HABER

"Hedefimiz daha adil bir dünya"

İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, daha adil ve yaşanabilir bir dünya için az gelişmiş ülkelere ekonomik ve siyasi destek verilmesi gerektiğini söyledi.

En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) Bakanlar Konferansı, 50 ülkenin katılımıyla İstanbul'da başladı. Türkiye'nin önerisi üzerine, BM tarafından her yıl düzenlenen "Küreselleşmenin En Az Gelişmiş Ülkeler Yararına İşletilmesi" konulu konferansa 50 ülkeden katılım oldu. Ülkelerden 27'sinin bakan düzeyinde temsil edildiği konferansa, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanısıra BM 61. Genel Kurul Başkanı Haya Raşid El Halife, BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Supachai Panitchpakdi, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jacques Diouf, BM Afrika Ekonomik Komisyonu İcra Sekreteri Abdoulie Janneh, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktör Yardımcısı Valentine Rugbawiza ve çok sayıda yetkili katıldı. Konferans katılımcı bakan ve devlet temsilcilerinin Bakan Gül ile aile fotoğrafı çektirmesi ile başladı.

Konferansta söz alan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, küreselleşmenin dünyanın bir bölümünü zenginleştirirken, diğer bölümünü de fakirleştirdiğine dikkat çekerek, "Küreselleşmenin en az gelişmiş ülkelerin yararına kullanılması hepimizin ortak idealidir. Türkiye'nin bu konferansa ev sahipliği yapması en az gelişmiş ülkelere yardım etme isteğinin açık bir göstergesidir" dedi.

Küreselleşmenin getirdiği zorluklarla karşılaşan bu ülkelerin kalkınmasını sağlamanın fedakarlık isteyen bir iş olduğunu ifade eden Abdullah Gül, "Bu, her şeyden önce en az gelişmiş ülke yönetimlerinin kendi sorunudur. Ancak küresel ortamda hiçbir ülke yalnız bırakılmamalıdır. En az gelişmiş ülkeler yapısal reformlar açısından ilerleme göstermiştir. Ancak bu ülkelerin yaşanabilir bir seviyelere gelmesi için daha çok çalışmamız gerekmektedir. Hedefimiz daha adil, imkanların hakça paylaşıldığı bir dünyadır" diye konuştu.

HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA BM'nin yoksullaşmanın önüne geçmek için sürdürdüğü çabalara bütün gelişmiş ülkelerin destek vermesi gerektiğine işaret eden Gül, "İkili ve çok taraflı borçların silinmesi gibi adımlar bu yolda atılan çok önemli adımlardır. Türkiye en az gelişmiş ülkeler için adil kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması için büyük çaba harcamaktadır. Bu sadece ekonomik destek olarak anlaşılmamalı, siyasi yönden de destek verdiğimiz göz ardı edilmemelidir. Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere 2006 yılında sağladığı resmi kalkınma desteği 750 milyon dolara ulaşmıştır. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) kurulduğu yıldan beri ihtiyacı olan ülkelere yardım edilmesini organize eden çok önemli bir kuruluşumuzdur. TİKA, mevcut 22 ofisi ile çok sayıda az gelişmiş ülkeye yardımlarını ulaştırmaktadır. En az gelişmiş ülkelere bu yıl 15 milyon dolarlık bir yardım fonu ayırdık. Bu fona aldığımız yeni bir kararla 5 milyon dolar daha ekledik" şeklinde konuştu.

300 MİLYON DOLARLIK İNSANİ YARDIM Yapılan yardımların sadece kalkınma desteği ile sınırlı kalmadığının altını çizen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İhtiyacı olan ülkelere insani yardımlarda da bulunuyoruz. Çünkü Türkiye ve Türk halkı yardıma muhtaç olanların yardımına koşmayı bir görev kabul etmektedir. Hükümetimizin 3 yılda yaptığı insani yardım tutarı 300 milyon doları bulmuştur. Kızılay ve diğer sivil toplum örgütlerinin yaptığı yardımlar hükümetimizin yaptığı yardımlardan da fazladır. Türkiye en az gelişmiş ülkelerin borçlarının hafifletilmesi için doner ülke olmaya devam edecektir. Türk özel sektörünü de çok az gelişmiş ülkelere yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Bu toplantıda şu ana kadar yapılanların dışında yapılabilecek yardımları da karara bağlamamız gerektiğine inanıyorum".

"SOMUT PROJELERLE GELİN" Katılımcı bakan ve devlet yetkililerine seslenen Bakan Gül, kendilerine somut proje teklifleri ile gelmelerini istedi. Gül, "Somut proje teklifleri ile gelmenizi istiyoruz. Bu projeler, sizin gerekli gördüğünüz bir çok alan olabilir. Türkiye olarak, özellikle, ziraat, sulama, temiz su tedariki, tarım işleme, biyokütle ve biyoyakıtın geliştirilmesi, ticari kapasitenin oluşturulması, sağlık ve eğitim gibi alanlarda artı değer kazandırabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.
Bakan Gül konuşmasının ardından BM 61. Genel Kurul Başkanı Haya Rashed Al Khalifa ile özel bir görüşme yaptı. Gül, daha sonra Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için Ankara'ya gitti.

En Çok Aranan Haberler