SİVAS (İHA) - Sivas'ta 15 Ekim tarihinde geçirdikleri trafik kazasında yaralanan ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi altında bulunan 10 İranlı yaralının, hastaneden taburcu edilmesine izin verilmediğini ileri süren İranlı Turizm firması yetkilisi Muhammed Cemali, İranlılar'ın hastanede rehin tutulduğunu iddia etti.
15 Ekim 2007 tarihinde İstanbul gezisi için İran'dan Türkiye'ye giriş yapan Nasır Abdullah Nejat (26) yönetimindeki THR 92783 plakalı yolcu otobüsü, Koyulhisar ile Reşadiye ilçeleri arasındaki Sugözü ve Gökdere köyleri arasında bulunan köprünün bariyerlerine çarparak dereye uçmuş, kazada 4 kişi ölmüş, 29 kişi yaralanmıştı. Otobüste bulunan yolculardan Reza Dadgar (30), Mehdi Abbas (24), Vahit Koohehmeshekıze (32), Gholam Hossein Atın (22) ile Asğhar Aliğholizareh (25) Suşehri Devlet Hastanesi'nde; Reza Soltan Muhammedi (32), Mohammad Esmaiel, Halil Resul, Pari Hosseinkhankhor (53), Samayeh Naderi (22), Mehdi Dokhtghorban (25), Shouka Manghate (22), Moslem Hajyzadeh (45) ile soyadı ve yaşı belli olmayan Rita isimli yaralı yolcu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde; otobüs sürücüsü Nesir Abdullah Nejat ile yolcular Malik Gharib (27), Nurşehir Taiş (27), Jalal Rahimzadeh (31), Arman Gharib Shirangi (19), Parviz Hajyzadeh (34), Masoud Zeinal Kheiri (32), Moslem Zohouri Hazegh (27), Mesut Esmaili Varank (26), Vahit Ghazimoradi (31), Abbas Hatemi (46), Malek Nasrollah Zadeh (23), Saeid Mahbalizdeh (23), Mehri Saberi Esmaiel ile Ferzaneh Dodorvnad (50) Tokat Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Kazadan sonra Sivas'a getirilen yaralıların tamamı tedavi altına alınarak, bir çoğuna ameliyat yapılmıştı.
Bu arada, İranlı vatandaşları ülkelerine götürmek üzere Sivas'a gelen turizm firması yetkilisi Muhammed Cemali, hastane yönetiminin yaralıların tedavi ve ameliyat masraflarının ödenmediği için rehin tutulduğunu iddia etti. Cemali, otobüsteki yaralı yolcuların bir kısmının Tokat ve Reşadiye ilçelerinde, bir kısmının da Koyulhisar, Suşehri ve Sivas'taki hastanelerde tedavi edildiklerini söyledi. Tedavileri ve ameliyatlarının yapıldığını belirten Cemali, İranlı vatandaşları kendi ülkelerine götürmek
istediklerini ve hastanenin kendilerine yaklaşık 35 bin YTL tutarında masraf çıkardığını savundu.
Cemali, "Biz bir miktar para ödemesi yaptık. Ancak hastane yetkilileri, tedavi olan yaralıları bize vermiyor. Paranın tamamını istiyorlar. Bizim Türkiye'den bir firmadan sigortamız var. Bu sigorta parayı karşılıyor. Ancak hastane yetkilileri bu parayı bizden istiyorlar" diye konuştu. Cemali, İran konsolosunun Sivas'a gelerek bilgi aldığını ve hastane yetkilileri ile görüştüğünü belirterek, "Görüşme yapıldı ve bitti. Sonra bir sonuç çıkmadı" dedi.
Bu arada hastane yetkilileri, İranlı hastaların tedavilerinin devam ettiğini, bazı yaralılara da ameliyat yaptıklarını söyledi. Yetkililer, tedavi ve ameliyat süresince bir çok ilaç ve tıbbi malzemeyi de kullandıklarını, tedavisi bitenlerden 3 kişinin taburcu edildiğini, bir İranlı hastanın tedavisinin bitmeden hastaneden kaçtığını belirtti. Yetkililer, hiçbir hastanın rehin kalma gibi bir durumlarının söz konusu olmadığını da belirterek, "Hastanede kalan diğer yaralıların tedavileri devam ediyor. Söz konusu turizm firması, tedavisi bitmeyen yaralıları bu durumda alıp, ülkelerine götürmek istiyor. Biz de tedavileri bitmediği için buna olumlu yanıt vermedik. Ayrıca tedavi ve tıbbi malzeme ücretlerini de doğal olarak kendilerinden talep ettik. Bu arada sigorta şirketi ile de görüştük. Sigorta şirketinin yetkililerinden, ödemelerin kurumlara yapılamayacağını ancak şahıslara yapıldığını öğrendik. Hastanemizde kimse rehin kalmamıştır. Taburcu edilen İranlılar'dan 3 tanesinin tedavisi bitmiştir ve ücretleri de
ödendikten sonra taburcu olmuştur. İranlılar ücret ödememek için bazı kurumları ve basını devreye sokarak, para ödemeden, yaralıları alıp gitmek istiyorlar" diye konuştu.