HABER

GTP: Tehlikenin farkındayız

ANKARA (ANKA)- Siyasi kulisler, internette tartışma grubu olarak başlayan ve son genel seçimler öncesinde örgütlenen Güçlü Türkiye Partisi'nin, herhangi bir kapatma olasılığına karşı AKP'nin "yedeği" olarak düşünüldüğü senaryosunu tartışıyor.

Edirne'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesiyle bir kez daha gündeme gelen ve bu görüşme sonrasında "AKP kapatılırsa yedeği GTP olabilir" senaryolarının tartışılmasına yol açan Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç hareketini 2002 seçimlerinden önce internette başlattı. İnternette Türkiye'nin sorunlarının tartışıldığı bir platform oluşturan Bekleviç, sürekli olarak gençliğin siyasi inisiyatif alması gerektiği vurgusunu yaptı. İnternet sitesinden siyasi partileşmeye uzanan ve sonunda iktidar partisinin yedeği senaryolarına ulaşan yolda GTP'nin kısa kronolojisinde köşe başlarını oluşturan satırlar şöyle:

- İHTİYARLAR İÇİN YER YOK! –
-2 Ekim 2006: Tuna Bekleviç liderliğindeki Güçlü Türkiye Partisi (GTP) İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini verdi. Anadolu'nun Genç Liderleri, Ekonomistler Platformu ve Bilgiler Derneği başkanlığını yürüten Bekleviç'in sıfatlarına parti genel başkanlığı da eklendi. Partinin kuruluşuyla ilgili açıklamada, kurucuların tamamının 40 yaş altı gençlerden oluştuğu, katılımcılar arasında 18 yaşındaki gençlerin bulunduğu, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapıldığı kaydedildi.

GTP "Ortak Gelecek Sözleşmesi"nde bakış açısını özetlerken Avrupa Birliği sürecinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak demokrasi talebinin arttığını savundu, değişim ihtiyacının derinleştiğini ve karşıt görüş olarak aşırı milliyetçiliğin yükseldiğini belirtti, "Gerek sol gerekse sağ düşünce yapısına sahip bir grup yurttaşımız Türkiye'nin içe kapatılmasının yararlı olacağına inanırken, diğer yurttaşlarımız insan odaklı, özgür ve demokrat Türkiye arzusunda" görüşünü savundu.

-6 Ekim 2006: GTP seçilme yaşının 18 olmasını istedi.
-15 Aralık 2006: Genel Başkan Tuna Bekleviç Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında, "siyasi amaçlı demeç verip telkinde bulunduğu" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu mahkemece reddedildi.

- TEHLİKENİN FARKINDAYIZ! -
-11 Mart 2007: Bekleviç Mecidiyeköy metro durağı çıkışında yaptığı basın açıklamasında AKP ve CHP karşısında en az dört parti öncülüğünde, demokrat tabanlı bir merkez birlikteliği oluşturulması gerektiğine işaret ederek, "Böylesi bir birliktelik, siyasete girişlerin önünü tıkayan siyasi partiler kanununu değiştirerek hemen erken seçime gidip dört buçuk yıldır sadece birbiri ile didişip Türkiye'nin sorunlarını yok sayan AKP ve CHP'yi Türkiye sahnesinden silecektir" diye konuştu. Bekleviç "Bir beş yıl daha AKP – CHP meclisi Türkiye demokrasisi için en büyük tehlikedir. Bir beş yıl daha AKP - CHP meclisi görmek istemiyorsan gel Türkiye'nin gerçek sorunlarına bakalım" diyerek gençleri siyasete katılmaya çağırdı. Partiden yapılan basın açıklamasına da "Tehlikenin farkındayız: Demokrasi tehdit altında, AKP ve CHP demokrasi önünde önemli tehdittir" denildi.

-12 Mart 2007: GTP lideri Bekleviç tüm siyasi parti başkanlarına bir mektup yazarak, AKP ve CHP'ye karşı "demokratik ittifak" kurulması çağrısında bulundu.

-AKP'YE EŞEKLİ PROTESTO-
-25 Mart 2007: GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç ve bir grup partili AKP hükümetinin icraatlarını ve anamuhalefet partisi CHP'nin tutumunu protesto etmek için "eşekli" eylem yaptı. Mecidiyeköy Metro İstasyonu çıkışında gerçekleştirilen eylemde, eşeklerin boynuna asılan "Ben bu ülkeyi daha iyi yönetirim", "Bu ülkede daha iyi muhalefet yaparım" ve "Mevcutlardan daha iyiyim" yazılı pankartlar dikkat çekti. GTP Genel Başkanı Bekleviç mevcut siyasetçi ve bürokratların ülkeyi hortumlamaya çalıştığını ileri sürdü. Eylemin ardından, gazetecilerin eşeklerin ne anlama geldiğine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Bekleviç eşeklerin boyunlarına asılan yazıları göstererek, "Bu yazılar ne demek istediğimizi çok iyi anlatıyor, başka söze gerek yok" dedi.

-23 Nisan 2007: Tuna Bekleviç'in Fulya'daki evine kapıyı kırarak giren kimliği belirlenemeyen kişiler, evi dağıttıktan sonra kaçtı. GTP lideri Bekleviç evde her yerin karıştırılmış olduğunu, buna karşın herhangi bir hırsızlık olayı gerçekleşmediğini ve hiç parmak izi bulunamadığını belirterek, son günlerde aldıkları tehditlerden ve bazı internet sitelerinde kendilerinin hedef haline getirilmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

-KOMUTANLARLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSU-
-29 Mart 2007: Bekleviç Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçeyle başvurarak, emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Oramiral Komutanı Özden Örnek hakkında Anayasa'yı ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Bekleviç dilekçesinde eski Kuvvet komutanlarının eski TCK'nın 146 ve yeni TCK'nın 309. maddesine muhalefet ettiklerini savundu. Dilekçede, "Nokta Dergisi'nin 29.03.2007 tarihinde Sn. Özden Örnek'e ait olduğu belirtilen günlükler yayınlanmıştır. Bu habere konu olan günlüklere göre Kuvvet komutanlarının Anayasal düzene karşı plan içerisinde bulunduğunu göstermektedir. Günlükteki ifadelere göre dönemin Kuvvet komutanları 765 sayılı eski TCK madde 146'ya ve 5237 sayılı yeni TCK madde 309'a muhalefet ederek suç işlemiştir" dedi.

-BİR DİĞER YANIM KAMPANYASI-
-11 Haziran 2006: GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç genel seçimlere Edirne'den bağımsız olarak katılma kararı aldı ancak seçilemedi.
-22 Aralık 2007: GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, Kürt ve Türk aileler arasında değişimi kapsayan "Bir Diğer Yanım" adlı, bir proje başlatacaklarını kaydetti. Bekleviç proje çerçevesinde, Batı'nın bir köyündeki Türk aile ile Doğu'nun bir köyündeki Kürt ailenin karşılıklı olarak 3 gün süreyle birbirlerine misafir olacağını belirtti. Projenin, ilk etapta 100 köy ve 100 aile ile başlayacağını aktaran Bekleviç "Daha sonra uluslararası boyutta Ermeni, Rum, Türkiye dışındaki Kürt ve Türk aileler arasında uygulanacak" dedi.

En Çok Aranan Haberler