HABER

İnme hastalığı 60 yaş üzeri erkeklerin korkulu rüyası

Halk arasında "İnme” olarak bilinen beyinde damar tıkanıklığının en fazla 60 yaş üzerindeki erkekleri etkilediği ve koruyucu önlemlerinin kalp sağlığını koruyucu önmlemlerle eşdeğer olduğu bildirildi.

Dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra önemli ölüm nedenleri arasında bulunan ve beyine giden kan akışının ani olarak azalması, durması ya da damar yırtılması sonucu ortaya çıkan akut bir rahatsızlık olan inmenin özellikle 60 yaş üzerindeki erkekleri etkisi altına aldığı bildirildi. İleri yaşlarda daha sık görülmesine rağmen inmenin her yaşta oluşabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

Özellikle erişkin nüfustaki kişileri etkisi altına alan inmenin aslında bir beyin damar hastalığı olduğunu anlatan Vural, şöyle konuştu: "Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, sigara içimi, uyku apnesi, yüksek kolesterol inmeyi kolaylaştıran faktörler arasında yer alır. İnme olguları içinde daha az görülen beyin kanamalarının en önemli nedeni ise; kontrol edilemeyen hipertansiyondur. Beyin damarlarındaki baloncuklar, damar yumakları gibi kalıtsal hastalıklar da beyin kanamalarının nedenleri arasında yer alır."

Teşhisin, klinik bulguların değerlendirilmesi ve BT, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile beyindeki kanamanın veya kansız kaldığı için doku zedelenmesi oluşmuş olan bölgenin görülmesi ile konulduğunu hatırlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, ayrıca DUS (Doppler ultrasonografi), BTA (BT anjiyografi), MRA (MR anjiyografi) DSA (dijital subtraksiyon anjiyografi) gibi yöntemlerle de boyun ve beyin damarlarının ayrıntılı görüntülenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

İnme tedavisi

Vural, ekokardiyografi ve holter incelemelerinin de kalp kaynaklı pıhtıların araştırılmasında başvurulan yöntemler olduğunu kaydetti. Vural, inme tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

"Son zamanlarda tıkanmaya bağlı inmeye yönelik olarak pıhtı eritici ilaç kullanımı (tpa) ile inme tedavisi yaygınlaşmaktadır. Bu tedavi inmenin oluşumundan itibaren en geç 6 saat içerisinde uygulandığında etkili olmakta, ne kadar erken uygulanırsa o kadar iyi klinik sonuçlar alınabilmektedir. İnme tablosu ile gelen hasta tamamen normal olarak hastaneden taburcu olabilmektedir. Bu nedenle inme geçirdiğinden şüphelenilen hastanın kısa zamanda bu tür tedavinin uygulandığı bir merkeze götürülmesi hayat boyu sürebilecek sakatlıkların önlenmesi açısından çok önemlidir."

İnmeden korunmak için yapılması gerekenleri de sıralayan Dr.Melih Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnme ile kalp sağlığının koruyucu önlemleri eşdeğerdir. Tansiyonunuzu ve kan yağlarınızı düşük tutmalısınız. Şeker hastasıysanız şekerinizi kontrol altında tutmalısınız. Egzersiz yapmaya dikkat etmelisiniz. Bilinen başka risk faktörleri varsa, mesela kalbinizde bir ritim bozukluğu söz konusuysa, ya da uykuda solunum bozukluğu (uyku apnesi) varsa tedavi ettirmelisiniz. Sigara ve alkolden uzak durmalısınız. İdeal kilonuzu korumalısınız. Kolesterolünüzü kontrol altında tutmalısınız. Doktorunuz tarafından verilen ilaçlar varsa zamanında ve aksatmadan almalısınız."

En Çok Aranan Haberler