HABER

Hükümet programında hangi başlıklar öne çıkıyor?

Başbakan Ahmet Davutoğlu olağanüstü meclis genel kurulu toplantısında yeni hükümetin programını okudu. Sinan Onuş, çözüm sürecinden, Alevilerin haklarına, 'paralel yapıdan' yeni anayasaya, programdan öne çıkanları derledi.

Hükümet programında hangi başlıklar öne çıkıyor?

Sinan Onuş

Ankara

TBMM olağanüstü genel kurulu Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki 62. Hükümetin programının okunması için toplandı.

5 başlık altında toplanan programda hedefler "ileri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekânlar ve çevre, güçlü ekonomi ve öncü ülke” olarak sıralandı.

Davutoğlu programı okumadan önce, milletvekili olmayan kabine üyelerinden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile İçişleri Bakanı Efkan Ala yemin etti.

Kurtulmuş'un yemini sırasında CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Harun olmaya geldiler Karun oldular, biz AKP gibi Firavunlaşmayacağız" yazılı pankart açtı. Pankartta yazan sözler Kurtulmuş'un AKP'ye üye olmadan önce söylediği sözlere atıf yapıyordu.

AKP milletvekilleri ise pankartı Çam'ın elinden aldı. İktidar partisine mensup bazı milletvekilleri de Çam'ın üzerine yürüyerek tepki gösterdi.

‘Paralel yapı' programdaProgramda öne çıkan noktalardan biri 'paralel yapı' olarak da adlandırılan Fethullah Gülen cemaatiyle ilgili olarak hükümetin mücadelesinin "kararlılıkla” devam edeceği idi.

Programda, "Geçmişte milli güvenliğimizi tehdit eden vesayet odaklarına müsaade edilmediği gibi son iki yıldır ortaya çıkan vesayet girişimlerine karşı da milli güvenliğimiz teminat altına alınmıştır. Bu yeni vesayet odağının, toplumu, siyaseti ve devleti baskı altına almasına ve ulusal güvenliğimizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz " ifadeleriyle yer aldı.

Programda ayrıca, "Bu tür teşebbüsleri, geçmişteki vesayet odaklarının oluşturdukları kadar tehdit olarak görüyor ve her türlü vesayete karşı mücadelemiz çerçevesinde ele alıyoruz. Bu konuda kararlı ve dirayetli duracağımız konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın" denildi.

Çözüm süreci62. Hükümet'in programında, çözüm süreci ve yeni anayasa ile ilgili yapılacaklar 'ileri demokrasi' başlığı altında ele alındı.

Çıkarılan çerçeve yasa ile birlikte çözüm sürecinin artık bir devlet politikası haline geldiği belirtildi. Süreç "Türkiye'nin aydınlık geleceği açısından hayati önemde” diye tarif edildi.

Çözüm sürecinin yeni yol haritasında dört hedef sayıldı. Bunlar "terörün bitmesi, silahsızlandırma, toplumsal hayata kazandırma ve demokratik siyasete katılımın önünü açmak” olarak ifade edildi.

Programda, "Çözüm süreciyle makbul vatandaşlık kurgusunu bozup eşit vatandaşlık ve ortak aidiyet anlayışını hayata geçirmeyi hedefledik. Bu süreç, toplumda psikolojik restorasyon yaparak, yeni bir aidiyet bilincini ortaya çıkaracak ve tahkim edecektir. 62. Hükümet olarak bizler, Türkiye'nin kaderini değiştirecek bu kardeşlik projesine dört elle sarılmaya devam edeceğiz” denildi.

Alevilerden bahsedildiHükümet'in, "yeni Türkiye'yi inşa misyonu doğrultusunda” diğer toplumsal kesimler gibi Alevi vatandaşların da inanç ve kültür temelli taleplerini karşılamayı hedeflediği bildirildi. Hükümet'in bu süreci, Alevi vatandaşların kanaat önderleri ve temsilcileriyle koordine ederek yürütmeye devam edeceği ifade edildi.

Yeni anayasa62. Hükümet programında, mevcut anayasanın yeni Türkiye'ye uyum sağlayamadığının altı özellikle çizildi.

Mevcut anayasanın, katı merkeziyetçi yapısının katılımı engellediğine işaret edilen programda, yeni anayasaya dair şu değerlendirmeler yapıldı:

"Yeni Türkiye, sivil ve demokratik yeni anayasası ile yönetilmelidir. … Yeni bir anayasanın gerekliliği konusunda oluşan geniş toplumsal uzlaşmayı, yeni anayasa konusundaki vaadimizin en temel meşruiyet kaynağı olarak görüyoruz. Yeni anayasa, ortak aidiyetimizi en geniş kapsamıyla benimseyen, eşit vatandaşlık anlayışını kendisine temel kabul eden bir anayasa olmalıdır."

‘Yerel yönetimler güçlendirilecek'62. Hükümet'in yerel yönetimlere yönelik bakışının da aktarıldığı programda, merkezi üniter devlet yapısını vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini koruyan bir yapı olarak görüldüğünün altı çizildi.

Ancak programda, "İleri demokrasinin temel şartı olan yerelleşme ve yerel yönetimlerin devlet yapısı içerisindeki ağırlığını artırmaya yönelik faaliyet ve çabalarımız aynen devam edecektir. Ulusal öncelikler ile yerel farklılıklar barıştırılarak kamu hizmetlerinin yerinden karşılanması temel ilke olmaya devam edecek, merkezi yönetim tarafından yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetler yerel yönetimlere devredilecektir. Sağlık, eğitim, kültür, sosyal yardımlaşma, turizm, çevre köy hizmetleri, tarım, hayvancılık, imar ve ulaşım hizmetlerinde yerel yönetimlerin etkinliğinin artırılmasına yönelik çabalarımız devam edecektir” denildi.

Program üzerine görüşmeler, 4 Eylül Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak.

En Çok Aranan Haberler