İSTANBUL (İHA) - Çeşidi ne olursa olsun, yağların fazla tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğu belirtildi. Yağların, insan vücudunun biyolojik ihtiyaçları için diyetle alınması zaruri olan en önemli besin ögelerinden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, bir gram yağın yaklaşık 9 kalori sağladığını, bu miktarın, karbonhidrat ve proteinlerin birer gramının sağladığı enerjinin iki katından fazla olduğunu bildirdi.
Uzmanlar, sağlıklı bir diyet için öncelikle katı yağlar, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların dengeli şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekerek, katı yağların fazla tüketilmesinin, kalp-damar hastalıkları yönünden olumsuz etki gösterdiğini kaydetti. Katı yağlar, hayvansal besinlerde doğal olarak yeterince bulunduğundan, yemeklere az eklenmesi, etli yemeklere yağ konulmaması ve kahvaltıda yağ tüketme alışkanlığından mümkün olduğunca vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, zeytinyağının, katı yağlar ile diğer bitkisel sıvı yağlar arasında denge sağlayan çok önemli yağ çeşidi olduğunu bildirdi. Zeytinyağının bileşimindeki oleik asitin, vücudu katı yağların ve diğer sıvı yağların olumsuz etkilerinden koruduğunu belirten uzmanlar, "Ancak, sağlıklı olduğu düşünülerek fazlaca tüketilebileceği yanılgısına düşülmemelidir" uyarısında bulunmayı da ihmal etmiyor.
Balıkta bulunan yağların ise sağlık üzerinde çok faklı olumlu etkileri olduğunu söyleyen uzmanlar, bu sebeple, diyette düzenli balık tüketme alışkanlığının (haftada en azından 1-2 kez) kazanılmasının gerekli olduğunu kaydetti. Uzmanlar, balıktaki yağ asitlerinin de diğer bitkisel sıvı yağların bazı olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığını vurguladı.
Su içerikleri arttırılarak hazırlanmış düşük kalorili margarinlerin kahvaltılık olarak hazırlandığını ve pişirmeye uygun olmadığını belirten uzmanlar, "Ancak pilav, makarna gibi yemekler piştikten sonra diğer katı yağlar yerine konabilir ve eriyip karıştırıldığında iyi bir lezzet sağlarlar. Yağ çeşitlerinde yukarda belirtilen hususlar doğrultusunda düzenleme yapılırken, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da, çeşidi ne olursa olsun, yağların fazla tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğudur. Bu sebeple, diyette yağ düzenlemesi yapılırken, diyetin toplam yağ içeriğinin de azaltılması (toplam diyet enerjisinin yüzde 25-30'u) önerilmektedir. Yüksek yağ tüketiminin şişmanlık, hiper-tansiyon ve bunlara bağlı olarak kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkları da beraberinde getireceği unutulmamalıdır" dediler.