İSTANBUL (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, orta ve uzun vadedeki hedeflerinin denk bütçe olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan, Marmara Üniversitesi Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği "2003 Yılı Bütçe Gerçekleşmeleri, 2004 Yılı Hedefleri ve Ek Kaynak İhtiyacı" konulu toplantıda konuştu. Unakıtan 2004 yılı bütçesinde giderlerin 160 katrilyon lira, gelirlerin 114 katrilyon lira, bütçe açığının da 46 katrilyon lira olarak belirlendiğini belirterek, "Ancak bu yıl faizlerdeki düşüşün devam etmesi halinde öngörülenden daha düşük bir bütçe açığı olabilecek. Bunu devam ettirerek denk bütçeye kavuşmamız lazım. Bizim orta veya uzun vadedeki hedefimiz budur" dedi.
En önemli olayın kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması olduğunu vurgulayan Unakıtan, "Bu konuda mevzuat ve idari yönden birçok tedbir aldık. Kayıtdışılıktan gelen ek kaynaklarla vergi oranlarını düşüreceğiz. KDV ve diğer vergiler bir yana Kurumlar Vergisi'ni düşürürsek yatırımlar gelir. İlaveyi yatırımlara harcayacağız. Gelirlerin sağlıklı olarak artırılabilmesi için kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması gerekiyor" diye konuştu.
"VERGİ KÜLTÜRÜ YERLEŞTİRİLMELİ" Türkiye'de vergi ödeme kültürünün yerleştirilmesi gereğinin olduğunu belirten Unakıtan, "Bu kitaplarda da yer almalı. Eğer Avrupa Birliği (AB) standartlarında çağdaş topluma ulaşmak istiyorsak bunu yapmalıyız. Öyle lafla peynir gemisi yürümez" dedi.
Devletteki harcamalara da değinen Unakıtan bütçedeki yeniden yapılandırma çalışmalarını anlatırken, "2005 yılından itibaren 3 yıllık bütçeye geçilecek. Artık kamunun yaptığı masrafları günü gününe takip ediyoruz. Bir yerde 1 kilometrelik yol şu kadara, başka bir yerde bu kadara çıkıyorsa bunu hemen tespit ediyoruz.. Mesela öyle bir genel müdürlük var ki, 2 katrilyon lira bütçe vermişiz. 1.7 katrilyon lirası personel ücretlerine gidiyor. Halbuki bunun hizmet üretmesi lazım. O kadar çok işçi alınmış ki işçilere fazlalıktan çalışmıyor, yan geliyor yatıyor" şeklinde konuştu.
"UZAN DAVASI OLMASAYDI..." Unakıtan, toplantı sonunda gazeteci ve dinleyicilerin batık bankalar, özelleştirme, enflasyon konularındaki sorularını cevaplandırdı. Uzan Grubu'ndan başka şirketlere el konulup konulmayacağına dair soruyu cevaplandıran Unakıtan, "Batık bankalarla ilgili merci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'dur (TMSF). Herkes TMSF ile anlaşmak mecburiyetinde. Aksi takdirde kanun hükümlerini aynen herkese uygularız. Biz kanunları spor olsun diye çıkarmıyoruz. Biz kanunları uygulamak için çıkarıyoruz. Ben daha önce de söyledim, herkes o kanunlara uymak mecburiyetinde. O kanunlar neyi gerektiriyorsa o yapılacak" diye konuştu. Unakıtan kamu borç stokunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı yüzde 90'lardan yüzde 70'lere çekildiğini de hatırlatarak, "Eğer Uzan davası olmasaydı kamu borç stoku yüzde 69'lara inecekti. Bizim bu konuda AB ülkeleri standartlarına ulaşmamız için yüzde 60'ların altına inmemiz gerekiyor" dedi.
"HEPSİNİ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ" Özelleştirme konusunda yoğun bir tempoda çalıştıklarına işaret eden Unakıtan, "Geç kaldık ama bir kere özelleştirme yapma mecburiyetindeyiz. Özelleştirme İdaresi'nin tepesinde tuz dövüyorum. O biçim, gece yarılarına kadar çalışıyorlar. Ben de sürekli kontrol ediyorum. Özelleştirilecek kuruluşlar yok pahasına satılacak diye bir şey yok. Biz özelleştirmeden gelecek parayı bütçede kullanmayacağız, borç ödeyeceğiz. Özelleştirmeye bundan sonra da aynı kuvvetli iradeyle devam edeceğiz. Nereye kadar? Devleti ekonomik faaliyetlerden arındırıncaya kadar. Ne banka bırakacağız, ne fabrika, ne enerji dağıtımı. Hepsini özelleştireceğiz" diye konuştu. Unakıtan, 2003 yılında 2.3 milyar dolarlık özelleştirme yaptıklarını hatırlattı.
Mali disipline de harfiyyen riayet ettiklerine dikkat çeken Unakıtan, "IMF istediği için bu yapılıyor zannedilmesin. Faiz dışı fazla hedefinin tutturulması IMF'nin istediği için değil Türkiye'nin düzelmesi için yapılıyor. Kendi evimizi biz düzenleyeceğiz. Başkası gelip bizim evimizi düzeltmez" dedi.
"TEK HANELİ ENFLASYON" Türkiye'nin rüyası olan bu ay enflasyonda tek haneli rakamlara ulaşılacağını kaydeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Sağlıklı ekonomi için enflasyondaki düşüşle birlikte büyümenin şart olduğu ortada. TEFE ve TÜFE'de batı ülkelerindeki gibi yüzde 2-3'lere ulaşılması, bu yüzden mali disiplinden asla vazgeçilmemesi gerekiyor. TEFE ve TÜFE'deki hedeflere varmamız için mali disiplini bırakmamamız lazım. Hatta o hedefe vardıktan sonra da devam etmemiz lazım" şeklinde konuştu. Enflasyonu anlatırken fiyat artışlarına da işaret eden Kemal Unakıtan, "Geçen ay en fazla fiyat artışı hıyarda oldu. Hıyar, hıyarlığını gösterdi ama inşallah tek haneli rakamı önümüzdeki ay göreceğiz" ifadelerini kullandı.