hissedilen rahim kasılmaları ve sert leşme gibi şikayetleri olan anne adayları en kısa zamanda kekim ile görüşmeliler.
Erken doğumu tetikleyen nedenler?
Daha önceki hamilelikte yaşanan erken doğum,
Sigara içmek, kokain kullanmak,
Çoğul hamilelik,
Rahim ağzına ait cerrahi işlemler,
Mevcut hamilelik sıra-sında geçirilen ameliyatlar,
Hamilelikte geçirilen enfeksyonlar,
Hamileliğin 2. veya 3. üç ayında geçirilen kanama,Aşırı kilo,
Hamilelikte yetersiz beslenme,
Bebebkte kromozon bozuklukları
Ne gibi önlemler alınmalıdır?
Anne adaylarının sürekli takibe alınması gerekmektedir, sigarayı bırakması, sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzını benimsemeli. Riskli hamileliklerde mevcut riskleri erken saptayıp önlemler almak, mevcut enfeksyonların tedavisi, gerekirse progesteron hormonunun kullanılması, serviksin bir dikiş ile daraltılması gib tedaviler uygulanabilir.
Bazen kasılmaları en az 48 saat durdurmak mümkün olabilir. Bunun için tokolitik olarak adlandırılan ilaçlar kullanılmaktadır. ancak bazı durumlarda kasılmaları durdurmak için geç kalınmış olunabilir.