Alzheimer'a yakalanma riski olduğunu bilmek kişileri önlem almaya yöneltmiyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada, DNA testi yaparak risk altında olduğu hastalıkları öğrenen kişilerin, bu hastalıklara yakalanmamak için yaşam biçimlerinde yapmaları gereken değişiklikleri yapmadıkları sonucuna varıldı.
Ticari olarak uygulanan DNA testlerinin, hastalık riskinin azaltılması sonucuna yol açmaması tıp dünyasında tartışmaya yol açtı.
Bazı uzmanlar, Alzheimer, şeker hastalığı, obezite ve çeşitli kanser türlerine yatkın bir bünyeye sahip olduklarını öğrenen kişilerin, bu hastalıklara karşı harekete geçebilmek için doktor yönlendirmesine ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
Araştırmanın yöneticisi Dr. Eric Topol, sonuçların hayal kırıklığına yol açtığını söyledi.
Topol, insanların ölüm riski bulunan hastalıklar karşısında diyetlerini dahi değiştirmemelerinin, yaşam biçiminde değişiklik yapmanın zorluğuna işaret ettiğini söylüyor.
Araştırmacılar, bu davranış türünün toplumun tümü için geçerli olduğunu düşünmenin doğru olmadığını, örneklemin asıl olarak gelecekte hangi hastalıklara yakalanabileceklerini öğrenmek isteyen insanlar için geçerli olduğunu söylüyor.
Sonuçları New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırma bu alanda yapılan ilk araştırma olma özelliğini de taşıyor.
Özel bir sağlık firması tarafından finanse edilen araştırma, kişileri karşı karşıya oldukları sağlık riskleri konusunda önceden uyarma hizmetini satan özel şirketlerin reklamlarında kullanabilecekleri istatistikler üretmemiş oldu.