HABER

İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda kabul edildi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İşçinin hakkını, alın teri kurumadan vermek bizim en büyük şiarımızdır. Tasarı, işçinin bir an önce hakkını almasına yönelik çok önemli bir reformdur." dedi.

Gül, TBMM Genel Kurulunda, iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın kabul edilerek yasalaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Çok önemli bir reformu daha hukuk alemine, çalışma hayatına ve vatandaşlara Genel Kurulun iradesiyle hediye ettiklerini belirten Gül, tasarının yasalaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gül, "İşçinin hakkını, alın teri kurumadan vermek bizim en büyük şiarımızdır. Esasen burada birkaç gündür süren müzakerelerle de işçinin bir an evvel hakkını almasına yönelik hep ifadeler, dilekler serdedildi. Tasarı, işçinin bir an önce hakkına almasına yönelik çok önemli bir reformdur." diye konuştu.

Arabulucu nezdinde işçinin, işverenle anlaşmasını zorunlu kılan bir düzenleme getirilmediğini vurgulayan Gül, sadece dava açılmadan önce işçi ve işverene arabulucuyla bir kez daha müzakere etme imkanı getirildiğini aktardı. Abdulhamit Gül, işçinin dava açma hakkının yine var olacağını, işçi ile işverenin, arabuluculuk sisteminde 3 hafta içinde anlaşamamaları halinde dava yolunun açık olduğunu vurguladı.

Öte yandan Gül, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, zaman aşımıyla ilgili sorusu üzerine yaptığı açıklamada, sözleşmenin feshinden itibaren 5 yıllık zaman aşımının dikkate alınacağını söyledi.

Gül, "Düzenlemeyle, hangi kanuna tabi olursa olsun, yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve eşit davranma ilkesine uyulmaksızın yapılan fesihten kaynaklanan zaman aşımları 5 yıl olacaktır." ifadesini kullandı.

Genel zaman aşımının, Fransa ve İtalya'da 5 yıl, Almanya ve Rusya'da 3 yıl olduğuna işaret eden Gül, "Burada işçilerimizin aleyhine herhangi bir düzenleme getirilmemektedir. Zaten hak sahibi bu anlamda bir an evvel hakkına ulaşmak için dava yoluna başvurmaktadır. Burada işçi çalışırken dava açamayacağı için zaman aşımı asla işlememektedir, fesihten itibaren işlemesine yönelik düzenleme yapılmıştır." dedi.

En Çok Aranan Haberler