Ancak, siz her şeyi strese bağlamayın ve bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin...
Vücudunuzun stres altında olduğunu gösteren durumlar
Cilt hastalıkları
Sedef hastalığı, sivilce ve diğer cilt hastalıkları stres nedenli olabilir. Bilim insanlarının öğrenciler arasında yaptığı araştırmada psikolojik stres ile cilt problemleri arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu tespit etti. Farelerle yapılan bir deney de aynı sonucu verdi. Büyük stres dozlarına maruz bırakılan hayvanların cilt enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı olduğu ortaya çıktı.
Kilo alıp vermek
Yediklerinize veya fiziksel egzersizlerinize ne kadar dikkat ederseniz edin kilonuzu dengeleyemediğiniz anlar oluyordur. Stresli anlar sıklıkla kortizol hormon üretimini artırır. Hormon miktarı fazla olanlar daha fazla yemek yiyecek, vücut daha az testosteron üretecek ve daha az kalori harcanacaktır. Bu da kilo almaya neden olacaktır. Bazen stres ve kaygı insanlarda kilo vermeye neden olur. Bunun sonucunda kandaki adrenalin düzeyleri artar. Adrenalin metabolizmayı hızlandırır, ancak yağların atılımını yavaşlatır.
Sık soğuk algınlığı
Daha önce de söylediğimiz gibi stres, iltihabı baskılayabilen kortizol üretimine neden olur. Bununla birlikte, bir kişi kronik stres yaşıyorsa, bağışıklık sistemi kortizole karşı daha az hassas hale gelir ve bu da daha ciddi bir iltihaplanmaya neden olur. Vücudun soğuk alması daha yüksektir.
Mide-bağırsak bozuklukları
Stresin mide-bağırsak sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinin bilimsel kanıtı var. Bazen bu duruma karın şişliği ve mide ağrısı ilaçları bile fayda etmez. Bu durumda bir psikoloğa görünmek iyi gelecektir. Doktor endişenizin nedenlerini belirleyecek ve size yardım etmeye çalışacaktır.
Odaklanma güçlüğü
Kendinizi uzun zamandır stres altında hissediyorsanız işinize odaklanmada güçlük çekebilirsiniz. Bu sinir ve gerginliğe neden olur. İşinize her zamankinden daha az odaklandığınızı fark ederseniz, belki biraz yavaşlamanın ve dinlenmenin zamanı gelmiştir.
Saç dökülmesi
Bilim adamları, stresin kısmen veya tamamen kel yapabileceği sonucuna vardılar. Eğer eskisinden daha az saçınız olduğunu düşünüyor, kullandığınız vitaminlerin de olumlu bir etki yapmadığını düşünüyorsanız güzel saçlarınız korumak için sinirlenmeyi bir kenara bırakın.
Baş ağrısı
Baş ağrısı birçok nedene bağlı olabilir: osteokondroz (Büyümesini sürdüren kemiklerin kemikleşme çekirdeklerindeki bozukluklarla ilgili bir grup hastalığın ortak adı) uyku sırasında yanlış pozisyon, düşük veya yüksek tansiyon, sinüzit, gebelik ve diğerleri. Ancak bazen baş ağrısı, işinizde veya evde geçirdiğiniz duygusal stres yüzünden de ortaya çıkar. Hap almak baş ağrısını geçirmeye yardımcı olabilir. Ancak stresli durumları yaşamınızdan dışlamıyorsanız, baş ağrısı tekrar tekrar dönecektir.
Düşük libido
Bilim adamlarının yaptığı çalışmaya göre genellikle strese maruz kalmış bir kişinin libido seviyesi oldukça düşüktür. Eşinizle uzun zamandır ilişkiye girmediyseniz sinirlenmeyin ya da endişelenmeyin. Bunun sebebi stres ise yapılması gereken en iyi şey birlikte birlikte tatile gitmektir.
Uyku sorunları
Stres, uyku bozukluklarını da beraberinde getirebilir. Uzun süre stres altındaysanız uykusuzluğunuz olabilir. Bu çok zor bir durumdur, çünkü bir kişi iyi bir uyku olmadan normal bir şekilde çalışamaz ve hayattan zevk alamaz. Uyku hapları da işe yaramıyorsa, dikatli olmanın ve belki de bir doktora görünmenin vakti gelmiştir. Uyku sorunlarınızın sebebini bulmanız ve olabildiğince çabuk ortadan kaldırmanız çok önemlidir.
Kardiyovasküler (kalp veya kan damarları) hastalıklar
Kalplerimiz hayatımız boyunca, hem iyi hem de kötü gitmelidir. Stres kalp üzerinde kötü etkiye sahiptir. Bilim adamları, kronik stresin kardiyovasküler hastalıkların en sık nedenlerinden biri olduğunu kanıtladı. Çok çalışma ya da tersi durumlar, yoksulluk içinde yaşamak ve ailedeki sorunlar durumu daha da kötüleştiriyor. Sizin vücudunuz stresli durumlara nasıl tepki veriyor? Bizimle paylaşın.