Fen Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu Haberleri

Keban Baraj Gölü'nde engerek yılanı popülasyonundaki artışı uzmanı değerlendirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akın Temizer, Elazığ'da Keban Baraj Gölü çevresinde görülen engerek yılanı popülasyonundaki artışta küresel ısınma ve ekolojik yapının değişmesi, sürüngenlerle beslenen kartal, şahin ve doğan gibi yırtıcı kuşların doğada azalmasının etkili olduğunu belirtti.

Yurthaber 2024-04-25 11:53:02

Tekirdağ'da Mekanın Görsel Dili 2024 Haritalar sergisi açıldı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin çizdiği haritalardan oluşan "Mekanın Görsel Dili 2024 Haritalar" sergisi açıldı.

Yurthaber 2024-01-11 12:35:49

Kapadokya’nın Bezirhaneleri araştırılıyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen ve bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek olan ’Nevşehir ve Aksaray Bezirhaneleri Yüzey Araştırması Projesi’nin 2023 sezonu çalışmalarına başlandı.

Yurthaber 2023-09-29 15:25:04

Uzayda yetiştirecekler! Türk bilim insanlarından çarpıcı çalışma...

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.

Haber 2023-08-18 15:37:47

Heyecanlandıran keşif: Tam 3 bin 500 yıllık...

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hitit İmparatorluğu'na bir dönem başkentlik yapan, aynı zamanda en önemli dini ve askeri merkezlerinden birisi olan Şapinuva'da yürütülen arkeolojik kazılarda 3 bin 500 yıllık hububat silosu bulundu. Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek, “Silonun ana özelliklerinden birisi ana toprağın oyulması ile yapılmış. Silo 10x5 metre ebatlarında, 3 metre 40 santimetre derinliğinden oluşuyor." dedi.

Haber 18-08-23 09:09

BUÜ’lü akademisyenin projesi ‘Apollonia’ya ışık tutacak

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Şahin’in hazırladığı proje, Gölyazı’da yer alan Apollon Kutsal Alanı’nın bilinmeyen yönlerini ortaya çıkaracak.

Yurthaber 10-08-23 10:40

Türkiye'den anlık olarak NASA'ya... Bu sistem, dünyada sadece 20 ülkede var!

Yozgat Bozok Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde kurulan sistemle meteor hareketleri kaydedilerek ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) bildiriliyor. Sistemde 16 kamera ile gözlemlenen ve kayda alınan meteor hareketleri, anlık olarak NASA'ya aktarılıyor. Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, meteor takip sisteminin dünyada 20 ülkede bulunduğunu söyledi.

Haber 09-08-23 15:27

Türkiye sıcaktan kavruluyor! 'El Nino' etkisi, tarih verip uyardı: 'Rekorlar kırılacak'

Türkiye son günlerde yüksek hava sıcaklıklarının etkisi altında. Mevsim normalleri üzerine çıkan sıcaklıklarla ilgili Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat'tan korkutan bir açıklama geldi. Erlat, 2024’te 'El Nino' etkisi ile dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtti.

Haber 18-07-23 10:18

LGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 2023 LGS sonuçları nasıl sorgulanır? MEB tarih verdi!

LGS sonuçları heyecanla bekleniyor. 4 Haziran'da tüm ülke genelinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonrası Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi'ne girmek isteyen adayların gözü kulağı sonuçların açıklanacağı güne çevrildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS sonuçlarının açıklanacağı tarihe ilişkin açıklamada bulundu. Peki, LGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 2023 LGS sonuçları nasıl sorgulanır?

Egitim 21-06-23 23:54

LGS 2023 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? MEB tarih verdi! LGS sonuçları sorgulama ekranı

LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacağı Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi'ne girmek isteyen öğrenciler tarafından merak konusu olurken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konuya dair açıklama yapıldı. Sonuçlar Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden erişime açılacak. Peki, LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? İşte, LGS sonuçları sorgulama ekranı...

Egitim 19-06-23 09:37

Yer: Bursa! Çok sayıda iskelet ortaya çıktı: Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar...

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce İznik'teki tarihi surların Yenişehir Kapı bölümünde sürdürülen arkeolojik kazılarda insan iskeletlerine rastlandı. Tarihi İznik surları kazısında mezarlar ve çok sayıda insan iskeleti bulundu. Sur duvarları arasında çok sayıda definle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Elde ettiğimiz bulgulara göre bunlar, saldırılar esnasında ölen Bizanslı ya da şehit düşen İslam askerlerine ait değil" dedi.

Haber 18-06-23 12:27

Yeni kanser ilaçları için kurulan Kanser Araştırma Merkezi açıldı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi’nde yeni yapılan Kanser Araştırma Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Yurthaber 11-05-23 15:39

'Ölüm meleği' olarak biliniyor... Uzman isim uyardı! Bu mantarı sakın yemeyin

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, 15 gün içinde arazide kendisini göstermeye başlayacak 'ölüm meleği' de denilen 'Amanita phalloides' ölümcül mantar türüyle ilgili uyarıda bulundu. Türkekul, "Çok tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Bu türe benzeyen başka türler de var. Maalesef bunları ayırt ermesi çok zordur. Bölgemizde ve ülkemizde ölümlerin nedenleri bu mantardan meydana geliyor" dedi.

Haber 04-05-23 17:31

Konya'da yaşayan profesör evinde 10 papağan besliyor

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, günün yorgunluğunu evinde beslediği 10 papağanla ilgilenerek atıyor.

Yurthaber 26-04-23 11:59

Çeviribilim mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir? Çeviribilim Bölümü mezunları iş imkânları nelerdir, nerelerde çalışır?

En kısa tanımı ile çeviribilim, kaynak dildeki yazılı veya sözlü metinlerin hedef dilde yeniden oluşturulmasıdır. Dolayısıyla Çeviribilim Bölümü de temel çeviri ilkeleri ile tekniklerini bilen Çeviribilimcilerin geliştirilmesini sağlayan bir akademik disiplindir. Felsefe, edebiyat, göstergebilim, tarih ve dilbilim gibi pek çok disiplin ile bağlantılı olan Çeviribilim, mezunlarına özel sektörde ya da kamuya bağlı olan kuruluşlarda iş bulma olanağı tanır.

Egitim 24-03-23 16:25

Şair eş anlamlısı nedir? Şair kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türk toplulukları tarih boyunca farklı topluluklarla etkileşimde olmuştur. Bu etkileşimler çeşitli alanlarda gerçekleşirken etkileşimlerin doğal sonucu olarak dil ve edebiyat da etkilenmiş ve toplulukların dilleri arasında kelime alışverişleri yaşanmıştır. Alıntılanan ya da ödünçlenen bu kelimeler de dillerin gelişmesini ve bugünkü hâllerini almasını sağlamıştır. Arapçadan dilimize geçen şair kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nelerdir?

Egitim 02-12-22 19:51

Şahit eş anlamlısı nedir? Şahit kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Tarih boyunca birçok dil etkileşim içerisinde olmuştur. Ekonomik, tarihî, sosyal ve kültürel gibi çeşitli açılardan etkileşim sağlandığı gibi dil ve edebiyat alanında da etkileşimler yaşanmıştır. Türkçe de etkileşim kuran diller arasında yer alır. Türkçe ve Arapça tarih boyunca en çok etkileşim yaşayan dillerdir ve bu etkileşimler günümüze kadar ulaşmıştır. Arapçadan alıntılanan şahit kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir?

Egitim 02-12-22 19:48

Şahıs eş anlamlısı nedir? Şahıs kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Tarih boyunca birçok dil etkileşim içerisinde olmuştur. Toplumsal, sosyolojik ve kültürel gibi çeşitli alanlarda etkileşim sağlandığı gibi dil ve edebiyat alanında da etkilenmiştir. Türkçe de bu diller arasında yer alır. Türkçe ve Arapça etkileşimden birçok kelime ve anlam günümüze kadar ulaşmıştır. Şahıs kelimesi de Arapçayla olan çeşitli alışverişler sayesinde kelime dağarcığımıza girmiştir. Kişi anlamında kullanılan ve Arapça kökenli olan şahıs kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük nedir?

Egitim 02-12-22 19:47

Karataş’ın tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanıyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Erhan, Magarsus Antik Kentinde yapılan kazılarda çıkan kalıntılardan Karataş’ın tarihinin 8 bin yıl kadar yani Cilalı Taş Devrine (neolitik) kadar geriye gittiğini söyledi.

Yurthaber 01-12-22 09:59

Ücretli öğretmenlik nedir, nasıl olunur? Ücretli Özel Eğitim Öğretmeni ve İngilizce Öğretmeni nasıl olunur?

Üniversitelerin Fen-Edebiyat türevi fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olan dört yıllık lisans ya da iki yıllık önlisans programı bitiren kişiler, çeşitli şartları yerine getirdikten sonra ücretli öğretmen olarak görev yapma hakkı kazanırlar. Milli Eğitim Bakanlığı kadrodaki öğretmen açığına göre her yıl ücretli öğretmen kadrosu açar. Bu kadroya göre kişiler ücreti öğretmenlik yapabilir.

Haber 25-10-22 10:37

Rütbe eş anlamlısı nedir? Rütbe kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türkçe tarih boyunca pek çok neden sonucunda farklı dillerle etkileşime geçmiştir. Bu etkileşimlerin en temel nedeni coğrafi olarak birbirlerine yakın olan toplulukların birbirlerini kültürel, sosyal, din ve edebiyat gibi alanlarda etkilemesidir. Bu etkilenmeler de diller arasında ihtiyaca dayalı kelime alışverişlerinin yaşanmasını sağlamıştır. Rütbe kelimesi de dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Peki, rütbe kelimesinin eş anlamı olan sözcükler nelerdir?

Egitim 24-10-22 17:44

Müddet eş anlamlısı nedir? Müddet kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler

Türk toplulukları tarih boyunca farklı medeniyetlerle bir arada yaşamıştır. Gerek ülkemizin coğrafi konumu gerekse edebiyat ve bilim gibi alanların etkisi dilimizde ve kültürümüzde değişikliklerle birlikte katkıda bulunmuştur. Bu değişiklikler arasında dilimize Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin geçişi de vardır. Farklı kökenli birçok sözcüğün dilimizde benzer ya da aynı anlamı taşıyan eş anlamlı karşılıkları bulunur. Bunlardan biri de müddettir. Peki, müddet kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Egitim 22-10-22 11:49

Tekirdağ'da sığırkuyruğu bitkisinin yeni melez türü bulundu

Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Cabi: - "Sığırkuyruğu, sahip olduğu bireyler ya da türler açısından bakıldığında endemik cinslerimizden bir tanesi" - "Verbascum cinsi taksonların sahip olduğu birtakım kimyasal bileşikler antikanserojen, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir"

Yurthaber 29-09-22 11:59

Adana'daki batık kent Augusta su altı kamerasıyla görüntülendi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Fatih Erhan: - "Kent, hem Yunan hem Anadolu kültürünün özelliklerine sahip. Büyük bir yapılaşma, o dönemde tiyatro yapılmış. Sütunlu cadde, doğu, kuzey ve güneyinde hamamlar, villalar bulunuyor"

Yurthaber 24-09-22 11:08

Tekirdağ'da biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilgiler kayıt altına alındı

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2017 yılında başlatılan proje kapsamında Tekirdağ'daki 45 köyde yapılan çalışmada elde edilen biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel 1000 bilgi, Bakanlığın veri tabanına kaydedildi - Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Cabi: - "Örneğin iplik olmadığı durumda, katır tırnağı bitkisinin dalları kullanılarak iplik yapılmış. Yanık olduğu zaman insanlar krem üretmiş, bunu doğadaki bitkileri kullanarak yapmış"

Yurthaber 12-09-22 11:54

Beylikten cihan devletine kutlu yürüyüşün mimarı: Ertuğrul Gazi

Kayı boyuna liderlik ederek Osmanlı Devleti'nin köklerini atan Ertuğrul Gazi, türbesinin bulunduğu Söğüt'te bu yıl 741'incisi gerçekleştirilecek etkinliklerle yad edilecek - BŞEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan: - "Ertuğrul Gazi bu bölgeye geldiğinde bölgede Bizans unsurları vardı, tekfurluklar vardı. O tekfurlukların içinde kendine bir hayat alanı sağlaması gerekiyordu. Yürüttüğü 'müdara' dediğimiz bir siyaset var. Bizans tekfurlarıyla iyi ilişkiler yürüterek burada Kayıların var olmasını, buraya kök salmalarını sağladı"

Yurthaber 08-09-22 11:03

GRAFİKLİ - Mevsimlik tarım işçileri ekmek parası için Türkiye'yi dolaşıyor

Her yıl ocak ayından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden yola çıkan mevsimlik tarım işçileri, eş ve çocuklarıyla Türkiye'nin dört bir yanında alın teri döküyor - Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Bölgesel Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Benek: - "Türkiye'de istihdam edilen yaklaşık 32 milyon kişiden 5-6 milyonu tarım sektöründe yer almaktadır. Bunun 2 milyona yakınını ise mevsimlik gezici tarım işçileri oluşturuyor"

Yurthaber 01-09-22 11:04

Tozkoparan Höyüğü kazısında mimari kalıntılar ve çömlek parçaları bulundu

Tunceli'nin Tozkoparan köyünde geçen yıl başlatılan kurtarma kazısına, Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum illerindeki çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yapıyor - Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz: - "Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı ve çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu düşündürüyor"

Yurthaber 19-08-22 12:30

Osman Gazi vefatının 696'ncı yılında anılıyor

Türk-İslam medeniyetinin öncü örneklerinden olan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi, devletin sınırlarını genişletmeye adanmış bir ömür sürdü - Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sezai Sevim: - "Dünya, Anadolu'da yaşayan Müslüman Türk insanının gücünü, onun kurduğu devletle tanıdı"

Yurthaber 01-08-22 11:08

Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunları ne iş yapar? Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Eğitim ve öğretim hayatı boyunca pek çok farklı alanlarda dersler verilir. İlk öğretim ve orta öğretimde verilen dersler arasında fen bilgisi yer alır. Bu derste öğretmenler, müfredatta belirtilmiş olan konuları öğrencilere anlatır. Fen edebiyat fakültesi içerisinde bulunan fen bilgisi öğretmenliği bölümünde alan dersleri verilerek öğretmenler yetiştirilir. Bölümden başarı ile mezun olan kişiler öğretmen olarak iş hayatında yer alabilir.

Egitim 28-07-22 00:08

Aydın'da korkunç olay! Dekan sekreteri, doğal gaz borusuna asılı halde bulundu

Aydın'da dehşete düşüren bir olay yaşandı. Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekan Sekreteri Ayşe Akay (50), evinde iple doğal gaz borusuna asılı halde bulundu. Akay'ın cansız bedeni, Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Öte yandan Ayşe Akay'ın birlikte yaşadığı oğlu Uğur Can Akay'ın (24), 5 yıl önce yaşamına son verdiği öğrenildi.

Haber 18-07-22 14:45

Urartuların geçitler ülkesi olarak tanımladığı Erzurum'da 165 kale belirlendi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Günaşdı: - "Bu yüksek ülkeyi, su yatakları ile doğal yolları korumak için nehir boylarına çok sayıda kaleler inşa edilmiş. Araştırmalarda bu stratejik noktalara yapılan kale sayısı 165'i buldu. Kaleler arasında idari kale ve karakol kaleleri bulunuyor" - "Ortaya çıkarılan kaleler, Erzurum'un Eski Çağ'dan itibaren hep korunması gereken coğrafya olduğunu gösteriyor. Orta Asya, İran, Kafkaslar üzerinden gelen yolların birleşme noktası olan Erzurum'u Anadolu'nun kalesi gibi görmek yanlış olmaz"

Yurthaber 21-06-22 13:07

Kurtuluş Savaşı'nın yol haritası 103 yıl önce Amasya Genelgesi ile belirlendi

Ulusal kurtuluş mücadelesinin mihenk taşlarından Amasya Genelgesi'nin 22 Haziran 1919'da yayımlanmasının üzerinden 103 yıl geçti - Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Taşdemir: - "Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkmasının ardından Amasya'da alınan kararlar üzerinden diğer adımlar birbirini takip etmiştir. Amasya, Milli Mücadele'nin kalbidir"

Yurthaber 21-06-22 11:48

Mutlu Köpekler Kampüsü ile sahipsiz hayvanlar yuvaya kavuştu

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde hayata geçirilen projeyle, kampüste yaşayan sahipsiz hayvanların beslenme ve barınma ihtiyaçları gideriliyor, hasta olanlar tedavi ettiriliyor - Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karatepe: - "Kampüste uygun yerlere mama ve mama odakları yerleştirdik. Hasta köpeklerimizin tedavilerini, aşılarını gerçekleştirdik"

Yurthaber 16-06-22 11:02

Türkiye'de 55 kene türü belirlendi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin: - "Ülkemizde 2012 yılında yapılan çalışmaya göre 48 kene türü vardı ancak son yıllarda gerek biz gerekse başka üniversitelerdeki hocalarımızın katkılarıyla bu sayı 55'e çıktı" - "1990'lı yıllarda ülkemizde sığırlar üzerinde yapılan çalışmalarda toplanan tüm kene türleri içinde 'hyalomma marginatum' türüne ait örneklerinin sayısının yüzde 5'i geçmediğini görüyoruz. Son yıllardaki çalışmalarda bu oranın yüzde 70'e kadar çıktığını görüyoruz"

Yurthaber 10-06-22 12:07

66 yaşındaki üniversiteli, öğrenmenin yaşı yok dedirtiyor

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi 4 çocuk annesi Ergül Kebeli, mezun olduktan sonra eğitim hayatına devam etmeyi planlıyor - Dört torun sahibi Ergül Kebeli: - "Allah izin verirse bundan sonra yüksek lisans yapmak istiyorum. Yüksek lisans olmazsa direkt açık öğretime gidip Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne kayıt yaptıracağım"

Yurthaber 07-06-22 11:32

Fen ne demek? Fen kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Eski zamanlarda yazılmış edebi metinleri okuyabilmek veya günümüzde kullanılan yabancı kökenli sözcüklerin anlamlarını bilmek, tahmin etmek her zaman beklendiği kadar kolay olmayabilir. Dildeki bu çeşitliliğin temel nedeni ise Türkçenin tıpkı diğer diller gibi tarih boyunca komşu ülkeleri ile olan ilişkileri ve yaşadığı siyasal olaylardır. Bu olaylar neticesinde farklı kökene sahip pek kelime, günlük dilde Türkçede de kullanılır hale gelmiştir. Bu da bazı kelimelerin anlamı hakkında net bilgiye sahip olma ihtiyacını doğurur. Anlamı merak edilen ve TDK sözlükte araştırılan kelimelerden bir tanesi olan Fen ne demek? Fen TDK sözlük anlamı ve kökeni…

Egitim 17-05-22 22:47

Bakan Özer, Fen Liseleri Yöneticileri Tarih, Kültür, Medeniyet Bilinci Semineri'ne katıldı: (2)

"(Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği) Yarın yönetmelikteki bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız. 2022 yılı bitmeden süreci nihayetlendireceğiz" - "Yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz için mesleki gelişimleriyle ilgili bütçemizi 35 kat artırdık. 2021 yılındaki bütçe 8,9 milyonlar civarındayken, 2022 yılında ortalama ayırdığımız bütçe 282 milyon TL. Bunun 210 milyon TL'sini sadece okul temelli mesleki gelişim eğitim programına ayırdık. Ben inanıyorum ki bu 282 milyonda kalmayacak, 400-500 milyon TL seviyelerine çıkacak"

Yurthaber 12-05-22 12:25

Bakterilerden üretilen gübreyle hem verim artacak hem toprak korunacak

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Adıgüzel: - "Ürettiğimiz gübre toprağa zarar vermiyor, aynı zamanda mevcut içeriğinden dolayı toprağı besliyor ve topraktaki doğal bakteri türlerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor"

Yurthaber 12-05-22 11:47

Fenomen Meryem Can kimdir? Meryem Can kaç yaşında ve nereli?

YouTube platformunda çektiği makyaj videoları ile adını duyuran ünlü isim Meryem Can'ın kim olduğu araştırılıyor. Instagram'da da oldukça aktif olan fenomen Meryem Can Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde eğitim aldı. İşte Meryem Can hakkında detaylar...

Magazin 25-04-22 19:16

Tarihi, yerleşik yaşamın izlerini barındıran höyük ve mağaralarda öğreniyorlar

Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi öğrencileri, tarih dersini Hilar Mağaraları ve sit alanı olarak tescillenen Çayönü Höyüğü'nde işleyerek adeta geçmişe yolculuk yapıyor - Tarih öğretmeni Mehmet Şerif Karaman: - "Öğrencilerimizin kalıcı öğrenmede tarihsel empatiden olumlu etkilendiklerini gördük. Artık derslerimizi burada işliyoruz"

Yurthaber 07-04-22 11:05

PORTRE - Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid vefatının 619'uncu yılında anılıyor

Savaşlarda çok hızlı manevralar yapabilmesi dolayısıyla "Yıldırım" lakabıyla anılan 1. Bayezid, yaptırdığı başta Ulu Cami olmak üzere medrese, imaret, han, köprü, darüşşifa gibi yapılarla Bursa'yı bugünkü formuna kavuşturan ilk adımları atarak dönemine adını yazdırdı - Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sezai Sevim: - "Bayezid, dava adamıdır, Osmanlı Devleti'ni yüceltme noktasında ileri görüşlüdür, tam bir devlet adamıdır"

Yurthaber 08-03-22 11:08

Boğaziçi Üniversitesi'nde üç dekan görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi'nin Eğitim, Fen - Edebiyat ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin dekanları YÖK kararıyla görevlerinden alındı.

Haber 19-01-22 20:37

Üniversite öğrencileri yurttaki fazla yemekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Ebru Çetin: - "Yemekleri steril maske, eldiven gibi malzemeler kullanarak paketleyip sonra presliyoruz" - Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Beyza Nur İpek: -"İhtiyaç sahiplerine yemek verdikten, onların yüzündeki tebessümü gördükten sonra insanın içi mutluluk doluyor"

Yurthaber 06-01-22 11:05

Organik atıklar nano malzeme üretimiyle ekonomiye kazandırılıyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde organik atıkların geri dönüştürülmesiyle düşük maliyetle endüstriyel seviyede karbon temelli grafen film üretildi - Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Zan: - "(Grafen) Özellikle savunma sanayinde, otomotiv sektöründe ve enerji depolama alanında kullanılma potansiyeline sahip bir malzeme"

Yurthaber 31-12-21 11:20

Üzeri eğrelti otuyla kaplanan Kızılırmak Deltası kızıla büründü

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Yalçın: - "Kızıl eğrelti otu bitkisi çok işlevli olup tarımda biyogübre olarak hayvan yeminde, insan beslenmesinde, biyogaz üretiminde, gıda ve ilaç endüstrisinde, yabani ot, sivrisinek kontrolünde, atık su giderimi ile ağır metal uzaklaştırması gibi çeşitli alanlarda kullanılması büyük önem taşımaktadır" - "Çeltik yetiştiriciliği yapıldığı bölgede kimyasal gübre yerine bu bitki, iyi bir organik azot kaynağı olacaktır. Bunun yanında söz konusu bitki, çeltik tarlalarında yüzey suyunun buharlaşmasını azaltarak suyun daha etkili şekilde kullanımına olanak sağlayabiliyor"

Yurthaber 25-12-21 11:19

Kütüphanelerde yapılan söyleşiler kütüphane ve kitaba ilgiyi artırdı

Samsun'da Kültür ve Turizm Müdürlüğü 3 yıldır kent merkezi ve ilçelerdeki kütüphanelerde "Kütüphane Konuşmaları" adıyla söyleşiler düzenliyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal: -"Kütüphane Konuşmaları başladıktan sonra kütüphaneye olan ilgi kütüphane üyelerinin sayısında bir artış, kitap alışverişi konusunda bütün kütüphanelerde bir yükseliş olduğunu gözlemledik" - OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram: - "Hedef kitlemizin kütüphane çevresindeki vatandaşlarımız olduğunu dikkate alırsak gidilen her yerde nitelikli bir dinleyici kitlesi olduğunu gördük. Onların kitapla buluştuğunu gördük. Kitap önerilerinde bulunuldu"

Yurthaber 24-12-21 11:06

Türkiye'de ve Özbekistan'da merak konusuydu! Celaleddin Harzemşah'ın mezar yeri tespit edildi

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan, Türkiye'de ve Özbekistan'da merak konusu olan Celaleddin Harzemşah'ın mezar yerinin belirlenmesinden sonra öldürüldüğü yerin de tespit edildiğini söyledi. Harzemşah'ın öldürülüp kuyuya atılmadan önce Ayn Dar denilen bir köye geldiğinin tarihçilerin eserlerinde geçtiğini ifade eden Bozan, 1842 tarihli bir nüfus defterinde Silvan'ın kuzeyindeki dağlık bölgede bu isimde bir köyün varlığını ortaya koyduklarını ifade ett

Haber 11-12-21 09:56

Diyarbakır Surları'ndaki 71. burcun Mervani hükümdarının sarayı olduğu belirlendi

Sarayın inşa edilmesinin ardından bir kültür merkezine dönüştüğü, çok sayıda bilim ve fikir adamının uğradığı bir yer haline geldiği tespit edildi - Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan: - "Oluşturulacak bir komisyonun bu sarayı açığa çıkarması için çalışma yapması gerekiyor. Akabinde bu sarayın eski hüviyetiyle yeni bir fonksiyonla varlığını sürdürmesi gerekiyor"

Yurthaber 29-11-21 11:30