HABER

İş dünyası, tarihe kilitlendi

BURSA (İHA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Bursa'daki iş dünyasının görüş ve beklentilerini belirlemek amacıyla her üç ayda bir düzenlediği "Ekonomik ve Sosyal Durum Anketi" sonuçlandı.

Ankete katılan BTSO Meclis üyeleri ile Bursalı işadamları ve sanayiciler, genel ekonomik gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri ve geleceğe yönelik beklentiler hakkındaki görüşlerini ortaya koydular.

27 Eylül-1 Ekim 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 325 işadamı ve sanayicinin katıldığı ankette katılımcılara toplam 9 soru yöneltildi. Anket sonuçları, BTSO Meclis üyeleri ile Bursalı işadamları ve sanayicilerin bu dönemde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin olumlu olduğunu, AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vereceği beklentisinde bulunduklarını, buna karşılık AB'den müzakerelere başlanmasına ilişkin tarih verilmemesi durumunda ülke ekonomisinin olumsuz etkilenebileceğine yönelik görüşler ağır bastı.

Ankete katılanlar, Türkiye ile AB arasında son günlerde yaşanan TCK yasası krizini de göz önünde bulundurarak, "Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, yüzde 72 oranında olumlu, yüzde 14 oranında olumsuz, yüzde 12 oranında çok olumlu ve sadece yüzde 2 oranında da çok olumsuz olarak cevaplandırdı.

"TÜRKİYE HER KOŞULDA AB'YE ÜYE OLMALI" Bursa iş dünyası "Türkiye her koşulda AB'ye üye olmalı mı ?" sorusunu ise yüzde 56 oranında evet, yüzde 44 oranında ise hayır olarak yanıtladı. Bir önceki üç aylık dönemde gerçekleştirilen anket Türkiye'nin her koşulda AB'ye üye olması gerektiğini belirtenler arasında yüzde 6 oranında bir artış gerçekleşirken bu tam üyelik müzakerelerine başlanma tarihi yaklaştıkça, iş dünyasının AB'ye daha sıcak baktığı şeklinde yorumlandı.

Ankette yer alan "AB'nin 2004 sonunda Türkiye'ye müzakere tarihi vereceğinden umutlu musunuz?" sorusuna, katılımcıların yüzde 70'i evet, yüzde 30'u ise hayır cevabını verdi. Bu oran Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin AB'nin Türkiye'ye müzakerelere başlanmasına ilişkin tarih verileceği beklentisi içerisinde olduğunu ortaya koydu.

BTSO tarafından gerçekleştirilen Ekonomik ve Sosyal Durum Anketi'ne katılanlar, Avrupa Birliği 'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermemesi durumunda ise yine yüzde 70 oranında ülke ekonomisinin olumsuzluk yaşayacağı, yüzde 30 oranında ise ekonominin etkilenmeyeceği görüşünde bulundu.

MÜZAKERELERE BAŞLANIRSA YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ARTAR Bursa iş dünyası anketteki "Avrupa Birliği'den müzakere sürecine ilişkin tarih alınması durumunda, ülkemize gelen yabancı sermayede artış olur mu?" sorusunu yanıtlarken, yüzde 85 oranında müzakerelere başlanmasıyla birlikte Türkiye'ye gelecek yabancı sermayede artış olacağı, yüzde 15 oranında ise yabancı sermaye girişimin artmayacağı görüşünde.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ankete katılan işadamları ve sanayiciler geçtiğimiz 3 aylık dönemi ekonomik açıdan değerlendirirlerken, "Ekonomide geçtiğimiz 3 ayda yaşanan gidişatı nasıl buluyorsunuz?" sorusuna, cari açıktaki artışa rağmen yüzde 67 oranında iyi, yüzde 24 oranında kötü, yüzde 6 oranında çok iyi ve yüzde 3 oranında da çok kötü olarak cevap verdiler.

Ülke ekonomisinin genelinde geçtiğimiz 3 aylık dönemi olumlu değerlendiren Bursa iş dünyası, yılın son çeyreğinden de umutlu olduğunu dile getirdi. Anketteki "Önümüzdeki 3 aylık dönemi ekonomik açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Bursalı işadamları ve sanayiciler yüzde 66 oranında gelecek 3 aydan umutlu, yüzde 34 oranında ise karamsar olduğunu beyam ediyor.

YTL KONUSUNDA KARARSIZLIK VAR Anket sonuçlarına göre Bursa iş dünyası Yeni Türk Lirası (YTL) konusunda kararsız durumda. Anketteki "Yeni Türk Lirası'na geçiş sürecinde gerçekleştirilen çalışmaları yeterli-başarılı buluyor musunuz?" sorusunu cevaplandıran katılımcılardan yüzde 51'i YTL çalışmalarını yeterli, yüzde 49 oranında da yetersiz buluyor.

Bursa iş dünyası ankette yer alan "Bursa'nın yeni yerel yönetiminin performansını nasıl buluyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, yüzde 13'ü başarılı, yüzde 15'i başarısız ve yüzde 72'si de değerlendirmek için erken şeklinde cevaplandırdı. Ankete katılanların yüzde 64'ü sanayi, yüzde 36'sı da ticaret kesiminde yer aldığı, katılımcıların yüzde 26'sının otomotiv ana ve yan sanayinde, yüzde 21'sinin tekstil ve konfeksiyon sektöründe, yüzde 12'sinin ise makina metal sanayiinde, kalan bölümünün ise diğer sektörlerde faaliyet gösterdiği belirtildi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ekonomide gözlenen iyimser ortam ile geleceğe yönelik umutlu bekleyişler karşısında ihtiyatlı olunması gerektiğini ifade ederken, "AB konusundaki beklenti iş dünyasının görüşlerini olumlu yansıtmaktadır. Eğer beklenmeyen bir gelişme olmazsa, AB'den müzakere tarihi alacağız. Ancak, müzakere tarihi almak yetmiyor, önümüzde uzun bir yol var. Ekonomide, enflasyonda ve büyümede olumlu gelişmeler var. Ancak, dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunuyor. Enflasyon düşüyor, büyüme rekorlar kırıyor ama ekonomideki kırılganlık hala sürüyor" dedi.

En Çok Aranan Haberler