HABER

Keneden rant mı sağlanıyor

İstanbul (AA)- İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, kene ısırmaları ve Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına ilişkin açıklamalarının uzman olmayan kişilerce yapıldığının görüldüğünü ifade etti.

Arslan, "Bu da insanlara panik havası getiriyor. Bu bilinçli olarak mı yapılıyor diye düşünüyoruz. Bilinçsiz ilaç kullanımı çok arttı. İlaçlamalarda rant var. Bunun yanında bilinçsiz ilaçlamalar çevreye ve diğer canlı türlerine zarar veriyor, yer altı sularına karışıyor" diye konuştu. Aslan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sorunun, ancak uzun soluklu, doğanın dengesi ve toplum sağlığı dikkate alınarak profesyonelce bir mücadele ile kontrol altına alınabileceğini söyledi. Aslan, 85 vatandaşın ölümüne yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının giderek arttığını, vatandaşların ölümcül hastalıklar karşısında çaresiz bırakıldığını, tehlikenin ciddiyetiyle bağdaşmayan,
uzmanı olmayan hatta konuyla ilgili herhangi bir eğitim almamış meslek mensuplarının açıklamalarıyla kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini ve bilgi kirliliği yaratıldığını ileri sürdü.

Kenelere karşı kişisel korunma önlemlerinin eğitimle aktarılması, özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların tehlike anında bilgilendirilerek duyarsızlığın önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Arslan, hastalık etkeninin taşıyıcısı olan keneler için uygun yaşam alanlarına sahip köylerde çiftlik hayvanlarının düzenli olarak
ilaçlanmasının kene sayısının azaltılmasında etkili olacağını belirtti.Bu uygulamalarda çevre için kullanılmak üzere geliştirilmiş uzun süre etkili ilaçların hekimlerce seçilmesi, hayvan sağlığı için kullanılan akarisidlerin kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Arslan, "Endemik bölgelerden yapılacak hayvan nakillerinde, hayvanların mutlaka 15 gün önceden akarisid ile ilaçlanması sağlanmalıdır" dedi.

Kişisel korunma amacıyla kene uzaklaştırıcı ve öldürücü ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gereğine dikkati çeken Murat Arslan, doğal yaşamın devamlılığı için mera ve orman gibi geniş alanların ilaçlanmasından kaçınılması, ilaçlamaların küçük mesire yerleri ve piknik alanları ile sınırlı tutulması gerektiğini söyledi. Arslan, önlemlerin etkin uygulanabilmesi için koruyucu sağlık hizmetlerinin kesintisiz sağlanması, bunun için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde "Veteriner Halk Sağlığı Dairesi" kurulması önerisinde bulundu.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever de, Lyme hastalığı taşıyıcısı kene ile mücadelede, kenelerin bakteriyi vücuda tutunduktan 48 saat sonra vermeye başladığı için korunmanın kolay olduğunu söyledi.Vatansever, hastalığa yol açan kenenin hep var olduğunu, ancak
tarlaların uzun süre boş bırakılması ve yaban hayatının yaşam alanlarının içine girmesi ile insanlara geçerek dikkat çektiğini anlattı.Meraları olmayan köylerde hayvanların ormanlarda otlatılmasının da kenenin gezmesine neden olduğunu ifade eden Vatansever, kenelerin özellikle kırsal alanda yaşadıklarını bundan dolayı tarımla uğraşanların risk altında olduklarını söyledi.Vatansever, bu tür kenenin toprakta saklandığını, tarlada çalışanların ısı, koku ve benzeri yollarla farkına vararak, koşarcasına tutunduğunu kaydetti.

En Çok Aranan Haberler