İstanbul ve Karadeniz Bölgesi'nde çevre koruma çalışmaları yapan 9 dernek, "Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu" (KarDoğa) adıyla tek çatı altında toplandı.
KarDoğa'nın kuruluşunun kamuoyuna duyurulması amacıyla Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu'nda (TÜRÇEK) düzenlenen basın toplantısında konuşan KarDoğa Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kuri, Doğu Karadeniz'de uzun yıllardır pek çok dernekle aynı platformlarda biraraya geldiklerini, ancak bunun buluşma ve danışmadan ileri gitmediğini söyledi. Federasyonun oluşmasıyla birlikte 5 yıllık planlama yapıldığını anlatan Kuri, "Karadeniz hem ekolojik hem biyolojik açıdan çok zengin. Ama bu zenginliğin yanında bir o kadar da tehdit var" dedi. Doğu Karadeniz'de yol yapımı ve çeşitli nedenlerle plajlar, lagünler ve balık barınaklarının kaybolduğunu kaydeden Kuri, "Ancak daha kurtarılması gereken çok yer var. KarDoğa Federasyonu olarak bu konularda başarılı olacağız" diye konuştu.
KarDoğa Federasyonu'nun kuruluş aşamasında görev yapan KarDoğa Projesi eski Koordinatörü Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Uygar Özesmi de, federasyonun kuruluşuyla, Türkiye'de halen çevre koruma çalışmaları yapan derneklerin biraraya getirilerek ortak projeler üretmeleri ve seslerinin duyurulmasının amaçlandığını söyledi.
KarDoğa Federasyonu'nun kuruluş projesinin, yerel çevre hareketini biraraya getirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği Sivil Toplum Geliştirme Programı tarafından desteklendiğini dile getiren Özesmi, yaklaşık 300 proje arasından seçilen 10 proje arasında yer alan KarDoğa için AB'nin 82 bin Avro destek verdiğini kaydetti.
KarDoğa Federasyonu; Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK-İstanbul), Samsun Doğayı Koruma Derneği (SAMDOK), Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği (Samsun), Ordu Doğa Aktiviteleri Derneği (ODAD), Giresun Deniz Dağcılık Spor Kulübü, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK), Karadeniz Çevrecileri (KARÇEV-Trabzon), Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak İhtisas Spor Kulübü (KDRK-Rize) ve Yeşil Artvin Derneği'nden oluşuyor.