Yeniden yargılama kararının ardından ilk duruşması bugün görülecek mahkemenin karar aşamasına ne kadar sürede geleceği bilinmiyor.
Mısır Yargıtay Mahkemesi tutuklu Al Jazeera çalışanlarının yeniden yargılanma kararının gerekçesinin 'delil yetersizliği' ve 'savunma hakkına özensizlik' olduğunu açıklamıştı.
Avustralyalı Peter Greste, geçtiğimiz hafta Sisi'nin af yetkisiyle serbest bırakılmasının ardından ülkeyi terk etmişti.
Diğer iki gazeteci Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi hakkında ise herhangi bir karar açıklanmadı. Aynı zamanda Kanada vatandaşı olan, Muhammed Fehmi, geçtimiz hafta Mısır vatandaşlığından ayrılmıştı. Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de Fehmi'nin serbest kalmasının an meselesi olduğunu açıkladı. Vatandaşlıktan ayrılma kararının Fehmi'nin serbest kalmasını sağlaması bekleniyordu, ancak şimdiye kadar böyle bir karar açıklanmadı.
Kanada Başbakanı Harper, Muhammed Fehmi'nin serbest bırakılması için Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye mektup gönderdi.
Gazeteci Fehmi ve ailesi tarafından, olayın başlangıcından bu yana girişimlerde bulunması istenen ve dün akşama dek herhangi bir girişimi olmayan Kanada Başbakanı Harper böylece ilk kez devreye girmiş oldu.
Bakanların ve devlet görevlilerinin Muhammed Fehmi'nin serbest bırakılması için çalıştıkları da bildirildi.
Kampanya tamamı serbest bırakılıncaya dek sürecek
Peter Greste'nin serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan Al Jazeera, karardan dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek, diğer iki çalışanının da serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.
Kararın yeterli olmadığını savunan Al Jazeera gazetecilerin serbest bırakılmasına yönelik başlatılan kampanyanın diğerleri de serbest bırakılıncaya kadar devam edeceğini belirtti.
Al Jazeera Genel Müdürü Mustafa Suag, "Baher ve Muhammed de özgürlüğüne kavuşana kadar durmayacağız. Mısırlı yetkililerin bu işi temiz bir şekilde bugün bitirme gücü var ve yapmaları gereken şey de tam olarak bu" ifadelerini kullandı.
Mısır'da Temyiz Mahkemesi, 1 Ocak'taki duruşmada bir yıldan uzun süredir hapiste tutulan üç Al Jazeera çalışanının yeniden yargılanmasına karar vermişti. Temyiz Mahkemesi dosyayı yeniden Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.
Buna rağmen mahkeme üç gazetecinin tutukluluklarının devamına hükmetmişti.
Gazetecilere ağır cezalar
Al Jazeera muhabirleri Peter Greste ve Muhammed Fehmi 'yalan haber yaymak' ve darbe yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkûm edilmişti.
Baher Muhammed aynı cezanın yanı sıra, 'silah bulundurduğu' iddiasıyla üç yıl daha ceza alınca cezası 10 yıla çıktı.
Gazeteciler 29 Aralık 2013'te gözaltına alınmış ve Haziran ayında söz konusu ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.
Kaynak: Al Jazeera