Ankara (AA) - Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube temsilcisi Turgut Şahin, Başkente Kızılırmak'tan getirilecek su için "ileri arıtma" tekniklerinin şart olduğunu bildirdi.
Şahin, İnşaat Mühendisleri Odası'nda düzenlenen "Su Kesintileri ve Hastalık Riski Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, İvedik su arıtma tesisinin Kızılırmak'tan gelen su için yeterli olmayacağını bildirdi.
Kızılırmak nehrinin doğal yapısı itibarıyla klorür, sülfat ve sertlik değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Şahin, "Bu parametreler içme- kullanma açısından çok önemlidir ve ileri arıtma teknikleri kullanmadan düşürmek mümkün değildir" dedi.
Kızılırmak'tan gelecek sudaki klorür miktarının şu anda Ankara şebekesine verilmekte olan sudan 40 kat fazla olduğunu belirten Şahin, sülfat miktarının 22 kat, kalsiyum miktarının da 5 kat daha fazla olduğuna dikkati çekti.
İnşaat Mühendisleri Odası temsilcisi Ahmet Göksoy ise Türkiye'de su sorununa neo liberal bir anlayışla yaklaşıldığını savunarak, amacın özelleştirme olduğunu ileri sürdü.
Önce su sorunun ortaya atıldığını, bir kaç ay sonra su kesintisinin gündeme getirilerek kriz yaratıldığını ifade eden Göksoy, "Doğru bir planlama ve yaklaşımla Ankara'nın suyu Ankaralıya yeter. Başkentte henüz su sıkıntısı yoktur ama kamuoyunu etkileme çalışmaları için bir propaganda başlatılmıştır. Bunun arkasından özelleştirme ve barajların satılması gündeme gelecektir" dedi.
Türk Toksikoloji Derneği Üyesi Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Bensu Karahalil de Kızılırmak'tan Ankara'ya getirilen suyun Ankara'nın mevcut suyu ile harmanlanacağının söylendiğini belirterek, "Barajın alt bölümünden alınan ölü suda organik asit çok olur. Klorla birleşen bu madde de kansorejen yeni kimyasallar ortaya çıkarır. Dünya Sağlık Örgütü'nün su için ortaya koyduğu limit değerler bellidir. Elde edilen veriler limitleri aşarsa ciddi olarak üzerinde durmak gerekir" diye konuştu.