BATMAN (İHA) - GAP Belediyeler Birliği ve 52 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak olan Ilısu Barajı'nın sular altında bırakacak olması nedeniyle tarihi Hasankeyf İlçesi'nde gece nöbeti tuttu.
Nöbet kapsamında düzenlenen konserler zincirinde Batman'ın yerel gruplarının yanı sıra, Koma Azad, Kardeş Türküler ve Aynur Doğan sahne aldı. Bugün saat 01.00'e kadar devam eden konserleri izleyen binlerce kişi evlerine dönerken, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen ve çevre ilçelerin belediye başkanları ile 52 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri Hasankeyf'te nöbet tuttu. Konser öncesi Hasankeyf fotoğraflarının yer aldığı tişörtlerin dağıtımında izdiham yaşanırken, bir grup İtalyan Kürtçe, Türkçe, İtalyanca ve İngilizce 'Hasankeyf'e Dokunma' yazılı pankart taşıdı.
Konser dizisi boyunca gençlerin yanı sıra, yaşlılar da gönüllerince eğlendi. Başbakan Erdoğan'ın hayranı olan Nil Demirkazık da, Hasankeyf eylemine destek verdi. Nöbet gecesinde vatandaşlara seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, eyleme katılan herkese teşekkür etti. Başkan Baydemir, "Ay Tanrısı Si, şahittir. Bütün yıldızlar bu geceye şahitlik etmektedir. Si, bu mücadeleyi kutsamaktadır. Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, çok önemli tarihi adım atmış ve önemli bir kazanım elde etmiştir" dedi. Başkan Baydemir, Hasankeyf'e, Bergama'ya, Munzur ve Fırtına Vadisi'ne sahip çıkmanın her türlü siyaset üstü, insani ve vicdani bir sorumluluğun gereği olduğunu söyledi. Bu tür argümanlara artık hiç kimsenin prim vermediğinin açık ve net olarak ortada olduğunu belirten Başkan Baydemir, "Hasankeyf, 12 bin yıllık tarihiyle ortak mirasımızdır. Hakkari'den Edirne'ye, Trabzon'dan Antalya'ya bütün insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Bugün atılacak temel bu mirasa saygısızlıktır" dedi.
Başkan Baydemir, Hasankeyf'in 1978 yılında sit alanı ilan edildiğini ifade ederek, baraj temeli atılsa bile mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Ekonomik ömrü 60 yıl olan baraj yapımının çağdaş anlayış yatırımı olmadığını savunan Başkan Baydemir, "Tarihi, kültürü ve doğayı katleden bir yatırım olamaz. 'Dicle'ye altın gerdanlık takacağız' diyorlar. Bu gerdanlık, zengin edinmek istenen firmalara takılacak. Bu gerdanlığı geri iade ediyoruz. Hasankeyf'i sular altında bırakarak gelecek nesillerin yüzüne nasıl bakacaksınız? İnsanlık alemi, kendi geçmişini aramaya geldiğinde barajın kapaklarını mı göstereceksiniz? Turizmle barajın 10 misli gelir sağlanabilir. Yol yakınken gelin bu politikadan vazgeçin" şeklinde konuştu.
Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi üyeleri, bugün Dicle Nehri kenarında bir basın açıklaması yaptıktan sonra tarihi ilçeden ayrılacak.