HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İtfaiyeden soba uyarısı

Havaların soğuması ile birlikte baca yangınlarının artması Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nı harekete geçirdi. Daire Başkanı Ramazan Tuncer, şiddetli lodoslar öncesi vatandaşlardan bacalarını temizletmelerini istedi.

İtfaiyeden soba uyarısı

Bursa'da sobaların kurulmasıyla birlikte karbonmonoksit gazından zehirlenmeler de başladı. Geçtiğimiz hafta 2'si çocuk 3 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Tüm uyarılara rağmen vatandaşların bacalarını temizletmediğine işaret eden İtfaiye Daire Başkanı Ramazan Tuncer, itfaiye ekiplerinin günde ortalama 20 kadar yangınına müdahale ettiğini söyledi. Doğalgaz bacalarının yılda 1, normal bacaların yılda 2, lokanta ve yemek fabrikası bacalarının ise 15 günde bir uzman kişilere temizlettirilmesi gerektiğini anlatan Tuncer, "Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar ısıdan dolayı tutuşuyor. Küçük denilebilecek bu yangınlar büyük yangınlara dönüşebiliyor. Kurumlar yangının yanı sıra lodoslu ve fırtınalı günlerde bacayı tıkayıp, karbonmonoksit zehirlenmelerine neden oluyor. Vatandaşlarımız özellikle çatı aralarında yanıcı, patlayıcı ve naylon gibi yanma özelliği yüksek maddeler bulundurmamalıdır" dedi.

SOBALAR NASIL KURULMALI?

Çatlak bacaların tamir ettirilmesi ve tıkalı bacaların mutlak suretle açtırılması gerektiğini kaydeden Ramazan Tuncer, sobaların yanıcı maddelere en az 1.5 - 2 metre uzaklıkta kurulmasının yararlı olacağını söyledi. Tuncer, "Sobalar yapı malzemesi olarak kullanılan yerlere (kapı, pencere pervazı, zemin ahşap döşeme) zarar vermeyecek biçimde kurulmalıdır. Soba altlarına en az 10 santim yüksekliğindeki metal kaplı tablalar konulmalıdır. Baca olmayan odalarda soba boruları saç konan pencereden çıkarılmalı, boru son uç noktası saçaktan en az 25 santim açıkta ve yine en az 50 santim yüksekliğinde olmalı ve ucuna şapka konulmalıdır. Soba içine konulacak yakacaklar çıra ile tutuşturulmalı benzin, mazot, gazyağı gibi parlama ve patlama özelliğine sahip yakıtlar kullanılmamalıdır. Soba yanarken soba kapakları açık bırakılmamalıdır. Soba çevresinde veya borularda çamaşır kurutulmamalıdır. Soba temizleme anında çevreye ateşin dökülmemesine ve kıvılcım sıçramamasına özen gösterilmelidir" diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler