HABER

Fakir çocuklara para yardımı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) işbirliğinde yürütülen Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında, "Şartlı Nakit Transferi Projesi" uygulamaya konuyor.
Proje çerçevesinde 0-6 yaş arasındaki fakir aile çocuklarına, okul öncesi temel sağlık hizmetlerinden faydalanmaları kaydıyla nakit para yardımı yapılacak. Yine proje kapsamında anne adaylarının doğum öncesi bakım almaları, sağlık kuruluşunda doğum yapmaları ve doğum sonrası dönemde sağlık hizmetlerinden yararlanmaları koşuluyla nakit para yardımında bulunulacak.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Şartlı Nakit Transferi uygulamasının temel hedefini, ekonomik koşullar nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinden yararlanamayan nüfusun en yoksul yüzde 6'lık bölümünü kapsayan aileler oluşturuyor. Bu ailelerde, 0-6 yaş çocukların koruyucu sağlık hizmetlerinden (aşılama, büyümenin gözlemlenmesi ve yetersiz beslenme bozukluklarını giderme) yararlanmaları, anne adaylarının güvenli annelik yaklaşımı ile doğum öncesi dönemde düzenli ve periyodik olarak izlenmesi, gebelik risklerinin önlenmesi, aşılarının yapılması ve doğumun sağlık kuruluşunda güvenli koşullarda yapması sağlanacak. Sosyal Riski Azaltma Projesi Şartlı Nakit Transferi uygulamasının sağlıkla ilgili bölümünün etkili bir şekilde hayata geçirilmesi için, SYDTF ile Sağlık Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalanarak tarafların görev ve sorumlulukları belirlendi. Protokol doğrultusunda, İl Sağlık Müdürlükleri ve Sağlık Grup Başkanlıkları, sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, sağlık hizmeti sunumunun yanısıra, ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlıkları ile işbirliği içinde çalışacaklar.

BAKAN AKDAĞ'DAN 'ŞNT' GENELGESİ Sağlık Bakanı Recep Akdağ, valiliklere gönderdiği genelgede, imzalanan protokol kapsamında yürütülecek hizmetleri belirtti. Bakan Akdağ, sözkonusu genelgede, İl Sağlık Müdürlükleri'nin her İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'nda Şartlı Nakit Transferi uygulaması ile ilgili işlerin koordinasyonu için bir "sorumlu" atayacaklarını ifade ederek, "Proje kapsamında Şartlı Nakit Transferi uygulamasının hak sahibi ailelere ulaştırılması ve hizmet kullanımlarının sağlanması için İl Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları yeterli sayıda personel görevlendirecekler. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan personelin ve doğum yapılan hastane personel ve sorumlularının proje uygulamaları hakkında bilgilendirilmelerini sağlayacaklardır" talimatını verdi. Akdağ, sağlık ocakları/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde görevli sağlık personelinin, ihtiyaç sahibi çocuk ve gebeleri Şartlı Nakit Transferi uygulaması için SYDV Başkanlıklarına başvurmaları için yönlendirmesini isteyerek, genelgede ayrıca şu ifadelere yer verdi:
"Sağlık kurumu personeli, okuma yazması olmayan ailelere gerektiği takdirde formları doldurmak suretiyle yardımcı olacaklardır. Proje kapsamında düzenlenecek Kamuoyu Bilgilendirme Kampanyası kapsamında gerekli materyal sağlık kurumlarına teslim edilecektir. Sağlık kurumları, aynı kampanya kapsamında düzenlenecek faaliyetlerde gerektiğinde SYDV Başkanlıklarına destek vereceklerdir. İl Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları, Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamında çocuk ve gebelik yardımı alan hak sahiplerinin sağlık ocağı/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerindeki düzenli kontrolleri, kayıt ve dosya tesisi işlemleri için herhangi bir ücret talep edilmemesini sağlayacaklardır.

NAKİT PARA ALAN AİLELER TAKİP EDİLECEK Şartlı Nakit Transferi kapsamında yapılacak nakit sağlık yardımlarından faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, her ilçede bulunan SYDV Başkanlıklarına başvuruda bulunacaktır. Yapılan başvurular, bu amaçla geliştirilen kriterlere göre değerlendirmeye alınacak ve hak sahipleri belirlenecektir. Şartlı Nakit Transferi kapsamında yapılacak nakit sağlık yardımları, çocuk ve gebelerin sağlık ocağı/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde yapılacak periyodik muayenelerine devam ettikleri sürece sürdürülecektir. Hak sahiplerinin muayenelere devam koşulunu yerine getirip getirmediklerinin kontrolü için, SYDV Başkanlıkları'nca bu iş için geliştirilen bilgisayar yazılım programı kullanılarak, her ay takibi yapılacak gebe ve çocuklara ait Takip Listeleri bilgisayar çıktısı olarak hazırlanacak ve takibinin yapılması için sağlık ocakları/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine ulaştıracaktır. Sağlık ocağı/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde doldurulan Takip Listeleri, her ayın 1-5. günleri arasında ilçede bulunan SYDV Başkanlıkları'nca teslim alınacaktır. Sağlık kontrolünü bir kez aksatan hak sahibinin ödemesi yapılmayacaktır. İki kez kontrolünü yaptırmayan hak sahibi ise Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamından çıkarılacaktır. Bu nedenle, İl Sağlık Müdürlükleri ve İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları, il ve ilçe SYDV Başkanlıkları ile işbirliği içinde olacaklar, hak sahibi çocuk ve gebelerin sağlık kurumlarına devamını gösteren Takip Listelerinin zamanında SYDV Başkanlıkları'nca toplanmasını sağlayacaklardır. Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamında hak sahibi olan çocuk ve gebeler Takip Formları'nda belirlenen özelliklere göre muayene ve izleme tabi tutulacaklardır. Ayrıca, uygulama kapsamında gebelere hekimlerimiz tarafından yazılacak Demir ve D Vitamini reçeteleri, ilçe SYDF Başkanlıkları tarafından ücreti karşılanmak üzere uygulama kapsamında temin edilecektir. Çocuk Sağlık Yardımı Takip Formu, Şartlı Nakit Transferi uygulamasından faydalanan her çocuk için, çocuğun devam ettiği sağlık ocağı/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi tarafından doldurularak, kurumda saklanacaktır. Gebelik Yardımı Takip Formu, Şartlı Nakit Transferi uygulamasından faydalanan her gebe için gebenin devam ettiği sağlık ocağı/ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi tarafından doldurularak, kurumda saklanacaktır."

BEBEK ÖLÜMLERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALACAK
Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, genelgede, Şartlı Nakit Transferi Sağlık Yardımı uygulaması kapsamında projenin başarısını ölçen esasları ise şöyle sıraladı:
"- Sağlık yardımı hak sahiplerinin sayısı,
- Hak sahipleri arasında aşı olan kesimdeki artış,
- Hak sahipleri tarafından sağlık kurumlarının hangi sıklıkta kullanıldığı,
- Çocuk ölüm oranlarındaki azalma,
- Çocuk hastalıkları oranlarındaki azalma,
- Yoksul kesimde gebelerin sağlık merkezlerine kayıt oranında artış,
- Yoksul aileler arasında sağlık merkezlerini kullanım yüzdesindeki artış,
- Gebelerde tetanos aşısı oranlarındaki artış,
- Doğum öncesi bakım alma oranında artış,
- Doğumların hastanede yapılma oranında artış,
- Doğum sonu bakım alanların oranında artış".
Bakan Akdağ, genelgesinde, ayrıca İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları'nın sağlık kurumlarından gelen projeyle ilgili istatistiki bilgileri toplayarak değerlendireceğini belirterek, "Sağlık hizmetlerine erişimin artırılması, bebek, çocuk ve anne ölümlerinin önlenerek, hastalıklarının azaltılmasında, Bakanlığımız tarafından halihazırda yürütülmekte olan çalışmalara büyük destek sağlayacağına inandığımız ŞNT uygulamasının etkin olarak yürütülmesi için, yukarıda bahsi geçen açıklamalar ve 22-26 Aralık 2003 tarihleri arasında katılmış olduğunuz bilgilendirme toplantıları ışığında gereğinin yapılmasını önemle rica ederim" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler