Merkezi Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), IŞİD'in geçen Ağustos ayında Irak'ın kuzeyindeki peşmerge güçlerine karşı kimyasal silah kullandığını doğruladı.
Hollanda Televizyonu'nun haberine göre adının açıklanmasını istemeyen OPCW'de görevli bir diplomat, saldırının Erbil'in güneydoğusunda meydana geldiğini söyledi.
Diplomatın verdiği bilgiye göre, Erbil yakınlarındaki saldırı sonrası yaralanan 35 peşmergeden alınan örnekler Lahey'e gönderildi. Yapılan laboratuvar testleri sonucu IŞİD militanlarının, Kürt peşmerge güçlerine karşı hardal gazı kullandığı belirlendi.
OPCW'nin bu konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama yapması bekleniyor. Hollanda Televizyonu bunun Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminden bu yana bilinen ilk hardal gazı saldırısı olduğunu bildirdi.
OPCW uzmanlarına göre IŞİD'in elinde bulunan hardal gazının iki kaynağı olabilir.
Hardal gazı ya Suriye'de kimyasal silah stoklarından arta kalan bir depodan geliyor ya da kimyasal silah yapımına dair temel bilgileri öğrenmiş olan IŞİD militanları, hardal gazını kendileri üretiyor.
Irak'taki silah stokları Saddam Hüseyin döneminde imha edilmişti. Ancak Irak'ın işgalinden sonra ABD askerlerinin birkaç silah deposu daha bulduğu açıklanmıştı.
OPCW, geçen yıl Ekim ayında da IŞİD'in Suriye'de kimyasal silah kullandığını tespit etmişti. Suriye'deki kimyasal silah stoğu, uluslararası gözetim altında nakledilerek imha edilmişti.
2013 yılında Şam'ın dış mahallelerinde sinir gazı kullanıldığı belirlenmiş, Batı ülkeleri bu konuda Esad rejimini suçlamıştı. Esad yönetimi suçlamaları reddetmişti.