HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıyı Emniyeti: Kurtarma botu arızalı değil

Şile'de kayalıklara çarpan kurtarma botunun arızalı olduğu iddiaları yalanlandı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Şile açıklarında batan gemiye yardım etmek için yola çıkan ancak şiddetli fırtına nedeniyle kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botu ve personeli ile ilgili medyada yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Oto pilot mekanizmasının bozuk olduğu bilgisinin yalanlandığı açıklamada, çıkan haberlerle ilgili hukuki işlem başlatıldığı belirtildi.

Şile'de batan gemiye yardıma giden botun kayalıklara çarparak parçalanmasının ardından Kıyı Emniyeti'ne yönelik eleştiriler devam ediyor. Bugün, gazetelerde yer alan oto pilot mekanizmasının bozuk, akünün seyir güvenliğini riske edecek durumada olduğu, personelin işten çıkarılma tehdidiyle gönderildiğine yönelik haberler ilişkin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "“Kuruluşumuz denizde can ve mal kurtarma görevi ifa etmektedir. Denizdeki kötü hava şartları nedeni ile herkesin sığınacak bir liman aradığı ortamda bizler denizde kurtarılmayı bekleyenlerin yardımına koşmakla mükellefiz. Kurtarmacılık zor ve zahmetli bir iş olup 7-8 şiddetinde bir denizde can kurtarmak için denize açılan her personel yaptığı işin, taşıdığı riskin bilincinde olarak göreve çıkarlar. Kurtarma botlarındaki tüm personel gerekli ehliyet ve tecrübeye sahip olup benzeri havalarda defalarca kurtarma operasyonları geçekleştirmiş ve yüzlerce can kurtararak bu gururu ve onuru taşımışlardır. Kuruluşumuz bu güne kadar, en son Volgobalt-199 gemisinden kurtarılan 4 kazazede de dahil olmak üzere toplam bin 538 kişinin hayatını kurtarmıştır." ifadesi kullanıldı.

Kıyı Emniyeti personelinin hayatlarında hiç tanımadıkları ve denizde ölümle pençeleşen kişiler için kendi canlarını hiçe sayarak görevlerini yaptıkları belirtilen açıklamada, “Kuruluşumuzun sahip olduğu hizmete yönelik deniz araçları dolayısıyla kurtarma botları da kendi alanında dünya standartlarında teknik imkan ve kabiliyete sahip botlardır.” denildi.

Açıklamada, Kıyı Emniyeti sınıfı botların idare, klas ve uluslararası kurallar gereği oto pilot bulundurma mecburiyeti bulunmadığı aktarıldı. Botun tüm seyir, can, yangın güvenliği ve diğer güvenlik ve teçhizat kontrolünün yıllık olarak yapılan liman ve klas denetimleri esnasında kontrol edildiği belirtilen açıklamada, bu denetimler ışığında gemilere denize elverişlilik belgesi verildiği bildirildi.

'OTO PİLOT ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASINDA KULLANILMAZ'

Oto pilotun gemilerde normal hava ve deniz şartlarında, uzun intikal seyirleri esnasında kullanılan ve dümenci personelin kullanılmasının istenmediği durumlarda gemi kaptanının talimatıyla devreye alınan bir sistem olduğu söylenen açıklamada: “Dar sularda, liman manevralarında, kötü hava koşullarında, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmayan bir sistemdir. Oto pilotun çalışıp çalışmamasının kazada etkisinin bulunmaz Yaşanan elim kazayla ilgili olarak gemi emniyeti açısından teknik olarak hiç bir olumsuz etkisi bulunmadığı gibi, kötü hava şartlarında kullanılması son derece sakıncalıdır. Ayrıca oto pilotun faal olmadığına dair tüm kayıtlar ilgili mercilere de verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

'BİTİK AKÜNÜN KAZAYLA İLGİSİ YOK'

Haberlerde yer alan ve bitik olduğu iddia edilen emergency akünün ana makine ve su jeti sistemlerinin çalıştırılması ve botun seyir emniyetine aykırı yada mani hiçbir etkisi ve ilgisi bulunmadığı dile getirilen açıklamada şöyle dinildi: “Emergency akü grubunda beheri 2x180 amper gücünde birbirini yedekleyen 2 grup olmak üzere toplam 4 adet akü bulunmaktadır. Bu akülerden 2 adedi seyir ve GMDSS sistemleri (haberleşme) için, diğer 2 adedi ise emergency aydınlatma için kullanılmaktadır. Emergency aydınlatma için kullanılan akülerden sadece 1 adedinin amperajının sıfır olduğundan bahsedilmektedir. Birbirini yedekleyen bu 4 adet aküden birisinin amperajının sıfır olması durumu bile sistemin çalışmasına ve emergency aydınlatma işlemine engel teşkil etmemektedir.”

Basında yer alan arızalı bot ifadesinin doğru olmadığı belirtilen açıklamada: “Tamamen mesnetsiz, denizcilik alanında bilgi sahibi olmayan, mühendislik açısından gerekli teknik donanımı bulunmayan bir takım çevrelerce ifade edilmek suretiyle kamuoyunda infial yaratılmak suretiyle Kuruluşumuzu ve yöneticilerini karalamaya yönelik gerçek dışı iddia ve ifadedir. Oysaki bu akü grubunun tahrik ve sevk sistemlerinin çalışması ile yani botumuzun ana makinelerinin çalışması ile hiçbir ilgisi yoktur. Kuruluşumuz her olayda olduğu gibi, bu olay öncesinde de deniz araçlarıyla ilişkili, planlı bakım tutum ve seyir emniyetinin gerektirdiği tüm hususları zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmektedir. Kıyı Emniyeti 7 botumuzun da söz konusu seyrine kalkışından hemen önce ana makine de dahil olmak üzere, her türlü sistemleri kontrol edilmiş ve buna ilişkin gerek bot makinisti, gerekse bot kaptanımızdan seyir emniyetine mani bir durum olmadığı teyidi alınmıştır.” denildi.

Medyada yer alan asılsız haberlerle ilgili yasal yollara başvurulduğu bildirilen açıklama şu ifadelerle son buldu: “Aynı zamanda gerçeği yansıtmayan bu iddialar, başta bu elim kazada yakınlarını kaybeden aileleri, personelimizi ve dolayısıyla kuruluşumuz ile denizcilik camiamızı derinden üzmektedir. Kuruluşumuz can ve mal kurtarmakla sorumlu olup, devletimizin bize vermiş olduğu görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceği hususunu değerli kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız.

(CİHAN)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler