KADIN

Evlilik Sorunları ve Çözümleri

Evliliğinizde aranızdaki anlaşmazlıktan, çocuklardan ya da ailelerden kaynaklanan sorunlarınız mı var?

Merhaba,

Evliliğinizde aranızdaki anlaşmazlıktan, çocuklardan ya da ailelerden kaynaklanan sorunlarınız varsa, yazımız size çözüm konusunda yol gösterebilir.

Aileler: Kadın ve erkeğin aile yapılarının farklı olması, farklı kültürlerde yetişmiş ve farklı alışkanlıklara, farklı özelliklere sahip olmaları bir anlaşmazlık sebebidir. Kadın ve erkeğin anne- baba veya diğer yakınlarının onların aile düzenlerine karışmalarıda bir diğer anlaşmazlık nedenidir.

Kişisel özellikler: Kadın ve erkeğin alışkanlıkları, amaçları, zevkleri veya hoşlandıkları hoşlanmadıkları şeyler birbirinden çok farklı ise ve ortak fazla bir şeyleri yoksa çatışmalar başlamaktadır. Ayrıca ortak yönleri olsa bile , birbirlerinin farklı yönlerinide kabullenemiyorlarsa veya birbirlerine kendi farklılıklarını baskı ile kabullendirmeye çalışıyorlarsa yine çatışma olmaktadır. Örneğin eşlerden biri bir şeyden hoşlanmıyorsa diğeri onu hoşlanmadığı şeyi yapmaya zorluyorsa.

Kişilik çatışması: Kişiliklerin farklı olması pek çok alanda görüş ayrılığı ortaya çıkarmaktadır. Kişilikleri farklı olan kimselerin yaşam anlayışları, amaçları, sosyal ilişkileri, akrabalarla, arkadaşları ile ilişkileri farklı olduğundan sürekli bir anlaşmazlık söz konusudur. Örneğin eşlerden birinin bir amacı varken diğerinin bir amacı yoksa, birinin belli bir dünya görüşü varken ve buna göre yaşamayı isterken diğerinin böyle bir düşüncesi yoksa, biri kendine güvenliyken diğerinin kendine güveni yoksa ve sosyal ilişkileri zayıfsa.

Çocuk faktörü: Ne zaman çocuk sahibi olunacağı, kaç çocuk sahibi olunacağı ve çocuk yetiştirme, çocuklarla ilgili sorumlulukları yerine getirme konusunda eşler arasında anlaşmazlıklar sık görülen sorunlardır.

İş ve şehir yaşamı: İş yaşamı yoğun olan eşler birbirlerine ve çocuklarına yeterince vakit ayıramamaktadırlar. Bu nedenle eşler zamanla birbirlerinden uzaklaşmaktadırlar. Çocuklar yeterli ilgiyi görmediklerinden okul, arkadaş ve aile ortamlarında çeşitli sorunlar göstermektedirler. Anne çalışmıyor ve baba yoğun çalışıyorsa eşine ve çocuklarına yeterli zaman ayırma imkanı bulamamaktadır. Bu durumda ev ve çocukların sorumluluğu çoğunlukla anneye kalmaktadır. Anne bazen bu sorumluluklarla baş edememektedir.

Maddi durum: Maddi durumun kötü olması öncelikle çocukların beslenme ve eğitim durumunu etkilemektedir. Buna ilaveten eşler arasında sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Bazı ailelerinde ekonomik problemleri olmamasına rağmen iş yoğunluğu nedeni ile çocuklarına vakit ayıramamaktadırlar. Baba çoğunlukla geç vakit gelmekte sabah erken gitmektedir.Hafta sonlarında bile çalışmaktadır. Eşine ve çocuklarına yeterli ilgiyi gösterememektedir. Hem anne hemde baba çalışıyorsa çocuklar dahada ilgisiz kalmaktadırlar. Hiç bir maddi sorunları olmamasına ve her istedikleri alınmasına rağmen doyumsuz ve mutsuz olmaktadırlar.

Geleceğe yönelik plan ve projeler: Eşlerin yaşam anlayışları farklı olduğunda glecek beklentileri ve planlarıda farklı olmaktadır. Gelecekle ilgili yapılacak işler, yapılacak maddi yatırımlar, çocukların hangi okullarda okuyacakları gibi konular sürekli tartışma konusu olmaktadır.

Çevre faktörü: Eşlerin anne babaları ve diğer akrabaların müdahaleleri eşler arasında ciddi anlaşmazlık ve kavgalara hatta boşanmalara sebep olmaktadır. Akrabalar ve diğer kimseler tarafında yapılan bazı dedikodular ve kışkırtmalarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Karşılaştırmalara dayalı sorunlar: Eşlerin eşlerinin mesleklerini, işlerini, kazandıkları parayı sosyal davranışlarını başka kimselerle karşılaştırıp birbirlerini suçlamaları da anlaşmazlık konusu olmaktadır. Çocukların başka çocuklarla karşılaştırılmalarıda ayrı bir anlaşmazlık konusu olmaktadır.

Beklentilerin zaman ve şartlara bağlı olarak değişmesi: Eşlerin başlangıçtaki beklentileri ile sonraki beklentileri arasında farklılıkların olması olağandır. Önemli olan bu beklentilerin gerçekci olması ve eşlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleri, karşı tarafı beklentilerini karşılayamıyor diye suçlamamasıdır. Eşler birbirlerinden, şartları düşünmeden beklentilerde bulunur ve bu beklentilerinin karşılanmasını
isterlerse çatışmalar başlamaktadır. Örneğin eşinin çok para kazanmasını bekleyen bir kimse bunun olmadığını görünce sürekli olarak bize zorluk çektiriyorsun diye eşini suçlarsa.

Uyumlu ve mükemmel ilişkinin tarifi var mı?

Uyumlu ve mükemmelin net bir tarifi yoktur. Uyumlu olmak için öncelikle eşlerin temel saydıkları bazı konularda birbirine yakın olmaları gerekir. Örneğin dışa dönük, konuşkan bir kimseyle, içe dönük, konuşmayı, sosyal aktiviteleri pek sevmeyen bir kimse arasındaki ilişki uyumlu bir ilişki değildir. Yani kendileri için önemli gördükleri konularda eşlerininde aynı veya yakın davranış biçimlerine sahip olması durumunda önemli sorunlar çıkmaz. Diğer konulardada birbirlerini anlamaları ve birbirlerinin farklılıklarını kabul edip saygı göstermeleri farklılıklarını birbirine baskı ile kabul ettirmeye çalışmamaları gerekir. Bazen bir eş için önemli olan bir davranış diğer eş için önemli olmazsada , eşinin önemsediği davranış biçimine saygı gösterip, onun bu konudaki duygularını anlamaya çalışmalıdır.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi
Çocuk - Ergen ve Yetişkin Psikiyatrisi Uzmanı
Dr. Mazlum Çöpür
mazlum.copur@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler