VAN (İHA) - Van'da bulunan İranlı bir grup, üçüncü bir ülkeye gitmek için 41 gün süre ile devam ettikleri açlık grevine ara verdi. Bir ay süre ile olumlu cevap alamadıkları takdirde yeniden eyleme başlayacaklarını ifade eden Karo Rowshani, "Açlık grevini bitirmedik, ara verdik. Olumlu sonuç alamazsak yeniden başlayacağız" dedi.
Hastane Caddesi üzerinde bulunan Mehmet Baran İş Merkezi'ndeki Van Bölge Barosu İnsan Hakları Merkezi'nde, bugün mültecilerle bir araya gelen Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk bir basın açıklaması yaptı. Çubuk, mültecilerin yaptıkları başvuru üzerine yapılan çalışma sonucunda bunların, İran'dan Irak'a sığındıklarını ve çıkan ABD - Irak Savaşı ile birlikte can güvenlikleri bulunmadıkları gerekçesi ile Türkiye'ye sığındıklarını ifade etti. Özel statü gereğince mültecilerin Türkiye'de zorunlu ikamete tabi tutulduklarını ve üçüncü bir ülkeye geçmelerine izin verilmediğini söyleyen Çubuk, "Bu şahıslar burada çalışma iznine sahip olmadıkları için çok sefil bir hayat sürdürüyorlar. Bunun için tepki amaçlı 41 gün önce bu mülteciler açlık grevini başlattılar. Açlık grevinin son aşamasında mülteciler ölümle yüzyüze gelmiş durumdaydı. Bu sebeple biz baro olarak, bu insanların sorunlarını kamuoyuna iletmek ve çözüm bulmak için bir takım girişimlerde bulunduk. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu şahısların 41 günlük açlık grevini sonlandırdık" diye konuştu.
Daha sonra mülteciler adına bir açıklama yapan Karo Rowshani, Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra Birleşmiş Milletler Mültecileri Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) başvuruda bulunduklarını ve mülteci olarak kabul edildiklerini ifade etti. İki seneye yakın hiç bir işlemlerinin yapılmaması üzerine, çare olarak açlık gerevine başladıklarını söyleyen Rowshani, "Başlattığımız ve 41 gündür devam eden açlık grevine ara verdik ve olumlu bir cevap bekliyoruz. Bir ay içerisinde olumlu cevap alamadığımız takdirde daha geniş bir eylem yapacağız. Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri çözüm bulacaklarını söylemeleri üzerine eyleme ara verdik" şeklinde konuştu.