HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kapari (Gebre Otu): Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Kapari bitkisi özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişir. Güneş alan her yerde büyümesini sürdürebilir. Oldukça dayanıklıdır. Yol kenarlarında, duvar diplerinde bile kolaylıkla yetişebilir. Çalı yapısında, dik veya yatık olarak gelişir.

Kapari (Gebre Otu): Faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Tohumları mayıs ayından itibaren toplanmaya başlanır. Dünya üzerinde yaklaşık 250 farklı çeşidi bulunur.

İlaç, kozmetik ve boya endüstrilerinde de, kaparinin kullanım alanları arasında olduğu bilinir. Yüzyıllar önce Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserine bile giren kapari, antik çağlarda Aristo ve Hipokrat tarafından da incelenmiştir. Tarihi belgelerde bu bitkiye ait birçok bilgi yer alır. Bu bilgiler genellikle şifa veren yanlarından bahseder. Eski zamanlarda etkileri bilinmesine rağmen bir dönem unutulan kapari, günümüzde geçmişten gelen değerini tekrar yakalamış ve faydaları üzerine çalışılmaya başlanmıştır.

Kaparinin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar (gr): 100

Kalori (kcal): 23

Yağ (g): 0.9

Karbonhidrat (g): 4.9

Protein (g): 2.4

Kaparinin Faydaları

Besin değeri yüksek gıdalardan biri olan kapari, bol miktarda C ve K vitamini, daha az olmak üzere A vitamini, niasin, riboflavin, demir, magnezyum ve diyet lifi içerir. Şeker ve yağ oranı düşük olduğu için diyet listeleri için de uygun bir gıda maddesidir.

1. Kanser tedavisinde yardımcı olur

Kanser hastalığının yarattığı en büyük sıkıntılardan biri de kanda bulunan trombosit miktarının düşmesidir. Yapılan araştırmalar kaparinin trombosit sayısını arttırdığını kanıtlar. Kanser tedavisi süresince, hastaların kapari tüketmesi trombosit üretimini olumlu etkiler. Ayrıca flavonoidler yönünden zengin bir besin olması akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür. Uluslararası Kanser Enstitüsü tarafından oluşturulan, antitümör etkili ilaçların hazırlanmasında kullanılan bitkilerin listesinde kapari de vardır.

2. Kemoterapinin etkilerini azaltır

Kanser hastalığında kullanılan tedavi biçimlerinden biri de kemoterapidir. Kemoterapi ilaçları, hastalık için etkili olsa da hasta için oldukça fazla yan etkisi olan yöntemlerden biridir. Karaciğere toksik etki yapan ve kemik iliğini baskılayan ilaçların yan etkilerini ciddi bir biçimde ortadan kaldırdığı gözlemlenir.

3. MS hastalığı ile savaşır

Son yıllarda yapılan çalışmalar ile kaparinin MS hastalığı ile mücadelede önemli bir yeri olduğu kanıtlandı. Bağışıklık sisteminin sinirleri koruyan miyelin tabakasına zarar verdiği bir hastalık olan MS, tedavisi tam olarak sağlanamayan rahatsızlıklardan biri. Bu konuda çalışma yapan uzmanlar kapari MS hastalığı için nasıl kullanılır sorusunun cevabı olarak, her türlü kullanımının uygun olduğunu belirtiyorlar. Hastanın damak zevkine bağlı olarak çayı içilebileceği gibi meyvesinden yapılan ürünlerde tercih edilebilir.

4. Böbrek taşlarını ve kumlarını düşürür

Böbrekte taş oluşumu, ağrılı bir süreçtir. Taşların durumuna bağlı olarak cerrahi tedavi veya ilaç tedavisi uygulanır. Uygulanan tedaviye destek olarak yaklaşık 15 gün boyunca, her sabah ve akşam bir küçük kavanoz karpuz adı verilen meyvesinden tüketmek ve bununla birlikte bir fincan çayından içmek, taşların ve kumların düşürülmesini sağlar. Uygulama aç karına yapılmalıdır ve düzenli olarak sürdürülmelidir.

5. Sakinleştirici etkisi vardır

Günümüzde en büyük sıkıntı kaynaklarından ve birçok hastalığın nedenlerinden biri de strestir. Özellikle büyük şehir sakinlerini yüksek oranda etkileyen stres ve strese bağlı rahatsızlıkların çözümünde de kapari imdada yetişiyor. Çayının antidepresan ve sakinleştirici etkisinden faydalanılabilir.

6. Gut hastalığında etkilidir

Vücuttan atılması gereken maddelerin, ürik aside dönüşerek, eklemlerde birikmesi sonucu şişlik ve ağrı oluşumuna neden olması gut hastalığıdır. Romatizmal hastalıklardan biridir. Sabahları aç karına bir iki kaşık kadar kapari reçelinden tüketmek, gut hastalığının iyileşme sürecini hızlandırır.

7. Mide ve bağırsak sistemine düzenler

Vücudun ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsak sistemi ile sindirim siteminin en önemli organı olan midenin sağlıklı çalışması, genel sağlık açısından oldukça önemlidir. Mide ve bağırsak florasını yenilediği bilinen kaparinin düzenli tüketilmesi, kabızlık ve sindirim sorunlarına çözüm getirir. Ayrıca hemoroid tedavisinde de etkilidir.

8. Kan yapıcı etkisi vardır

Kan yapıcı ve trombositleri artırıcı etkisi nedeni ile anemi, kansızlık gibi kişiyi sürekli rahatsız eden kronik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kapariden üretilen bütün ürünler tercih edilebilir. Bu rahatsızlıklarda kullanımı için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Günün her saati uygundur.

9. Ağrı kesicidir

Ağrı kesici özelliği bilinir. En etkili olduğu ağrılar ise adet sancıları ve romatizmal hastalıklardan kaynaklananlardır. Aynı zamanda adet düzensizliklerinde de kullanılır. Adet dönemindeki kadınlar kapari çayını içerek, ağrılarının hafiflemesini sağlayabilir.

10. Cinsel gücü artırır

Kadın ve erkekte cinsel gücü artıran kapari, geçmişten beri halk arasında çocuk sahibi olmak isteyip başarılı olamayanlar için tavsiye edilir. Günümüzde ise özellikle erkek cinselliğini etkileyen ilaçların ham maddesi olarak kullanılır.

Kapari Nasıl Tüketilir?

Kaparinin karpuzcuk adı verilen meyvesi reçel ve turşu yapımında kullanılır. Yine bu meyveden makarna, sandviç, balık ve et yemekleri için sos hazırlanır. Garnitür olarak kullanılabilir. Sade haliyle yemekte zorlananlar, salamura yapılmış kaparinin içerisine zeytinyağı, nar ekşisi, limon gibi tatlandırıcılar ekleyerek tüketebilirler.

Çayını hazırlamak için ise altı bardak kaynamış suyun içerisine, bir çay kaşığı kurutulmuş kapari eklenir ve 10 dakika kadar demlenmesi için beklenir. İsteğe bağlı olarak, tarçın, zerdeçal, zencefil ve bal eklenebilir.

Kaparinin Zararları

  • Kaparinin faydaları oldukça fazla olmasına rağmen, dikkat edilmesi gereken bir nokta ise zehirli olduğudur. Bu nedenle kullanımı sırasında dikkat edilmeli, alınan bitkinin güvenilir bir kaynaktan geldiğine emin olunmalıdır.
  • Kapari, toplanır toplanmaz tüketilmesi halinde zehiri geçmediği için tehlikeli olacaktır. Bir süre kurutularak zehrinin alınması gerekir.
  • Kapari reçelinin içinde şeker olduğu için kanser ve diyabet hastalarında olumsuz etki gösterebilir.
  • Turşu ve salamura yapılanları ise tuz içereceği için tansiyon hastaları ve tuz kullanımının yasak olduğu bir hastalıkla mücadele edenler tarafından dikkatli kullanılması önerilir. Kortizonlu ilaç kullananlar salamura şeklinden uzak durmalıdır.
  • Yerleşim yeri yakınlarından ve yol kenarlarından toplanan kapari, araba egzosu ve ev yakıtlarından ortaya çıkan zararlı gazlardan etkilenip, tüketim aşamasında bu maddelerin de vücuda girmesine neden olacağı için, vücuda toksinlerin ve zararlı maddelerin alınmasına neden olabilir.
  • Bilinçsizce tüketimi fayda yerine zarar getirir. Bunun için özellikle herhangi bir hastalığın tedavi sürecinde olanlar doktorlarına danışarak tüketmelidir. Kapariyi tanımadan, doğrudan doğadan toplamaya çalışmak ise başka bitkilerin kullanılmasına yol açabilir. Her bitkinin besin değeri ve faydasının bir diğerinden farklı olduğu göz önüne alınırsa, birini diğeri yerine kullanmak istenilen etkiyi yaratmayacağı gibi, yanlış sonuçlar da doğurabilir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler