Avustralya'da Parlamento'nun alt kanadının onayladığı ve Senato'ya sunulan sosyal medya yasa tasarısı, hükümet ile Facebook'u karşı karşıya getirdi. Yasa, Avustralya merkezli haber kuruluşlarının Facebook ve Google'da yayımlanan içerikleri için pay almasını öngörüyor.Facebook, yeni sosyal medya yasa tasarısına karşı, bu sabahtan itibaren Avustralya'da haber kuruluşlarının içeriklerine ve bazı hükümet sitelerine engel koydu. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Facebook'a tepki göstererek, "Bizi korkutamayacaklar" dedi. Scott Morrison Facebook'un kararını "küstah ve hayal kırıcı" diye niteledi, büyük teknoloji şirketlerinin dünyayı değiştiriyor olabileceğini ama dünyayı yönetemeyeceklerini kaydetti.
Morrison, "Facebook'un bugün Avustralya'yı 'arkadaşlıktan çıkarması' sağlık ve acil yardım hizmetleriyle ilgili temel bilgilere erişimi kesmesi, küstahça olduğu kadar hayal kırıklığı yaratan adımlardı. Diğer ülkelerin liderleriyle de bu konularla ilgili olarak düzenli temas içindeyim. Facebook bizle yapıcı işbirliği yapmalı" diye konuştu. Facebook'un Avustralya'da engel koyduğu resmi internet sayfaları arasında, bazı sağlık ve acil yardım siteleri de vardı.
Sosyal medya devi daha sonra bunun bir hata olduğunu kabul ederek, engel koyduğu sayfaların çoğuna erişimi yeniden açtı.
Google ne yaptı**?** Yeni yasa tasarısı teknoloji devlerinin platformlarında yer alan haber içerikleri için ödeme yapmasını da içeriyor. Sosyal medya devinden yapılan açıklamada, yasa eleştirildi ve "Facebook'un yayıncılarla olan ilişkisinin temelden yanlış anlaşıldığı" savunuldu.Yeni sosyal medya yasasına Facebook gibi karşı çıkan Google da internetin böyle bir ortam olmadığını ve haksız yere cezalandırıldığını söylüyor. Ama Facebook gibi misilleme yapmak yerine Google önde gelen üç Avustralya medya kuruluşuyla anlaşarak onlara belli bir ödeme yapmayı kabul etti. Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corp ile varılan anlaşma gereği Alphabet, (Google'ın da dahil olduğu çatı şirket) bir üyelik platformu geliştirececek ve reklam gelirlerini paylaşacak.Bu gelişme ile Facebook tartışmanın karşı cephedeki tek tarafı olarak kaldı.
Öte yandan, Facebook'un haber içeriklerine erişim engeli getirmesine farklı kurumlardan da tepki geldi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Elaine Pearson, "Facebook, Avustralyalıların habere ulaşmasını engelleyerek otoriter bir devlet gibi davranıyor" dedi.
Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Amerikan Ekonomik Özgürlükler Projesi de yayımladığı mesajda, "Facebook, Avustralyalı yayıncıların reklam gelirleri talebini sansürle engelleyerek, dünya çapındaki demokrasilere tehdit olduğunu göstermiştir" denildi.
https://www.youtube.com/watch?v=Kyn7oKbpHZ0
BBC Kuzey Amerika *T**eknoloji* *M**uhabiri*
Avustralya Facebook için büyük bir pazar değil. Dahası Facebook, gelirlerinde haberin itici bir güç olmadığını da söylüyor. Peki bu yasaya neden bu kadar taktı?
Bu daha çok prensiple ilgili. Başka ülkeler de Avustralya'da yaşananları izliyor. Kanada ve hatta Avrupa Birliği'nin de Avustralya'nın izinden gidebileceği spekülasyonu yapılıyor. Facebook böyle yayılmayı engellemek istiyor.
Facebook hali hazırda bazı haber içeriklerine para ödüyor. Örneğin İngiltere'de, bazı medya organizasyonları ile ticari anlaşmalar yaptı.
Ama Facebook'un yapmak istediği, inisiyatifin kendisinde kalması.
Şirket yöneticileri, hükümetlerin devreye girerek, haber için para ödemeleri gerektiğini söylemelerini ve hatta ücret belirlemelerini istemiyor.
Facebook, hükümetlere, kas gücü ortaya koymalarının sonuçları olacağını göstermeye karar verdi.
Ancak atılan bu adım, ses getirici şekilde ters tepebilir. Avustralyalı yayıncıların haber içeriklerinin erişime kapatılması şimdiden anti demokratik ve hatta otoriterlik eleştirilerine neden oldu.