KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Hindistanlı kadınlardan tecavüze karşı dikkat çekici eylem: "İnek kadar değerimiz yok mu?!"

    Kadına karşı işlenen şiddet suçlarıyla sık sık gündeme gelen Hindistan’da kadınlar toplumdaki yerlerini sorgulatmak için ilginç bir eyleme imza attılar.

    “Bir inek kadar değerimiz yok mu?”

    Hindistan’da ineğe verilen önem malum. Delhi’de yaşayan fotoğrafçı Sujatro Ghosh öncüsü olduğu eylemin nedenini, “Ülkemde kadının yeri konusunda endişeliyim. Kutsal bir hayvan olan ineğe karşı yapılan eylemin faili, kadına karşı sergilenen şiddetin failinden daha kısa sürede adalet önüne çıkartılıyor.” sözleriyle anlattı.

    İstatistikler korkunç

    Çevre sorunlarının yanında sosyal sorunlarla da boğuşan Hindistan’da kadına karşı şiddet istatistikleri korkunç boyutlarda. Resmi rakamlara göre, her 15 dakikada 1 tecavüz olayı gerçekleşiyor ve bu durum kadınları canından bezdirmiş.

    Dava süreleri çok uzun

    Sujatro Ghosh, bir ineğe karşı gösterilen şiddetin günler içerisinde, hatta bazen dakikalar içerisinde çözüldüğünü anlatırken, konu kadına karşı şiddete gelince davaların yıllarca sürmesinden dert yanıyor. Hal böyle olunca, gecikmiş adalet, adaletten sayılmıyor.

    Protestonun tarzını belirleyen siyasi gündem olmuş

    Sujatro Ghosh, bu yaratıcı protesto için ülkesinin politik durumundan esinlenmiş. 2014’ten beri iktidarda olan milliyetçi parti döneminde artan inek hassasiyeti ve bu uğurda kurulan gruplar fotoğraf sanatçısına belki de en absürt kadın hakları eylemi için ilham vermiş.

    İnek uğruna kan dökülüyor

    Hindular için kutsal sayılan ancak Müslümanlar, Hıristiyanlar ve dar gelirliler için temel tüketim maddelerinden birisi olan inek eti uğruna geçtiğimiz yıllarda çokça kan döküldü. Milliyetçi partinin etrafında kümelenen radikaller, çoğu zaman sadece söylentilerle hareket ederek, inek eti ve sütü tükettiği iddia edilen insanlara acımasızca saldırıyor ve iş basit tartışmaların ötesinde cinayete kadar uzanıyor.

    “Kadınlar her yerde zarar görebilir.”

    Fotoğraf sanatçısı Sujatro Ghosh ABD’ye yaptığı ziyarette bir parti dükkanında gördüğü inek maskesini alıp, ülkesine döndü ve bu yaratıcı protestonun fitilini ateşledi. Ghosh çekimlerini kamu binalarının önünde, turistik bölgelerde ve evlerde yaptı. Farklı mekanlar seçmesindeki sebebi ise, “kadınlar her yerde zarar görebilir.”

    “Toplumun her katmanından kadınları çektim.”

    Ghosh’un eylemi sadece toplumun fakir kısmında kalan kadınları değil, bütün kadınları kapsıyor. Toplumun her katmanından kadını fotoğraflayan sanatçı, her tartışmanın siyasi başkenti olmasından ötürü çekimlere Delhi’de başladığını aktarıyor. Başkentte yapılan eylemin siyasilerin dikkatini çekeceğini umuyor.

    Eylem dünyanın her yerinden yoğun ilgi görmüş

    Gosh, tanıdıklarından oluşan modelleriyle yaptığı çekimleri Instagram’da paylaşınca bütün dünyadan yoğun bir ilgiyle karşılanmış. Her yerden destek mesajları almaya başlayan Gosh’un bu sevinci kısa sürmüş.

    Radikaller dinci gruplar peşini bırakmıyor

    Uluslararası camiada ses getiren bu kampanya haliyle Hindistan’da da haberlerin ana konusu olmuş. Kampanya ülkede duyulduğu andan itibaren Gosh’a yönelik tehditler başlamış. Gosh, başta aşırıcı Hindulardan olmak üzere çok sayıda ölüm tehdidi geldiği belirtiyor. Hatta bazı Hindular polisi arayarak tutuklanması için Gosh’ı ihbar etmişler.

    Gosh korkmuyor, kadınlar korkmuyor!

    Gosh asla korkmadığını belirtiyor. Gosh, sayısız kadının kendisine ulaştığını ve dünyanın her yerinden inek maskeleriyle eyleme destek vermek istediklerini anlatıyor. Yaptığı eylemin politik olduğunu söyleyen Gosh, “Korkmuyorum, çünkü ben ortak iyiliğe hizmet ediyorum.” diyor.

    Kaynak:

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler