Jeotermal kaynağın kullanılması halinde ilk etapta, Türkiye'de 1 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılması olanaklı.
Bu sayıdaki konutun jeotermal enerjiyle ısıtılmasının ekonomiye katkısı ise 2 milyar doları buluyor.
Türkiye, jeotermal kaynak zenginliği ve sahip olduğu potansiyel ile dünyanın 7. ve Avrupa'nın ise birinci ülkesi konumunda.
İzmir-Balçova ve Narlıdere, Afyonkarahisar, Ağrı-Diyadin, Balıkesir-Gönen, Kırşehir, Ankara-Kızılcahamam, Kütahya-Simav, Afyon-Sandıklı, Balıkesir-Edremit-Güre-Bigadiç, Nevşehir-Kozaklı, Denizli-Sarayköy ve Aydın Türkiye'de bilinen önemli jeotermal
merkezleri.
Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyeli, Maden Tetkik Arama (MTA) araştırma ve verilerine göre, 31 bin 500 megavat (mw). Bu da 5 milyon konut eşdeğeri jeotermal enerji ile merkezi ısıtma yapılabileceği anlamına geliyor.
Bu değer aynı zamanda, yıllık 9,3 milyar dolar fuel-oil eşdeğeri, 30 milyar metreküp doğalgaz eşdeğeri ve 30 milyon adet motorlu aracın karbondioksit emisyonunu azaltma eşdeğeri.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının günümüzdeki kullanımı ise halen yüzde 3'ün altında bulunuyor. Türkiye'de konut ısıtılmasında kullanılan yakıtların birim konut maliyetlerine bakıldığında, jeotermal enerjinin ucuzluk sıralamasında doğalgaz, kömür ve petrolden çok daha sonra gelmesi ve güvenli olması öz kaynak olan jeotermal enerjinin önemini daha da artırıyor.