LONDRA (İHA) - Oxford Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nün (Oxford Research International Institute) Alman ARD, İngiliz BBC, Amerikan ABC ve Japon NHK için Irak'ta yaptığı bir anket, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ankete göre, halkın büyük çoğunluğu Irak Anayasası'nın tersine Irak'ta tek bir devlet istiyor.
Oxford Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nün ARD, BBC, ABC ve NHK'nın isteği üzerine bu yılın Şubat ayında yaptığı ankette, katılımcıların neredeyse yarısı ülkenin başına güçlü bir lider gelmesi gerektiğini söyledi. 2 bin 700 kişiyle yapılan ankette, Irak Savaşı yüzünden halk arasındaki görüş ayrılıklarının arttığı dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 42'si, ABD ile müttefiklerinin Irak'ı kurtardığını düşünürken, yüzde 41'lik kesim savaşı "onur kırıcı" olarak nitelendirdi.
Ankete katılan Iraklılar, ülkenin en önemli sorunlarını güvenlik, işsizlik ve temiz içme suyu olarak gösterdi.
Ankette dikkat çekici olan nokta ise, katılımcıların ülkede güvenliği müttefik güçlerin sağlayamayacağını, yeni işyerlerinin açılması ve Iraklı polislerin eğitilip güçlendirilmesiyle sorunların çözümleneceğini savunması oldu. Katılımcıların neredeyse yarısı, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesiyle güvenliğin sağlanacağına inandığını dile getirdi.
Anket, Irak'ta şiddetin azalmayacağının da işaretlerini veriyor. Katılımcıların yüzde 17'si müttefik güçlere yönelik düzenlenen saldırıları desteklediklerini söylerken, yüzde 97'lik kesim saldırılarda Iraklı polislerin hedef alınmasına karşı çıktı.
Ankette, Iraklılar'ın ulusal birliğe de önem verdikleri ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 79'u, merkezi Bağdat'ta olan, politik anlamda bütün bir Irak istediklerinin altını çizdi. Yüzde 14'lük kesim Irak'ta federal yapıyı savunurken, katılımcıların yüzde 4'ü Irak'ın birbirinden bağımsız bölgelere bölünmesinden yana.
Araştırma, halkın tüm olumsuzluklara rağmen geleceğe iyimser baktığını gösterdi. Iraklılar, işgal güçlerinin tersine yerel yönetimler, Irak polisi ve okullara güven duyduklarını da vurguladı. 2 bin 700 Iraklı'yla yapılan anket, uzun ve yoğun bir çalışma döneminin ardından hazırlandı. Üstelik Irak'ta güvenliğin sağlanamadığı gergin dönemlerde bile ara verilmeden yapıldı.