HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haluk Koç ve Ömer Çelik'ten koalisyon açıklaması

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ikincisi tamamlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesine ilişkin, "Bugün ele alınan başlıklar; Temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi, hukuk düzeni. Bu çerçevede, akla gelecek her konu, çok net bir şekilde masaya getirildi, ifade edildi" dedi.

Koç, AK Parti heyeti ile Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yaptıkları koalisyon görüşmesinin ardından, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Görüşmelerin planlandığı gibi devam ettiğini belirten Koç, farklı geleneklerden gelen, farklı görüşlere sahip iki partinin, bütün konuları, çekinmeden, açıkça masada konuştuğunu kaydetti.

Bu günkü konunun, içerdiği bütün alt maddelerinin samimi bir şekilde tartışıldığını belirten Koç, "Uzlaşılan, uzlaşılmayan noktalar, tartışmanın derinleştiği hususlar oldu. Türkiye'nin bu gün ihtiyacı olan noktaları da düşünerek, görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Perşembe günü başka konu başlıklarıyla bu süreç devam edecek ve büyük ihtimalle Pazartesi günü bütün başlıklar ele alınmış olacak" dedi.

Koç, daha sonra, bu çalışmaların sonuçlarının, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na ve CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na rapor şeklinde sunulacağını dile getirdi.

"ÜÇ TOPLANTI DAHA YAPILACAK"

Basın mensuplarının, "Uzlaşılan noktalar nedir?" sorusuna, Koç, "Bugün ele alınan başlıklar; Temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi, hukuk düzeni. Bu çerçevede, akla gelecek her konu, çok net bir şekilde masaya getirildi, ifade edildi. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, bütün bununla ilgili alt başlıklarda yer alabilecek tüm hususlar değerlendirildi. Her iki taraf görüşlerini sundu. Mutabık olunan noktalar var, çok doğaldır ortaklaşılmayan noktalar var. Bu çerçeve içerisindeki bize verilen görev kapsamı içinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz" yanıtını verdi. "Kaç toplantı daha yapılacak?" sorusu üzerine Koç, bu toplantılara benzer, planlanan 3 toplantının daha yapılacağını kaydetti.

"Toplantıların gün aşırı yapılıp, yapılmayacağının" sorulduğu Koç, "Evet, gün aşırı. Çünkü bir hazırlık dönemi de gerekiyor. Teknik ekipte görev alan arkadaşlarımız, o günün belirlenen konu başlıklarına dönük altyapı çalışmaları gerekiyor. Bizlerin de hazırlanması gerekiyor" cevabını verdi.

"BİR ENVANTERE DÖKME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

TBMM'nin yarın olağanüstü toplanacağını anımsatan Koç, Perşembe, yine aynı saatte, kaldıkları yerden, yeni konu başlıklarıyla görüşmelerin devam edeceğini söyledi. "Şu anda gelinen nokta ne?" sorusu üzerine, Koç, şu yanıtı verdi:

"Bunu metre şeklinde ölçmememiz lazım. Biz, şu anda Türkiye'nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz noktasında, partimizin bize verdiği yetki çerçevesinde, seçim bildirgemiz, 7 Haziran'a kadar söylediklerimiz, bundan sonra olmasını arzu ettiklerimiz çerçevesi içerisinde, Adalet ve Kalkınma Partisinin benzer konudaki görüşleri de olmak üzere, mutabık kalınabilecek, ortaklaşılabilecek, ortaklaşılamayacak tüm hususlar, bir envantere dökülerek çalışmalar sürdürülüyor. Detayına, şimdilik girmeyelim."

ÖMER ÇELİK: SON TOPLANTIYA İHTİYACIMIZ OLACAK

AK Parti heyetinin başındaki Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, görüşmelerin günaşırı olmak üzere devam edeceğini belirterek, "Günaşırı bir araya gelerek, yine en son toplantıyı pazartesi günü yaparak, bu gündemleri eritmeyi düşünüyoruz. Bazen 2 konu tartışacağız, bazen 3 veya daha fazla tartışacağız. Netice itibariyle pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Böylece gündemimizi sürdürmüş olacağız. Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu. Bugün tartışımız konu başlığından, dosyadan geriye bir şey kalmadı" dedi.

Yaklaşık 7 saat süren toplantının ardından kameralar karşısına geçen Ömer Çelik, görüşmede yeni anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesinin gündeme geldiğini belirtti. Özgürlükler, siyasi parti ve seçim kanunun gündeme geldiğini kaydeden Çelik, "Geçmişteki Anayasa komisyonu deneyimlerini de masada değerlendirdik. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasa meselesine nasıl baktığımız, kuvvetler ayrılığı meselesine nasıl baktığımız, siyasi partiler kanunu meselesine nasıl baktığımız, seçim sistemine nasıl baktığımız, Meclis İç Tüzüğü, Meclis'in çalışmasıyla ilgili konulara nasıl baktığımız değerlendirildi" ifadelerini kullandı.

-"BUGÜNKÜ BÜTÜN BAŞLIKLAR TÜKENMMİŞ OLDU"-

Bu konulara ilişkin uzlaşma ve çatışma noktalarının ne olduğunun gündeme geldiğini kaydeden Çelik, "Ortaklaşa yürütebileceğimiz, siyasi pratikler neler olabilir bunları kapsamlı bir şekilde değerlendirdik" diye konuştu.

Toplantıları günaşırı yapacaklarını hatırlatan Çelik, ara günlerde de kendi aralarında bugünkü toplantı kadar bir sonraki gündemle ilgili tartışılacak konuları belirlemek içi toplantı yapacaklarını belirtti. Bundan sonraki toplantının Perşembe günü yapılacağını belirten Çelik, "Günaşırı bir araya gelerek, yine en son toplantıyı pazartesi günü yaparak, bu gündemleri eritmeyi düşünüyoruz. Bazen 2 konu tartışacağız, bazen 3 veya daha fazla tartışacağız. Netice itibariyle pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Böylece gündemimizi sürdürmüş olacağız. Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu. Bugün tartışımız konu başlığından, dosyadan geriye bir şey kalmadı. Belirlediğimiz konu başlıkları çerçevesinde bütün başlıkları tüketmiş, herkes birbirinin karşılıklı olarak pozisyonunu görmüş oldu. Dolayısıyla bugünkü konu bizim açımızdan tartışma konusu olarak tamamlanmış oldu" dedi.

-"SEÇİM BARAJIYLA İLGİLİ RAKAM KOMİSYONUN İŞİ DEĞİL"-

Görüşmede seçim barajının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çelik, "Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama. Herhangi bir rakam üzerinde uzlaşma bu komisyonun işi değil. Bu komisyon, siyasi parti kanunundan, seçim kanununa kadar, baraj meseleleri bütün bunlarla ilgili değerlendirme yapıyor ama rakam olarak 'şu rakam üzerinde anlaştık' demek gibi bir şey bu komisyonun işi değil. Bu genel başkanlarla yapılacak toplantıda karar verilecek bir şey" ifadelerini kullandı.

Yüzde 10 barajıyla ilgili Başbakan Davutoğlu'nun da açıklama yaptığını hatırlatan Çelik, "Bu çerçevede kendi aramızda tartışıyoruz ama o kısmını rakam olarak karara bağlamıyoruz" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 60 madde uzlaştığının anımsatılması ve bu konunun toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çelik, "Bu geçici ve ara bir çözüm. Asıl hedef Türkiye'ye sivil ve yeni bir anayasa kazandırmak. Sivil siyaset eliyle yapılmış, yeni bir anayasa kazandırmak, 60 madde her an elimizin altında. Ama ayrı bir çalışma konusu esas hedef yeni anayasa buna nasıl bakmamız gerektiği. Bunda da zaten hemfikiriz. Türkiye'nin asıl hedefinin yeni anayasa olduğu" diye konuştu.

-"BAŞLIK SİSTEMİNDE ZIT GÖRÜŞLERE SAHİBİZ"-

Başkanlık sisteminde hangi noktaya gelindiğinin sorulması üzerine Çelik, "AK Parti resmi görüş olarak bunu bildirdi. Reel politiğin imkanları içerisinde 7 Haziran sonrası çıkan tablo içerisinde bakmamız gerekiyor. Şuanda sistem tartışmasından ziyade, kuvvetler ayrılığı nasıl değerlendirmemiz gerektiği, yargı reformunun nasıl değerlendirmemiz gerektiği, diğer alanlar da. Onlar buna karşılar. Biz de daha önce anayasa Komisyonu'na söylemiştik zaten bu komisyonda korunuyor ama şuan reel politik durumla karşı karşıyayız. Bu konuda tabi ki zıt görüşlerimiz var. Ortak noktalar üzerinde nasıl uzlaşa biliriz enerjimizi oraya veriyoruz" dedi.

(Ajanslar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler