HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kitap okuyun, ÖSS'de zorlanmayın

Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Seven, kitap okumanın bir çok yararı bulunduğunu ve yaklaşan ÖSS'de öğrencilerin yaşadıkları zaman sorunu kitap okuyarak aşabileceklerini söyledi.

Kitap okuyun, ÖSS'de zorlanmayın

Yapılan araştırmalarda, ÖSS'ye katılan adayların en büyük sıkıntılarından birinin zaman olduğunun ve bir çok öğrencinin bu konuda şikayet ettiğinin tespit edildiğini dile getiren Seven, özellikle yavaş okuyan öğrencilerin bu sıkıntıları yaşadığını kaydetti. Yavaş okuyan öğrencilerin bu sorunu gidermek için hızlı okuma tekniklerini içeren kurslar aldığını ifade eden Seven, sorunun giderilmesinin en önemli kaynağının kitap okumak olduğunu vurguladı.

"HERKES KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNMELİ"

Kitap okuyan kişilerde yavaş okuma gibi bir problemin bulunmadığını ve diğer insanlara nazaran çok daha hızlı yazı okuduğuna dikkat çeken Seven, "2006 ÖSS sınavı yaklaşıyor. Adayları yine bir telaş sardı. Yılların birikiminin saatlik bir zaman diliminde ortaya konulabilmesi, yüz binlerce ÖSS adayına kabus gibi geliyor. Sınav sonrası bir çok öğrenci zaman sorununu dile getirir. Ama, ÖSS'de öğrenciler yaşadığı zaman sorunu kitap okuyarak aşabilirler. Hızlı okuma tekniklerinden yardım alınıyor ama bu tekniğin temeli kitap okumaktan geçiyor. Bunun için herkes kitap okuma alışkanlığı edinmeli. Böylelikle bir çok sorunun kendiliğinden gideceğini göreceklerdir. Tabi uzun süredir kitap okuma alışkanlığı bulunanlar, bu tür problemleri yaşamıyor" dedi.

"HIZLI OKUYABİLENLER ZAMAN SORUNUNU ÇÖZMÜŞ OLANLARDIR"

İnsan beyninin dakikada 600-700 kelimeyi okuyup anlama kapasitesine sahip olduğu halde, ilköğretim okulundan beri kazanılan heceleyerek okuma, dudaklarla okuma gibi yanlış alışkanlıklar sebebiyle bunun 200 kelimeye düştüğünü vurgulayan Seven, "Hızlı okuyabilenler zaman sorununu çözmüş olanlardır. İlköğretim okullarında okuma, harf harf öğrenme ve hecelemeyle öğrenildiğinde göz ve beyin 200 kelimeyi okuyup anlayabilecek seviyeye gelebiliyor. Beyin, soru çözme esnasında kapasitesinin sadece üçte birini kullanınca geri kalan kısmında başka şeyleri düşünmeye başlıyor ve dikkat dağılıp konsantrasyon bozuluyor. Hızlı okumanın 2-3 hafta süresince her gün 1 saat yapılacak egzersizlerle kavranabilir. Kitap okumanın ayrı bir faydası da var. Kitap okuyan bir birey, ÖSS'de özellikle sözelde okuduğunu anlaması daha kolaylaşır ve fikir yürütebilir. Okuduğu kitaplar sayesinde edindiği bilgileri ise katmıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler